+_Florin_+ Posted June 15, 2009 Share Posted June 15, 2009 Salut tuturor! Am un transceiver CB mai vechi dar foarte fiabil (merge de ani buni fara probleme) insa puterea este destul de mica -4W- si as vrea sa ii fac un amplificator care sa-mi debiteze vreo 10...12W. Vreau sa-l fac neaparat cu tub electronic din mai multe motive, unul fiind rezistenta la "maltratari electrice", eventuale neadaptari cu antena, etc. De obicei imi proiectez singur montajele cu tuburi in audio, insa in RF este alta poveste, nu sunt familiarizat cu clasa C si problemele specifice, de aceea am nevoie de ajutorul unor radioamatori mai experimentati.Am trei probleme legate de schema: -cum realizez practic transformatorul de la intrare, tensiunea in primar fiind de 14Vef (4W pe 50 ohmi) iar in secundar tensiunea necesara deblocarii tubului (cls C); -cum calculez filtrul " pi" de la iesire; -daca PL504 poate functiona fara probleme la 27...28 MHz in configuratia asta sau e mai bine cu grila la masa? Am vazut ca s-au dezbatut astfel de lucruri, dar pt montaje cu GU29, GU50, etc. Va multumesc. Link to comment
yo6pir Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 Vezi daca schema asta te ajuta cu ceva. E foarte asemanatoare cu a ta si ai toate detaliile care te intereseaza acolo. 73! Ovidiu. Link to comment
+_Florin_+ Posted June 16, 2009 Author Share Posted June 16, 2009 Multumesc, este exact ce trebuie si am toate detaliile bobinelor. O singura nelamurire referitoare la regimul de functionare al tubului: inteleg din schema ca in repaos (fara semnal de atac) trebuie sa reglez negativarea tubului astfel incat sa am un curent de 10mA in catod? Link to comment
yo6pir Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 Exact, ai inteles bine. Da-i bice Florine si fa-l sa mearga si arata-ne si noua realizarea. Asteptam detalii. 73! Link to comment
yo3ihg Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 inca cateva scheme daca iti sunt de ajutor, din pacate nu am datele la toate bobinele. Link to comment
+_Florin_+ Posted June 17, 2009 Author Share Posted June 17, 2009 Multumesc si tie Vlad pt documentatie, m-a ajutat sa imi fac o idee despre pozitionarea cea mai corecta a pieselor intr-un astfel de amplificator dar raman la schema lui Simnakovi intrucat am toate datele. Intrebarea ar fi acum daca pot folosi condensatori variabili ca cel din imagine, avand in vedere tensiunile f mari. Distanta dintre placi este cam 0.8...1mm, mi se pare cam mica dar este cel mai mare model de condensator care il am, provine dintr-un receptor cu tuburi din anii '60. De asemenea nu stiu daca are 500pF /sectiune sau 330pF. Problema este la primul cond din filtru, la celalalt tensiunea este mai mica impedanta fiind 50 ohm. Va tin la curent cu evolutia lucrarii, fiind primul meu ARF de putere cu tub mai am multe de intrebat. 73! Link to comment
yo6pir Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 Multumesc si tie Vlad pt documentatie, m-a ajutat sa imi fac o idee despre pozitionarea cea mai corecta a pieselor intr-un astfel de amplificator dar raman la schema lui Simnakovi intrucat am toate datele.Draga Florine, schema asta am preluat-o si eu de la alti radioamatori. Nu-mi apartine ideea. Eu doar o transmit mai departe celor care au nevoie de ea. In legatura cu CV-ul ala de la aparatele de radio vechi pe lampi, ala este exact ce-ti trebuie acolo. Daca are 1mm intre placi rezista si la 1kV tensiune anodica. Daca nu stii ce valoare are faci asa: il montezi acolo si cand faci acordul pe sarcina mai pui in paralel pe el un condensator fix de o valoare sa zicem 100 pF/2kV apoi urmaresti acul indicatorului de putere care trebuie sa se duca cat mai sus daca faci acordul cum trebuie. Chestia asta e valabila doar pe o singura banda deoarece daca schimbi banda se schimba si acordul si probabil ai nevoie de alt condensator paralel pe CV. Daca tu vrei sa lucri numai pe 27 Mhz, poate o sa-ti ajunga si valoarea pe care o are deja CV-ul fara condensator suplimentar. Vezi cum se comporta la acordul pe sarcina si mai faci tatonari. Spor la construit. 73! Ovidiu. Link to comment
+_Florin_+ Posted June 21, 2009 Author Share Posted June 21, 2009 Am o problema de care multi probabil o sa rada: nu stiu cum sa scot praful si mizeria dintre armaturile cond variabili fara sa-i deteriorez. Am incercat sa-i suflu dar nu este suficient... :cry: Link to comment
gauss Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 Am o problema de care multi probabil o sa rada: nu stiu cum sa scot praful si mizeria dintre armaturile cond variabili fara sa-i deteriorez. Am incercat sa-i suflu dar nu este suficient... :cry:Spala-l cu benzina usoara (neofalina) apoi picura un pic de ulei de mecanisme fine in lagarele pe care se sprijina rotorul. Ca varianta, tetraclorura de carbon, sau la nevoie alcool tehnic,izopropilic sau alt solvent care se evapora complet! De multe ori si apa amestecata cu detergent lichid, clatire cu jet de apa curata si uscare cu feon fac acelasi lucru.Nu uita ungerea! Link to comment
+_Florin_+ Posted June 26, 2009 Author Share Posted June 26, 2009 Am rezolvat si cu condensatorii, pana la urma i-am spalat cu benzina si i-am uns, acum arata ca noi.Daca tot m-am apucat de acest proiect, ca sa fac o treaba cu adevarat buna ar fi indicat sa imbunatatesc performantele transceiverului si pe parte de receptie adica sa fac un mic amplificator de antena montat pe acelasi sasiu + sistemul de comutare Rx-Tx. Are cineva vreo schema de acest gen care sa foloseasca o lampa (preferabil PCC189 pt ca am unul nou) cu intrare - iesire pe 50 ohmi? Folosesc doar frecv CB (26.9....max28MHz) si antena de asemenea lucreaza doar pe aceasta banda de frecvente.73! Link to comment
Recommended Posts