Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

masa de semnal vs masa de putere


Adrian_BBS

Recommended Posts

salutare......de ceva vreme ma framanta o intrebare.....am vazut ca unele amplificatoare au masa de semnal conectata la masa de putere printr-o rezistenta de 10 ohmi, iar altele nu au. Am mai intrebat cateva persoane dar nu am primit un raspuns clar.....unii spun ca e bine sa desparti masa de semnal fata de cea de putere, altii zic ca nu conteaza......pana la urma cum e mai bine si care ar fi explicatia cu acea despartire intre mese......daca nu am postat bine rog un moderator sa mute topicul

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Ai postat bine.Ideea e sa desparti curentul mare de curentul mic. Ori pui o rezistenta, ori o sarma separata prin care faci legatura cu punctul central de masa. Altfel curentul mare va determina o cadere de tensiune ce va aparea ca si perturbatie in etajul de semnal mic => oscilatii, brum si alte povesti de genul.

Link to comment
Share on other sites

La tipul de schema aratat de Adrian_BBS eu am utilizat trei fire de masa avind urmatoarele conectari : 1 - intrare, C2, R2, C5 ; 2 - R17, R18, R24, R25, C10, C11 ; 3 - difuzor . Primele doua mase cu VLPY de 1,5...2,5mmp iar cea de difuzor cu 1,5...2,5mmp (pina la 50W/4 ohm sau 100W/8 ohm) sau 4mmp (la puteri mai mari).

Link to comment
Share on other sites

Depinde foarte mult de aranjamentul în cutie, dar e bine s? se foloseasc? conexiunea în stea a maselor. Totul ?ine de cît de lung vrei s? ai traseul de mas?.Masa audio are sens numai dac? folose?ti mufe de intrare neizolate fa?? de carcas? ?i tot traseul de la intrare la placa amplifului are masa la mufele de intrare. Altfel, dac? ai mufe izolate fa?? de carcas?, masa se duce prin placa amplifului, în continuare, la masa general?. Cîteodat? se pune un condensator de 10nF-10uF între cap?tul masei de la mufe ?i carcas?.Mai jos am desenat cele 2 cazuri.

Link to comment
Share on other sites

Pentru surse de semnal slab (microfoane, chitari) utilizez in exclusivitate metoda descrisa de Zal cu mufe de plastic (jack 1/4"). Daca ampliful are un mixer cu mai multe intrari de microfon, toate masele canalelor de intrare (adunate la un loc intr-un punct) le duc la masa de la intrarea PA-ului (care are 2-3 legaturi la masa - totdeauna diferentialul cu intrarea si inchiderea buclei de reactie negativa separate de restul).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines