Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru RC


Guest Aemilius

Recommended Posts

Guest Aemilius

Salutari.Ma ajutati va rog sa inteleg despre ce filtru e vorba aici? Am cautat si pe net, dar nu am prea gasit documentatie in legatura cu aceste tipuri de filtre... Niste link-uri utile, sau orice alte lamuriri mi-ar fi de mare folos.Sanatate.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Daca vei lua o coala de hirtie si un creion poti face un exercitiu util din care vei invata : calculeaza reactanta capacitiva a lui C (considera-l 10nF) la diferite frecvente (100Hz, 500Hz, 1KHz, 5KHz, 10KHz, 15KHz). Considera pe R1=R2=10Kohmi. R1 impreuna cu Xc formeaza un divizor potentiometric. Considera Ui=100mV si calculeaza ce tensiune vei avea la fiecare din acele frecvente la iesirea divizorului R1/C (practic tensiunea pe C). Traseaza un grafic :pe OX reprezinti frecventele in progresie logaritmica iar pe OY nivelul semnalului in progresie liniara. Pe R2 il neglijezi (pentru inceput)...

Link to comment
Share on other sites

Guest Aemilius

Multumesc mult pentru lamuriri.

Am auzit vorbindu-se de filtre in T. Exista asa ceva ? Este acesta un astfel de filtru ?

Link to comment
Share on other sites

Guest Aemilius

Si calculele se pot face asa cum mi-ai prezentat mai sus, la fel ca la filtrele RC simple ?

Link to comment
Share on other sites

Cu acele calcule simple poti trasa un grafic al modului cum se comporta un filtru la diferite frecvente. Oricit de complicat ar fi un filtru si orice configuratie ar avea trebuie retinut un lucru : orice condensator din schema prezinta in alternativ o rezistenta - reactanta capacitiva - si are o valoare variabila cu frecventa prin circuitul respectiv (invers proportional, Xc=1/2xPIxFxC). Daca faci o schema a filtrului pasiv la o anumita frecventa poti considera TOATE componentele sale ca niste rezistente (inclusiv inductantele) si poti calcula cit din semnalul de la intrare il vei regasi la iesire. Calculind aceasta in mai multe puncte (la mai multe frecvente) poti afla astfel panta filtrului respectiv sau poti sa vezi ce valoare a unei componente o vei schimba pentru a obtine parametrii doriti.

Link to comment
Share on other sites

Vreau sa expun un aspect aici, functia de transfer a filtrului depinde de sarcina pe care o pui la iesirea lui. In general, functia de trasfer se calculeaza in gol, caz in care ai un simplu filtru R-C. Daca sarcina nu este cu cateva ordine de marime mai mare decat Impedantele care compun filtrul, trebuie sa tii cont de ea.

Link to comment
Share on other sites

Aemilius, trebuie sa tii cont de aceasta ultima precizare care a facut-o EmyRulz . In filtrul T prezentat de tine la inceput mai apare R2 care impreuna cu impedanta de intrare a etajului urmator creeaza tot un divizor potentiometric. Daca rezistenta de iesire din filtru ar avea aceeasi valoare cu impedanta de intrare a etajului urmator, atunci in acest caz s-ar transmite doar 50% din nivelul semnalului, si asa cum a precizat EmyRulz, ea (impedanta de intrare) trebuie sa fie de cel putin 10 ori mai mare pentru a nu influenta.

Link to comment
Share on other sites

Asa cum a aratat Nightmare ! Dupa cum vezi, acolo se formeaza doua rezistente : una de la cursor in jos si una de la cursor in sus ; in cazul concret de la iesirea filtrului T rezistenta de sus e acea R2 care face iesirea din filtru iar rezistenta de jos e impedanta de intrare a montajului care urmeaza dupa filtru. Daca rezistenta de jos ar fi de 10 ori mai mare decit cea de sus atunci dintre cele doua rezistente vei culege 90% din semnalul aflat la iesirea filtrului tau (de exemplu). Daca ele ar fi egale nu ai avea decit 50% ! De aceea e bine ca impedanta de intrare a montajului urmator sa fi mai mare (daca ar fi mai mare de 100 de ori vei avea 99% din semnal).

Link to comment
Share on other sites

Intrebarea mea a fost ce-i ala divizor potentiometric, nu ce-i ala divizor de tensiune.Adica in ignoranta mea ma intrebam cum se poate diviza potentialul, ca mie mi se pare ca nu prea merge (desi wikipedia sustine contrariul). In timp ce scriam mesajul asta, mi-a venit o idee: e cumva prescurtarea de la "divizor de tensiune (eventual reglabil) realizat cu potentiometru"? :nas: Oricum, cred ca in limba romana nu exista termenul "potentiometric".

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines