Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dupa ce sa ma ghidez in alegerea unor diode .?


Guest hidrogenman

Recommended Posts

Guest hidrogenman

Salut .. Dupa ce sa ma ghidez la alegerea unor diode pe care vreau sa le utilizez intr-un scurt circuit ?Am 3 v - 600ma provenit de la cateva celule fotovoltaice vreau sa folosesc cateva diode pentru a-mi proteja celulele , curentul il folosesc aproape intr-un scurt,, am gasit o Dioda Zener 3V-0.5W este buna ? ,, sau ce tip de diode s-ar folosii intr-un circuit in care se foloseste la maxim puterea lui ..? Multumesc ....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Ai nevoie de tensiunea invers?, curentul maxim suportat ?i puterea disipat?. Preferabil Schottky, ca s? nu aibe o c?dere prea mare de tensiune pe ele. N-am în?eles deloc ce vrei s? faci.

Link to comment
Share on other sites

Guest hidrogenman

am inteles doar tipul diodei sa fie Schottky ..... Nu sunt electronist chiar daca mai fac cate ceva deci nu ma pricep ... Imi trebuie sa folosesc o dioda ceva daca in caz ca se intampla un scurt circuit sa se arda altceva in loc de sursa de curent ,,, deci incerc sa folosesc diode ca sa nu afecteze sursa de curent in schimb sa imi asigure curenti chiar si atunci cand este in scurt ... sper ca ati inteles .. :dans:

Link to comment
Share on other sites

Guest banderasz

Pentru a preveni ca un scurt circuit sa-ti afecteze sursa de tensiune e suficient sa intercalezi intre ea si consumator o banala siguranta rapida de 600mA care costa 0,05ron!!! :aut:

Sau faci un circuit de protectie la scurt cu un tranzistor bipolar si cateva rezistoare avand si posibilitate de reglaj al curentului de scurt , Succes.
Link to comment
Share on other sites

:rade: Problema e ca in serie cu consumatorul apare jonctiunea EC a tranzistorului serie de comanda (Uec>0) si caderea de tensiune (~0,6V) din baza tranzistorului care sesizeaza cresterea de curent si mai ramine cu...nimic !!! Are niste celule fotovoltaice care dau maxim 3V !!! :nebunrau:
Link to comment
Share on other sites

Guest hidrogenman

ok.. acum sa imi traduca si mie cineva va rog .. ? O alta intrebare ,, cum mentin in acelas timp neintreruperea curentului atunci cand apare un scurt circuit ... ? "siguranta intrerupe ""

Link to comment
Share on other sites

:41 Siguranta de aia se monteaza, sa protejeze sursa de curent, pentru ca altfel ai monta in locul ei un cui de 5mm diametru !!! :mort si atunci vei spune ca AI AVUT sursa. Daca esti atent si nu umbli cu improvizatii iar consumatorul nu va depasi curentul nominal debitat de sursa (valoare la care alegi siguranta) nu se intimpla nimic. :scarpin
Link to comment
Share on other sites

Guest dany_t

mai da voi nu vedeti ca omu abia pronunta cuvantul dioda, ce tot il luati cu circuite de protectie cu tr bipolare cu jonctiuni si tot felul de astea !spunetii clar : Bai nana , poti folosi 1n4007 sau daca ti se pare mica pt super scurtul tau ia una 1n4148 :crazy:

Link to comment
Share on other sites

Guest hidrogenman

dany ,,,dude ,,, vorbesti pe limba mea :speriat .... :dans: .da , 1n4007 aveam de gand sa folosesc si eu chiar daca nu aflam nici-un raspuns pe acest forum :ciuda: .. insa .. credeam ca o sa mai invati si eu cate ceva de ce se foloseste un anumit tip de dioda in functie de ce :nas: .. de ce aia si nu ailalta ... 1n7004 am folosit si pentru 12 v ,, credeam ca conteaza "V" .. in functie de ce tip de dioda ...orcum am afla ceva (adica si comfirmat) ,, Thx .guys.. 1n4148 nu am folosit , cred ca o sa incep sa fac teste ..

Link to comment
Share on other sites

Guest dany_t

poi sunt mii de carti care vorbesc despre asta ! inclusiv manualele de clasele 10 sau a 11.numai k ele trebuie cautate si citite :downtown:

Link to comment
Share on other sites

:bataie Stimabile dany_t, pe limba comuna pe care o folosesti in dialogul cu hidrogenman, explica-mi si mie : 1 - cum protejezi de scurtcircuit o sursa de tensiune legind intre ea si consumator o dioda ? 2 - Din catalogu' ala minune care il ai posteaza si pentru noi palmasii de rind If max al diodelor 1N4007 si 1N4148 de o recomanzi cu atita infocare pe cea de-a doua ? Tu cunosti macar Vr-ul celor doua diode ? :rade:
Link to comment
Share on other sites

aici trebuie acordata dreptate lui remus68...curentii pentru 1N4001-4007 sunt de 1A..iar ptr 1N4148 ,de 100 mA...deci..?..in afara de faptul ca vor creea o cadere de tensiune de 0,7 v,cum altfel "protejeaza"? :nas:..scuze daca gresesc undeva..

Link to comment
Share on other sites

Guest stefan71

Diodele nu iti vor proteja sursa de alimentare. Se pot monta numai pentru a poteja o alimentare gresita (+ la -). Diodele din seria 1N4001-4007 se ard la 1 Amper deci mai bine folosesti o siguranta care este mult mai ieftina. Diferenta de la 1N4001 la 1 N4007 este tensiunea maxima inversa la care rezista in sute de volti( 100V, 700V)si este data de ultima cifra. In cazul cand este montata in serie cu circuitul alimentat vei mai avea o cadere de tensiune de cateva zeci de miliVolti si pe dioda, lucru care nu se intampla la siguranta. Deci dupa parerea mea folosesti o banala siguranta sau un montaj de protectie la supracurent. Daca doresti mai multe informatii despre diode cauta un manual de fizica de clasa 10 cred sau un catalog cu date despre diode. Referitor la 1N4148 raspunsul este ca face acelasi lucru in montajul tau ca si 1N4007 sau alte diode, tinand cont ca ai 3Volti si cateva sute de miliamperi.Foloseste deci sigurante.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines