Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

legare difuzoare in serie si paralel, intrebare


Recommended Posts

  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

eu stiam ca daca le leg in serie obtin intr-adevar 16 ohmi dar puterea se injumatateste (lucru pe care pot sa-l confirm pentru ca acum sunt legate in serie, daca le pun separat se aud mai tare) amplificatorul e un reciever sony str-dg500 (cu un consum de 220w) pe site-ul lor scrie asa... citez "6 canale discrete de 100w + subwoofer"

Link to comment

Pentru un consum maxim de la retea de 220W, amplificatorul tau nu poate livra 6x100W+inca ceva (subwooferul) !!! Pentru consumul specificat de tine puterea insumata a tuturor canalelor nu poate depasi 150W ... Puterea unei boxe cu doua difuzoare de 50W/8 ohmi este de 100W pe o impedanta de 16 ohmi. Amplificatorul este cel care simte impedanta mai mare a boxei: el livreaza la iesire aceeasi tensiune (ma rog , e o diferenta foarte mica) chiar daca sarccina (boxa) e de 4, 8 sau 16 ohmi. Aplicind Legea lui Ohm (poti si cu cea pentru curent continuu) I=U/R cu cit R e mai mic (in cazul tau impedanta boxei) curentul debitat de amplif pe sarccina se mareste ; totodata P=U patrat/R, deci cu cit impedanta boxei scade creste puterea debitata de amplificator. Problema e ca la impedante mici curentul debitat (mai mare) face ca amplificatorul sa se incalzeasca existind riscul de a se arde etajul final. Puterea maxima care o debiteaza un amplificator nu e puterea la care se asculta deoareca toate amplificatoarele au distorsiuni foarte mari la puterea maxima. Puterea la care se asculta un semnal curat , fara distorsiuni, se numeste putere sinusoidala si reprezinta 50% din puterea maxima. Daca utilizezi difuzoarele pe acel amplificator la care toate cele 6+1 canale ale sale consuma maxim 220W de la retea poti utiliza linistit cite un difuzor de 50W/8 ohmi pe canal. Fara probleme.

Link to comment

remus68 ...mare parte din ce mi-ai spus tu stiam si eu (daca saraca are un consum maxim de 220w n-are cum sa scoata 6x100w) eu tin acum cele 2 difuzoare de 50w pe 8 ohmi legate in serie si puse pe canalul de centru. Amplificatorul nu e chiar asa de ...prost cum spunea un utilizator (este dotat cu un mic de autocalibrare si imparte puterea foarte reusit), intr-adevar, daca folosesc doar 2 boxe full range de putere (150w fiecare de ex) canalizeaza toata puterea asupra lor. Ca sa revin la subiect... nu pun cele 2 difuzoare separat pe cate o iesire pentru ca nu prea mai am unde (mai am 2 iesiri libere pentru boxe de front si o iesire pentru surround back), difuzoarele astea de 50w si 8 ohmi sunt cele din celalalt post al meu (sateliti) si nu se merita sa ocup iesirile de front cu ele (+ ca se aud mult mai bine pe centru)... cred ca pentru moment le voi lasa asa si voi renunta la dif-ul de 20w pe 4 ohmi

Link to comment

mely17 am citit ceva specificatii pentru acel "tda2030"... scuza-ma ca-ti spun... dar uita-te si u la str-dg500 si nu-l compara cu logitech sau cu genius (poate alea au asa ceva in componenta - un tda2030). in specificatii cea mai mare putere la tda2030 e de 14w la 4ohmi ...sa fim seriosi, nu cred ca zgudui casa cu 14w. in unitati, volumul imi merge pana la 74, dar la 60 de unitati de volum deja nu mai poti sta in camera (distorsiuni insesizabile la 60 de unitati de volum) ...de la 66 incep sa apara si distorsiunile (dat fiind faptul ca amplificatorul si boxele sunt plasate intr-o camera de 3/4... nu prea are unde sa se sparga sunetul... le-am probat si in spatii mai mari si mai pot urca cu volumul pana la 70 de unitati fara sa se simta prea mari distorsiuni)

Link to comment

Faza cu unitatile de volum e o chestie relativa... Un lucru e insa clar : toate canalele luate la un loc din statia ta nu au mai mult de 180W maxim-maxim-maxim deci nu mai mult de 90W sinusoidali !!! Se asculta tare intr-o camera si de la un AS15201 care are 2x15W sinus.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines