Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Concepere software ptr. PIC-URI


Recommended Posts

Va cer o parere celor care stiu deja sa realizeze un program ptr. PIC-URI.Declar de la inceput ca am realizat montaje cu PIC-uri ,dar cu soft-ul gata scris,dar acum asi dori sa invat sa fac eu soft-ul.Deci ce este mai usor (sau ptr. inceput) sa invat in microBasic, microPascal ,microC sau altele de gen sau sa lucrez cu MPLAB IDE de exemplu. Astept niste idei bune de la cei mai avansati si multumesc anticipat.PS. MicroBasic si celelalte mai sunt si cu bani :speriat in schimb MPLAB este free.

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

eu cred ca raspunsul il gasesti chiar in foaia de catalog a unui uC. Limbajul prezentat acolo este ASM, care ne conduce catre MPLAB IDE + ASM. Mai cred, de altfel, ca nu poti intelege la nivel de performanta un uC fara a sti ceva ASM si ca atare nu-l vei putea folosi intr-un mod adecvat mai departe, folosind limbaje de nivel inalt. Adica, oricum o dai, chiar daca faci ceva in C, de exemplu, pentru a intelege hibele trebuie sa stii ASM.Totusi, pentru C ai C18 - versiunea student de la Microchip, care este gratuita dar nu face optimizarile codului. Si Hi-Tech are parca versiune de C gratuita, dar tot fara optimizari.Mai este JAL, dar aici nu stiu prea multe, dar parca este ceva de PASCAL.Totusi, codul rezultat este mai mare folosind limbajele de program inalt, uneori prea mare. Cu ASM insa pana scrii un program imbatranesti, dar va face exact ce ai dorit tu sa faca, nu ce a crezut compilatorul ca ai intentionat tu sa faca.Solutia perfecta, ca de obicei, nu exista. O mixtura de limbaj inalt / ASM poate fi o cale de mijloc.Alte chestii gasesti pe torente, dar... :jytuiyuConcluzia: alege un uC, citeste-i documentatia, incearca in ASM sa faci primul program. Din momentul asta viata ta se va complica exponential. Vei capata aceasta boala grea numita programarea PIC-urilor, pentru ca draciile astea, se stie, dau dependenta. Alternativa? :sparge:

Link to comment

Incepe cu limbajul de asamblare in MPLAB. Ti-as recomanda urmatorii pasi:1) Alege-ti un microcontroler PIC cu care sa inveti. Daca ai cumva unul pe-acasa deja, alege-l pe ala.2) Citeste foaia de catalog si pune-o undeva unde s-o ai usor la dispozitie.3) Primul program: aprinderea si stingerea intermitenta a unui LED conectat la un pin al uC.4) Al 2-lea program: citirea starii unui buton conectat la un pin al uC.5) Al 3-lea program: comunicatie seriala cu PC-ul.6) Al 4-lea program: citirea unei tensiuni analogice cu ADC-ul microcontrolerului(in cazul in care PIC-ul ales are ADC intern)7) Daca n-ai renuntat inca si ai reusit cu succes toti pasii de mai sus, e momentul sa te apuci sa inveti C si sa faci lucruri mai avansate...Succes! :da

Link to comment

Totusi, pentru C ai C18 - versiunea student de la Microchip, care este gratuita dar nu face optimizarile codului.

C18 student edition este utilizabila doar pentru familia 18f si pentru 60 zile are toate optimizarile functionale.
Link to comment

C18 student edition este utilizabila doar pentru familia 18f si pentru 60 zile are toate optimizarile functionale.

Da, scuzele de rigoare, dar cele 60 de zile, din punctul meu de vedere, au trecut asa de repede incat am luat in considerare doar finalitatea.
Link to comment

Da va multumesc mult ptr. sfaturile date in urma carora mi-am facut o parere, desi sincer mi-asi fi dorit sa-mi spuneti ca sa incep cu uBASIC :da Asta ptr. ca desi n-am spus-o la inceput, dar sunt oarecum familiarizat cu cateva din "cuvinte" din acest limbaj ptr. ca am folosit cu multi ani in urma un "pc" pe numele sau de HC 85 .Asadar nu-mi ramane decat sa iau taurul de coarne si sa incep cu MPLAB si sa vad cat voi rezista acestei provocari.Oricum voi astepta si-n continuare idei despre acest subiect care vor fi folositoare nu numai mie ,dar cred eu si multor altor novici care poate citind acest topic deschis de mine vor fi ajutati ,sper eu mult ca sa-si faca curaj in aceasta "meserie"La final o sa-mi urez atat mie :da cat si celor care vor "risca" sa-si piarda timpul in urma sfaturilor dv., cu aceasta latura f. interesanta a electronicii DECI SUCCES TUTUROR.

Link to comment
  • 2 weeks later...

3) Primul program: aprinderea si stingerea intermitenta a unui LED conectat la un pin al uC.

un link foarte util te indruma pas cu pas:http://www.mstracey.btinternet.co.uk/pi ... icmain.htmpentru :

Al 2-lea program: citirea starii unui buton conectat la un pin al uC.5) Al 3-lea program: comunicatie seriala cu PC-ul.6) Al 4-lea program: citirea unei tensiuni analogice cu ADC-ul microcontrolerului(in cazul in care PIC-ul ales are ADC intern)

nu am gasit inca material asemanator, daca stie cineva rog sa posteze pentru ca sunt multi incepatori care vor sa lucreze cu uC (incluziv eu :limb: ).Va salut !
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines