Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversie A/D pe 20 biti din 2 cov pe 10 biti ?

Gerula

Recommended Posts

Am un PIC care face conversie analog-digitala pe 10 biti.Eu insa vreu o conversie pe 20 biti, sau macar pe 16 biti ?Ce pot sa fac ?10biti=1023+1 valori16biti=65535+1 valori (FF FF)32biti=4.3G valori(FFF FFFF)

• Replies 1
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• cirip

1

• Gerula

1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Am un PIC care face conversie analog-digitala pe 10 biti. Eu insa vreu o conversie pe 20 biti, sau macar pe 16 biti ? Ce pot sa fac ?

Nu e chiar asa de simplu, dar e posibil. Costurile, in sensul volumului de procesare, cresc exponential.Marirea numarului de biti ai rezultatului conversiei se face prin supresantionare si decimare. Se obtine 1 bit in plus la fiecare marire de 4 ori a ratei de esantionare. Rata minima de esantionare se determina tinand cont de teorema Nyquist. Ca sa obtii 1 bit in plus, inmultesti rata cu 4. Ca sa obtii 2 biti, inmultesti cu 16. Ca sa obtii 6 biti in plus maresti rata de esantionare de 4^6 ori, adica de 4096 ori. Peste asta, trebuie facuta mediere, ceea ce mananca din timpul procesorului.Poti sa o iei si invers, adica pleci de la frecventa de esantionare maxima de care e capabil convertorul si imparti cu supraesantionarea, apoi cu 2, ca sa-l faci fericit pe taica Nyquist. Rezultatul iti spune care este banda maxima de frecvente pe care o poate tolera schema. Dupa cum vezi, rezolutie crescuta se plateste cu reducerea benzii de frecvente.Convertoarele A/D sigma-delta sunt un exemplu tipic de supraesantionare/decimare.Mai multe detalii aici: http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc8003.pdfCirip