Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

restaurare aparate radio


Guest AVAN

Recommended Posts

Guest AVAN

vo rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema:am niste aparate de radio ROMANESTI(gloria,rc520,top,solo100,300,500,pescarus,cosmos3,stereo spatial tehnoton,song,milcov,duo club01,pacific,si inca vreo cateva luate chilipir de pe unde am apucat si vreau sa le reconditionez dar in toate a fost umblat in bobinele alea patrate cu mez si vas fi recunoscator sa ma ajutati cum fac sa le reglez inapoi cum erau din fabrica si ce scule imi trebuie

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Ai avea nevoie de un generator de semnal modulat,reglat la valoarea fregventei intermediare (455 khz sau alta valoare,depinde.... de FI). Din surubelnita e foarte greu, si uneori chiar imposibil,acuma depinde si cat de tare s-a umblat si daca nu sunt blocate sau sparte miezurile de ferita.Din surubelnita (ar fi bine sa folosesti una din plastic,ca sa nu-ti influienteze reglajul),pornesti de la ultimul amplificator FI(de la ultima bobina) inainte de intrarea in etajul de detectie si urmaresti sa obtii o auditie cat mai buna pe un post puternic,apoi faci acelasi lucru cu celelalte bobine pana la etajul de amestec.Dupa asta va trebui sa reglezi fregventa oscilatorului local.Urmareste ca fregventa de acord a postului receptionat sa corespundea cu marcajul de pe scala aparatului.Desigur e o metoda empirica,dar uneori da chiar rezultate bune. Succes !

Link to comment
Share on other sites

Inseamna ca asa o fi,vad ca intrebi in mai multe locuri,numai ca alinierea FI-MA,FI-MF e aceeasi oriunde ai intreba...si cine a mai facut asa ceva,iti va spune exact acelasi mod de lucru...Sa nu te astepti ca daca intrebi pe undeva pe alt topic va fi mai simplu sau mai usor :rade:

Link to comment
Share on other sites

Guest AVAN

nu am mai intrebat (poate din greseala)dar tot nu am inteles pun generatorul de semnal si cum verific daca e bun ce reglez eu

Link to comment
Share on other sites

Guest AVAN

tot pe aici pe forum citisem pe undeva ca nu se regleaza din bobine sa se auda tare ca iar scadea sensibilitatewa

Link to comment
Share on other sites

Guest RaduP

Avan,

 

Sa le luam batraneste, - si pe rind :

 

 

1) vezi cu posturile succesive ( adica unul dupa altul).Daca ai dubii, citeste regulamentul forumului.

Nimeni nu te obliga sau te grabeste sa apesi "Trimite" DECIT dupa ce consideri tu ca informatia e cit mai completa si clara.

 

 

2) cred ca tu ai o mare problema cu bobinele alea.

Citat din datele tale de intrare ale problemei tale :

 

 

"am niste aparate de radio ROMANESTI(gloria,rc520,top,solo100,300,500,pescarus,cosmos3,stereo spatial tehnoton,song,milcov,duo club01,pacific...dar in toate a fost umblat in bobinele alea patrate cu miez".

 

Chiar le cunosc pe toate si nu din afara carcasei.

Daca e sa ma intrebi pe mine ESTE TOTAL EXCLUS ca TOATE acele aparate sa nu functioneze/sa mearga prost/sau deloc...din cauza dereglarii bobinelor.

Afara doar de faptul ca tu, fiind nemultumit de proasta sau totala lor nefunctionare - le-ai luat "la intrebari".

Nici asta nu-i bai, sint ale tale pin' la urma - dar macar sa stim ce-i de facut in continuare.

 

 

3) ca sa iesim din bucla asta si se ne miscam cit de cit ,propunerea ar fi sa-ti faci un inventar al SIMPTOMELOR aparatelor tale (adica ce merge si ce nu merge ), luate pe rind.

 

Exemplu:

 

a) una bucata Gloria.Fluiera cind ii dau drumul...da' becul de scala merge.Si asa mai departe.

b) si una bucata Pacific.Sa zicem ca asta fisie doar pe UUS .Pe UM,UL,US nu se aude nimic in difuzor...etc.Dar pick-upul merge / balmajeste ceva...etc

c) alta bucata Pescarus.Asta nu zice nimic ( mare atentie la alimentarea exterioara aici )

 

 

Retine te rog ca virgula cu cit dai mai multe informatii despre cum se manifesta aparatul respectiv, butonind-ul DOAR din reglajele exterioare - sansa de a primi un raspuns precis creste foarte mult.

Pina la generator de semnal, esti familiarizat cu un aparat de masura? Adica daca stim sa masuram o tensiune de alimentare de 6-9-12 V DC/AC...etc? O tensiune de polarizare a unui tranzistor, ceva ?

 

 

Iarasi , pina acum ar fi trebuit sa faci rost de schemele TUTUROR aparatelor tale.

Si sa incerci sa intelegi ceva din schema bloc a acestora. Si cam ce bobine am vrea sa reglam ( pe schema ,concret ) - si mai ales DE CE.

Faptul ca tu nu deosebesti bobinele dintr-un RR ( MA sau MF ,oscilator local pe fiecare banda,bloc UUS,bobine pe bara de ferita...etc ) mie imi spune ca sintem foarte putin peste nivelul de incepator.

 

 

Stiu ca nu sint vesti bune (de genul doar reglam ceva si totul straluceste ) - dar daca tii cu adevarat la aparatele tale inseamna ca esti dispus si sa muncesti pentru ele.

Link to comment
Share on other sites

Salut,tare ma tem ca RaduP are(mare) dreptate,in cazul asta cred ca cel mai bine ar fi sa pui intr-o sacosa un pescarus sau glorie ce preferi,ca doar n-o sa cari un pacific,si daca vrei sa incercam impreuna o restaurare,vedem de comun acord cand si cum te ajut,ti-am mai zis,ori aici imi dai un mp(mesaj personal) ori pe mess ma gasesti la aceeasi adresa cu ID-ul de aici + @yahoo.com,mai mult seara,dupa 20.E mult mai usor si pt mine sa explic si pt tine sa intelegi ce trebuie sa faci pt a repune in parametri un aparat radio,desi cum iti spuneam si eu la inceput,e ultimul loc unde trebuie umblat(adica in bobine) in afara de cazul cand esti 100% sigur de asta...

Link to comment
Share on other sites

Guest AVAN

poti te rog sami dai un nr de tel pe mp ca te sun eu numai de nu se supara adm saitului (multumesc anticipat)

Link to comment
Share on other sites

Guest AVAN

poti te rog sami dai un nr de tel pe mp ca te sun eu numai de nu se supara adm saitului (multumesc anticipat)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines