Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertor 24v/12v/15-20A


marius69

Recommended Posts

Va rog,daca ma poate ajuta cineva cu o schema de convertor in comutatie DC/DC 24V la 12V -15-20A(cele cu regulator serie le exclud deoarece puterea disipata pe finali este foarte mare). Multumesc anticipat !

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply
Multumesc,dar vroiam o schema fara choper dar tot in comutatie.Este pentru a alimenta din 24v de la camioane consumatori de 12v . Am un astfel de convertor facut de fabrica,dar din pacate nu s-au gindit cind l-au proiectat si are tranzistorul final (IRFZ44) conectat pe bara de minus,bara de plus fiind comuna si binenteles ca in cazul asta cind consumatorul are legat masa la carcasa pe el ajunge 24v.Asta are doar un drosel pe iesire fara alte diode de redresare,are in comanda un lm339,si functioneaza ireprosabil cu conditia ca masa consumatorului sa fie izolata de masa masinii.
Link to comment
Share on other sites

Probabil ca scula existenta e tot "fara izolatie galvanica" dar o constructie mai simpla, gen FET-bobina, dar pe ramura negativa. Probabil ca proiectantul s-a chinuit un pic sa realizeze schema pentru o aplicatie cu plus la masa (eu stiam ca nu se mai fabrica nici un vehicul cu plus la masa, dar...) "Oglindirea" ei e mai complicata decat simpla trecere la un fet de polaritate opusa si intoarcerea diodei de putere...Un asemenea convertor in comutatie, desi pare relativ simplu, e accesibil doar unui "amator" cu o oarecare experienta, care se realizeaza pe seama acumularii unor cunostinte teoretice, a unor incercari pactice (uneori trecand prin esecuri costisitoare!) si a cheltuirii si unui timp pentru toate astea. Cum cei care indeplinesc aceste conditii sunt destui de putini, recomandarea mea calduroasa e sa cauti sa cumperi ceva gata facut. Altfel, vei pierde timp, bani, si autoapreciere, avand de suportat un esec probabil (vorbesc din experienta proprie: in clasa a 7-a, m-am lovit dureros de limitele neplacut de inguste ale cunostintelor mele de electronica practica, incercand sa asamblez un receptor cu amplificare directa vandut in forma de kit prin magazinele (de jucarii) ale comertului socialist (de Stat!) (Electron-M; n-am sa uit numele asta cat voi trai!))Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines