Guest pascal20052002 Posted May 1, 2005 Share Posted May 1, 2005 Care vrea sa ma invete si pe mine sa fac un amplificatorDar asa ca la prost ca eu chiar nu stiu nimikInca ceva ,daca construiesc unul dupa schema de la datashet ul integratului ? (ii mai trebuie si alceva?)Cine e dragut sa-mi dea si mie id-ul de messenger,cred ca am diskuta mai repede acolo decat sa postez de 500 de ori aiciPLs.id ul meu este: pascal20052002poate ma ajutati si pe mine pls. Link to comment
alint Posted May 1, 2005 Share Posted May 1, 2005 ce amplif vrei sa-ti faci? Cit de mare si cit de tare? Link to comment
m4xx Posted May 1, 2005 Share Posted May 1, 2005 1.schema2.cablajul 3.piesele4.transformator5.filtraj si redresare6.un sistem de racire: radiator simplu sau unul gen COOLER PROCESOR7.o cutie (optional), poate sta si in "AER LIBER" :lol: Link to comment
Guest pascal20052002 Posted May 2, 2005 Share Posted May 2, 2005 5.filtraj si redresare astea ce mai sunt(redresarea in special)aud la toti ceva de genul :"mi s-a ars finalul" ala ce mai e? Link to comment
razvan_paul Posted May 2, 2005 Share Posted May 2, 2005 mai intai redresarea si dupaia filtrajul,redresarea se face cu ajutorul unei punti (4 diode), care din alternativul de la secundarul trafului scoate pulsativ, iar filtrajul se face cu ajutorul unui(sau mai multe) condensator de capacitate cat mai mare si optional unul de capacitate mica(de ordinul sutelor de nF) Link to comment
m4xx Posted May 2, 2005 Share Posted May 2, 2005 cred ca "finalu" ...omu' se refera la tranzistorii finali...adica cei mai importati de la un amplificator :lol: Link to comment
Guest SEA`` Posted May 4, 2005 Share Posted May 4, 2005 daca tot s-a deschis postu asta ! asi dori si eu sa ma apuc sa fac o statie de putere ceva in genul 2 x 300 pe 8 ohm are cineva o schema care sa fie mai usoara ! Si inca ceva se gasesc pe piata la ora actuala niste reviste carti care chiar te invata ceva ! Ma refer la electronica in scopul audio filtre statii de mare putere chestii dintraste ? Link to comment
radu25 Posted May 4, 2005 Share Posted May 4, 2005 inainte de a invata electronica pt audio trebuie sa inveti electronica de baza, adica sa stii ce sunt alea redresare si filtraj.inainte sa faci 300W pe 8 ohmi fa ceva mai mic cu tda2005 sau 2008 sa vezi ce iese., ca daca ai pus invers un condensator de 10000micro/100v o sa-ti piara chefu de audio. si o sa te mai usture si buzunaru' Link to comment
m4xx Posted May 4, 2005 Share Posted May 4, 2005 si daca-l mai si cumperi de la un magazin d-ala cu "SIGLA" unde dai DUBLU pe el...serios... Link to comment
kappa_ii Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 paradoxal in cazul constructiei unei statii chiar daca este ea de putere nu prea ai nevoie de prea multe notiuni de electronica !!decit urmaresti schema faci si tu exact ca un robotel ce zice acolo si cu asta basta ! nu trebuie decit sa sti ce repreziinta fiecare piesa din schema Link to comment
Adi Florin Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 Si daca ai pus ceva aiurea in ea si nu merge sau bubuie sau ia foc cine o repara daca habar n-ai ce s-a intamplat acolo? Link to comment
kappa_ii Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 pai care este sansa sa pui ceva aiurea in ea !!atita timp cit urmaresti schema si am precizat sti si ce repreziinta fiecare semn din schema aia !!nu prea ai cum sa pui ceva gresit sau in alta parte !!problema e sa nu pui deja piese stricate !!eu la 14 ani am facut preamplificare 3 intrari , si amplificare de 2 * 30 w cu notiuni minime - stiam cum functioneaza un tranzistor sau mai degraba ce rol are , o rezistenta , un condensator .am luat o revista in domeniu care prezenta in detaliu schema de constructie si am urmat-o .. ceea ce trebuie sa recunosc dupa ce a fost terminata unu din cele 2 canale nu mergea si habar nu aveam ce poate avea stricat !! dar ajutat de tatal meu am reusit sa aflu ca unu din tranzistori era stricat !!atunci am invatat si cum se pot testa tranzistorii !! Link to comment
radu25 Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 In cazul novicelui nostru nu cred ca se pune problema urmaririi unei scheme; el nu stie nici ce e ala filtraj. Dar asta nu-i un capat de tara.Nimeni nu s-a nascut invatat. Daca el vrea sa invete eu sunt de parere sa-l ajutam. Dar mai intai trebuie sa afle care e treba cu curentul electric si ce se intampla cu el cand intra in contact cu o dioda sau un condensator. Or, asta nu se prea poate explica pe forum.Trebuie sa citeasca singur si sa puna intrebari mai explicite.Oricum, electronica e frumoasa si merita invatata, macar ca hobby Link to comment
Adi Florin Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 Intr-adevar, te poti apuca sa faci un amplificator cu cunostinte minime, unde minime inseamna macar sa stii cum functioneaza piesele ce intra in componenta unui amplificator (adica rezistente , diode, condensatoare polarizate sau nu, tranzistoare...). Dar cel mai firesc este sa incepi cu ceva de putere mica, maxim 20W rms, pentru ca daca ai grsit ceva (si se intampla sa gresesti fiidca a gresi se zice ca e omeneste, chiar daca ai schema cu instructiuni de asamblare in fata) atunci pericolul nu e chiar asa de mare. Pe cand daca te apuci sa faci direct scheme de 300W e chiar periculos daca ai pus un condensator de filtraj pe dos sau o rezistenta aiurea care se poate vaporiza instantaneu la tensiuni de 50-70V. Sau daca faci un scurt pe condensatorii de filtraj cand sunt incarcati tragi o speriutura de nu-ti mai trebuie a doua oara.Eu spre exemplu vroiam cand eram in liceu sa repar o sursa de tensiune regulata ce era stricata. Si am vazut ca era un tranzistor cu un picior dezlipit, dar nu m-am gandit sa testez tranzistorul daca mai e bun (ce e drept nici nu stiam cum sa-l testez) si am lipit la loc tranzistorul. Dar acest tranzistor aveaq scurt intre toate terminalele si cand i-am dat drumul la sursa, o rezistenta mai de putere ce fusese bobinata cu constantan sau alt material rezistiv (nu stiu exact ce) a fost astfel cuplata prin tranzistorul defect direct la tensiunea redresata si filtrata de 38V. Evident acea rezistenta s-a incalzit atat de tare incat lumina ca un bec si sareau bucati incandescente din ea. Am oprit sursa de la comutator, si , surprriza...rezistenta tot mai lumina... (evident pana ce s-au descrcar condensatorii de filtraj, dar a durat cateva secunde). Nu mai stiu exact cat de tare m-am speriat atunci, dar nu e indicat sa se intample astfel de lucruri la tensiuni mai mari, mai ales daca esti incepator. Voi ce parere aveti? Link to comment
kappa_ii Posted May 5, 2005 Share Posted May 5, 2005 dar de ce crezi ca nu se poate explica pe forum !!care are curaj sa explice pe intelesul unui necunoscator cum functioneaza un tranzistor !! se pot face asocieri cu ceea ce stie deja !se poate spune cam asadaca inlocuim curentu cu un alt exemplu gen apa !!se poate spune ca tranzistoru este un robinet care lasa mai mult sau mai putina apa sa circule prin el !! are 3 picioare - emiter , colector si baza !se introduce un mic semnal in baza ca acest robinet sa se deschida si sa dea apa din colector in emiter ! cu cit semnalu este mai mare in baza cu atit iese mai multa apa prin emiter !! acel semnal la tranzistori din cite stiu eu la cei pe siliciu este de la 0.6 v unde se deschide pina la 0.7 unde este saturat !!daca stie cineva alta explicatie mai exacta sa o puna pe forum !sau daca am gresit cu ceva sa ma contrazica !!la restul pieselor va las pe voi sa gasiti explicatii !! Link to comment
Recommended Posts