Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat cumparare fludor

Recommended Posts

Va salut.Nu am crezut ca tocmai fludorul imi poate crea probleme.Fara sa cer sfaturi,am luat din bazar doua role de fludor in ideea ca tot fludorul e identic.Dar?Nu e bun deloc pentru electronica,aproape ca nu se topeste,imi scoate peri albi cand pun pistolul de lipit pe el.

Asa ca va intreb...fludorul pentru electronica are vreo formula chimica?Trebuie cu Pb,fara?Firme cunoscute?Ce folositi voi,unde se gaseste,preturi,mai subtire,mai gros...Va dati seama ce frustrant e,sa vrei sa faci vreo schema si sa pierzi mult timp datorita fludorului.

Multumesc.

Asta am luat :

http://it.tinypic.com/view.php?pic=33acg7o&s=5

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

la pistolul care il ai , ia-ti o rola de 1mm, 1,5 mm maxim grosime, cu ala nu prea ai ce face decat daca ai lipituri masive , si oricum le vei face numai cu un letcon de cel putin 150w

Nu ma multumeste explicatia ta.Nu tot fludorul e la fel.Din pacate acum mi-am dat seama.Cel care l-am pozat are 1mm,e foarte maleabil,dar nu e bun,nu imi place sa lucrez cu el,se topeste greu,are nevoie de mult sacaz,etc...Pistolul meu e romanesc de 100w.Deci intrebarile mele raman.

ma scuzi, din poza ta nu prea am observat ca e de 1mm grosime, ce e posibil acum ca el sa fie doar un aliaj mai dur,maleabile sunt toate, eu personal folosesc fludor de 0,75,si imi ies brici lipiturile, chiar si cele mai finute, si asta fara sa solicit(incing)la maxim pistolul care e similar cu al tau. acum ce te pot sfatui!?, ori iti iei un fludor avand in compozitia lui mai putin plumb, ori te echipezi cu un letcon ceva ca sa poti lucra cu cel cumparat deja, pasta decapanta cred eu, ca prea putin te ajuta, oricum , mai asteapta si alte pareri, numai bn!!!!

Pai, cine te pune sa iei ceva pe care scrie in chineza!!!Cauta in targ fludor cat mai vechi,aliajul se cheama LP60, am gasit acum vreo doi ani unul cu un parfum super, decapeaza incredibil de bine, si lipiturile ies stralucitoare, perfecte.

Formula clasic? a aliajului e 60% staniu (cositor), 40% plumb. Acuma depinde ?i de puritatea lor individual?. Astea care nu se topesc, mai proaste au alt? compozi?ie ?i sînt ptr lipit ?evi de Cu, tabla de pe cas?, spoit tingiri...Alt? caracteristic? e rapiditatea cu care se consum?, am luat 2 role de 1mm men?e?ti la 1kg fiecare, firme diferite, prima m-a ?inut mult mai mult timp.

Imi asum criticile referitoare la eticheta chinezeasca.M-am bucurat la pret,juma' de kil de fludor cu 10 lei...totusi.Am avut de la un magazin de electronice un fludor subtire,foarte bun,lipituri adevarate,dar destul de scump.Normal ca o sa iau tot de ala,dar am zis ca fac o investitie.Acum am ramas cu astea acasa degeaba.Totusi scrie pe eticheta 60Sn...asta inseamna ca 40% e Pb?Si atunci,nu asta ar fi formula fludorului de calitate?Ca am vazut la unele magazine fludor fara Pb,dar eu nu o sa mai fac experiente,o sa cumpar doar ce sunt sigur ca este bun.

Guest eu_ovidiu

Fludor fara plumb nu exista, Fludorul e un aliaj format din 60% staniu si 40% plumb. Grosimea uzuala pentru electronica este de 0,5mm . Eu folosesc si din piata de 1,5 mm ceva rusesc in rola portocalie. Avantajul unui fludor mai subtire este ca , la o lipitura se foloseste o lungime mai mare de fludor ceea ce inseamna ca , cantitatea de sacaz care ajunge pe contact va fi mai mare, decapand mai bine .Un cositor din piata, dupa folosire, are culoare mai gri , in schimb unul de calitate ramane oglinda ...Cositorul chinezesc care il ai tu e numai eticheta de el ... e mai mult plumb decat staniu, si deaceea punctul de topire e ridicat. ( am muscat-o si eu cu cositor de 0,5 mm din piata asa ca am avut si eu problema ta).Inca ceva .. Mare atentie la varful letconului sau statiei de lipit ... , forma acestuia poate creste cu pina la 75 grade temperatura varfului , adica un varf desi curat, cu un transfer termic prost, va avea o temperatura cu 70 grade mai scazuta ... favorizand supraincalzirea componentelor sau lipiturile reci.

Vezi ca era un domn, Andrei Alexandru pe aici pe forum care vindea cositor romanesct 1000% excelent (are mult sacaz).Am luat si eu odata de la obor si daca ii dadeai foc cu bricheta se topea si facea micii explozii.

Am facut experimente si cu ansa pistolului.Daca o scurtez la maxim si strang bine suruburile,obtin un timp mai bun de topire cu o secunda.Deci irelevant.Mi-a mai ramas cam 1m dintr-un fludor de la magazin,subtire,adevarat.Asta e,daca chinezii au clonat BMW X5...fludorul e lucrare de admitere in grupa mijlocie la gradinita lor...Sa vad acum ce o sa fac cu el,ca tabla nu stiu sa ''lichesc''.Multumesc de sfaturi.

• 5 weeks later...

eu folosesc fludor Crown Rosin Flux Cored Solder, compozitie SN 60, PB 40 si Flux 2,0 %. diametru 1,0 mm. sunt foarte multumit de el. rola are eticheta portocalie iar datele sunt trecute cu albastru daca te ajuta cu ceva la achizitia lui. lipiturile sunt foarte trainice in timp si raman lucioase, stralucitoare. si eu am patit ca tine cu fludor turcesc.

• 3 weeks later...

Da, cocle?te mai repede lipitura ?i se defecteaz? scula mai repede. E o mare vr?jal? cu ecologia ?i o mare afacere ptr produc?tori, au întors-o în a?a fel ca s? vînd? mai multe scule, cît mai greu de reparat. :bataie