Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fir pentru taiat poliuretanul


Guest cox

Recommended Posts

Am nevoie sa-mi construiesc o masuta cu un fir de nichelina cu ajutorul caruia sa pot taia dupa cum imi trebuie spuma poliuretanica/epoxidica. Cum vreau sa o construiesc este: o masuta de lemn(sau MDF) prin mijlocul careia sa treaca o gaura; prin gaura trece in sus firul de nichelina, cu ajutorul caruia tai spuma. Ca sa nu fac vreo tampenie, sau sa patesc ceva va rog sa ma indrumati cum si cu ce sa construiesc "masinaria".Ce materiale imi trebuiesc: fir de nichelina, ce sursa de curent sa folosesc, cum sa leg firul?Va multumesc.P.S. Imi cer scuze daca mai exista subiecte cu aceasta tema, insa eu nu le-am gasit.

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Si la capetele care se incinta pot sa prajesc carnati? :da O idee buna, insa nu as vrea sa ma prajesc la capetele care raman. Oare daca mai tai din ea mai functioneaza?

Link to comment

scurtezi firul=>scade rezistenta=>creste curentul=>creste puterea=>creste caldura=>face pocori gasesti cum sa folosesti caldura de la surplusul rezistentei in avantajul tau, ori reduci tensiunea (variabil) astfel incat firul de nichelina sa suporte curentul ce trece prin ea. sa nu uiti ca e vorba de un circuit neliniar :rade:

Link to comment

Si la capetele care se incinta pot sa prajesc carnati? :da ...

Nu, daca intercalezi niste inele ceramice, ori alt izolator termic. De fapt, cred ca e suficient un singur izolator la capatul de sus, daca jos folosesti un suport metalic masiv, o sa se incalzeasca ceva in zona de contact, dar nu cat sa prajesti carnati, poate sa-i perpelesti putin. La nevoie izolatorul poti sa-l improvizezi si dintr-o bujie auto, masina merge la nevoie si-n trei, ori folosesti o bujie scoasa din uz. Daca firul rezistiv ales e mai subtire, se va alungi (dilata) mai mult la incalzire, asa ca la unul din capete vei pune un arc, pe post de intinzator. Firele prin care alimentezi rezistenta le legi direct la capetele ei, nu prin arc, sau suntezi rezistenta cu un cablu-tresa, sau o tresa din aia care se foloseste la dezlipit componente.Daca rezistenta e destul de scurta, tensiunea necesara va fi destul de mica, poate cativa volti, amperajul va fi mare. Folosesti un transformator. Ce grosime maxima de material vrei sa tai?
Link to comment

...sa nu uiti ca e vorba de un circuit neliniar :rade:

Un circuit compus dintr-o sursa de tensiune si o rezistenta, e neliniar? Sau ce e neliniar in toata chestia asta?
neliniara este conductanta firului de nichelina. daca vrea sa-si faca un reglaj in trepte pentru temperatura in functie de materialul care vrea sa-l taie poate determina experimental parametrii in care sa lucreze circuitul... dar are nevoie si de o idee ca punct de plecare
Link to comment

... dar are nevoie si de o idee ca punct de plecare

Probabil ca nu pe baza de calcul isi va alege rezistenta, ci prin incercari. Ca sa faca un calcul valabil trebuie sa stie rezistivitatea materialului care-l foloseste, temperatura optima pentru materialul care vrea sa-l taie si altele...Puncte de plecare gaseste destule pe net daca cauta "hot wire foam cutter" sau similare.Exemplu, http://members.fortunecity.co.uk/slmohr/rcinterest2.htm,http://www.techlib.com/hobby/hotwire_foam_cutter.htm
Link to comment
Guest cox

Multumesc baieti pentru raspunsuri.Daca iau o rezistenta si folosesc sa zicem 1m din ea (ea avand cativa metri buni) o pot alimenta de la un transformator de aprox cati volti? Sper sa nu radeti pe mine, sau macar sa o faceti pe ascuns, sunt cam pe langa la subiectele astea, insa imi place sa invat, iar daca imi spuneti "la un fir de 1m iti trebuie transformator de xVolti si trebuie legat in felul acesta" atunci va inteleg, daca intram in termeni mai tehnici m-ati pierdut de la inceput.Spuma care vreau sa o tai poate avea si o grosime de 50-70 cm.Numai bine.

Link to comment

Pai calculezi tensiunea. Faci asa iei rezistenta de resou, o intinzi si masori lungimea ei. apoi o tai la lungimea care doresti tu. Acum folosesti regula de 3 simpla pentru a afla tensiunea adica: (presupunem ca lungimea rezistentei initiale e de 2m si tu ai nevoie de 1.5 m din ea) Daca la 2m--------avem o tensiune de 220v la 1.5m avem o tensiune de X voltiX=(220*1,5)/2 adica 165VAcesta a fost un exemplu, calculul il faci tu in functie de lungimea care o vrei. Mai poti scadea putin tensiunea, daca nu vrei sa se inroseasca la fel de mult cum se inrosea intreaga rezistenta alimentata la 220V.

Link to comment

rezistenta odata intinsa la tensiunea nominala nu se va mai inrosi... ea fiind spiralata "des" spiralele respective se incalzeau reciproc. acuma fiind doar un fir se va incalzi evident...dar nu cred ca va fi incandescent.

Link to comment
Guest cox

La asta ma gandeam si eu, insa credeam ca e ceva mai complicat si cu amperaj, sa fie DC in loc de AC (asa am vazut intr-un tutorial de construire).Concluzie: se ia rezistenta de resou, se intinde la maxim, se calculeaza cat mai exact tensiunea si se leaga la o tensiune ceva mai mica de la un transformator ce scoate DC, apoi se urmareste cu grija sa nu prajim degetele :rade: . Ideal ar fi sa pot regla amperajul (dar nu stiu cu ce) asa ca o sa-l las asa.Va multumesc pentru sfaturi.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines