Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce naiba e slew rate???

Guest littlea

Recommended Posts

Guest littlea

ma fratzilor, tot aud de slew rate ... ce e ala? si care e diferentza(ma refer la sunet) intre un amp cu slew rate mic sau mare..? pls

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ghettoman

1

• Guest1

1

Top Posters In This Topic

Guest ipacretzu'

Slew-rate-ul este panta se raspuns a unui amplificator (adica dUo/dt) si se masoara in V/us.

Atentie!!!

Pentru a caracteriza comportarea unui circuit (in ceea ce priveste SR-ul) se face analiza la semnal mare si nu in semnal mic.

Inca un lucru prezenta sau absenta unei reactii nu modifica SR-ul.

SR-ul depinde de valoarea condensatorului de compensare (sau mai pe scurt de polul dominant al amplificatorului).

Deci: nu ai sa vrei sa lucrezi la frecvente mai "inalte" decat spune producatorul (inalte asta depinde de ce face amplificatorul, adica in ce banda lucreaza) pentru ca nu cred ca ai chef sa obtii in iesire integrala semnalului din intrare. SR-ul limiteaza, altfel spus, limita superioara a benzii amplificatorului.

Ce o sa ai tu nevoie este un amplificator cu SR cat mai mare, dar nu exagerat pentru ca o sa dai bani inutil pe el. SR-ul se alege in functie de aplicatie si de calitatea semnalului din iesire.

In audio am vazut SR-uri cam in domeniul 1V/us - 50V/us, iar ce iese din gama asta ori e prea slab calitativ ori e prea bun si implicit foarte scump (de obicei nu se prea iese de aici).

Daca ai un amp. care se situeaza intre 10 si 25 eu zic ca nu o sa ii ai nimic de reprosat in ceea ce priveste SR-ul.

Si nu se vorbeste degeaba, parametrul asta ai sa il vezi trecut prin toate datasheet-urile circuitelor inegrate si chiar conteza cand vrei sa iti faci un amplificator (nu neaparat audio).

Guest littlea

pai eu am un amp cu 2n3442... si cica astia sunt cam lenti.... despre asta e vorba? cica as putea sa ii inlocuiesc cu unii mai rapizi .... cu frecventa de taiere ma mare... nu mai am foaia de la amp,acolo spunea exact cu ce sa ii inlocuiesc.. si daca sunt finalii mai rapizi se aude mai bine,sau cum?

Guest ipacretzu'

Treaba sta in felul urmator:

modelul tranzistorului include "componente parazite" si din toate componentele astea parazite alea care ne deranjeaza pe noi in cazul de fata sunt capacitatile parazite (Cpi si Cmiu;ar mai fi si altele in modele mai complexe si mai apropiate de realitate)

ceea ce spun ei prin tranzistoare mai rapide este faptul ca au "componente parazite" de valori mai mici (pentru capacitatile mai sus mentionate)

ei, capacitatile alea cu cat sunt mai mari cu atat polul introdus este la o valoare mai mica si in concluzie scade banda(limita superiora)

Pe scurt daca folosesti niste tranzistoare mai rapide atunci o sa ai o imbunatatire in ceea ce priveste redarea mediilor si a inaltelor lucru sesizabil daca ai si niste difuri de calitate care sa faca diferenta intre o gogoasa si un cozonac ca tot vin si sarbatorile.

Si daca am tot raspuns la post-ul asta va zic cu ocazia asta si Paste fericit ! sau daca vreti Sarbatori fericite ! ca am sa plec vreo saptamana acasa in vacanta si nu am net acolo.

io am citit alceva de slewratee rapiditatea cu care ampliful raspunde la schimbarile de frecventza....chestia e f importnata la cei care asculta de pe pickup....era ceva cu pocaniturile alea....

Guest ipacretzu'

ghettoman eu cred ca tu ai citit acelasi lucru ca si mine doar ca te-ai exprimat cu alte cuvinte; intr-adevar SR-ul e viteza cu care un amplificator raspunde la un stimul si e importanta in general in orice amplificator nu doar in pickup-uri, iar in ceea ce priveste pocniturile cred ca esti indus in eroare de praful de pe discuri si de neuniformitatile de pe ele (asta in cazul in care nu e alta cauza la pocniturile de care vorbesti; cel mai bine pui un post la retro audio si ai sa afli mai degraba acolo care ar putea fi cauza pocniturilor)

adi_0106 nu stiu daca e de bine sau de rau ce ai zis dar e super sugestiv link-ul pus de tvicol (mersic) si cred ca ce scrie acolo am cam spus si eu;

se vede foarte bine si panta (adica SR-ul);

http://www.ipacretzu.3x.ro/slew_rate_rising.jpg

aia cu portocaliu e panta amplificatorului(abaterile sunt cauzate de lumea reala in care traim), iar ceea ce am facut eu cu alb este raspunsul amplificatorului la un semnal treapta aplicat in cazul unui calcul de mana (dar acum avem toti calculatoare si putem sa simulam in cautarea unor realitati; eu folosesc Orcad dar mai sunt si altele)

Slew-rate este viteza de crestere a semnalului de la iesirea ( amplificatorului ) Se masoara cu osciloscopul,aplicand la intrare semnal dreptunghiular ( de obicei cu factor de umplere de 50% astfel incat la iesire sa avem cel putin teoretic un semnal dreptunghiular amplificat cu amplitudinea apropiata de excursia maxima de semnal pe care o poate debita amplificatorul. )Trebuie spus ca semnal perfect dreptunghiular nu exista in practica, fiind teoretic semnale cu spectrul infinit dar se pot genera semnale care cresc suficient de rapid ( cu spectrul limital la zeci - sute de MHz ) astfel ca, cel putin din punctul de vedere al spectrului audio, sa le putem considera "ideale".Impulsurile de tensiune, nu sunt redate corect de amplificatoare care au banda de trecere mai mare sau mai mica ... Ele au tendinta de a aplatiza fronturile transformandu-le in semnale trapezoidale ... ( asta in cazul ideal )Se masoara la iesire timpul necesar amplificatorului de a "sari " de la 10% din amplitudinea maxima la 90% din aceasta... cat si tensunea dintre cele 2 puncte.Referitor la "atacul" amplificatoarelor cu semnale derptunghiulare, dupa raspunsul vizualizat la aceste semnale se pot trage concluzii foarte utile cu privire la claritatea sunetului...De obicei amplificatoarele au dat ca parametru celebrul THDcare e masurat in conditii de semnal sinusoidal aplicat la intrare ...Raspunsul la impulsuri, un semnal "extrem", poate spune multe despre : - stabilitatea circuitului ( daca se observa supracresteri mari in fronturi ). - banda de frecvente, - chiar distorsiunile.Pe o astfel de oscilograma, un ochi cu experienta, poate trage mai multe concluzii decat pe un THD sec masurat la 1000Hz ...Mai trebuie spus ca slew-rate-ul e influentat covarsitor de tranzistoarele de putere ( in sensul deteriorarii ) pentru ca acestea au capacitati parazite mari ...Amplificatoarele ( obisnuite ) cu tranzistoare MOS ajung la 40-50V/microsecunda fata de 10-20V la bipolare, iar tuburile electronice par sa domine detasat acest capitol ajungand la sute de volti / microsecunda !!!Sa fie asta un motiv pentru care urechile formate dau acelasi clasament pentru calitatea sunetului ?....