Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mar

Intrebare despre functionarea unor microcontrolere in spatiu

Recommended Posts

Ieri ma intrebat un profesor daca stiu cum functioneaza un microcontroler in spatiu cosmic.Din ce am gasit eu rezulta ca memoria unui microcontroler se sterge din cauza radiatiilor existente in mai putin de un minut, mai sint si alte probleme dar asta e cea mai importanta.Daca aveti vreo ideie despre orice legat de acest subiect va rog sa-mi spuneti si mie.

Ma intereseaza si metode de rezolvare a problemelor care apar la ansamblele electronice care sint folosite in spatiu cosmic.

Va multumesc

 

bogdanm: deoarece intrebarea nu e specifica pentru PIC, se muta la "Alte microcontrollere"

Link to comment
Share on other sites

Guest pamihai

oricine s-ar gandi ca pe navele spatiale ar fi niste computere de viteza f. mare cu tehnologie de varf. am citit undeva ca, calculatoarele sunt facute special ca sa reziste in spatiu, adica nu in tehnologie 0,13 microni ca la pentium, si ceva grosolan facut ca sa reziste bombardamentului de particule din spatiu. toate calculatoarele astea sunt facute la nemti si unul costa in jur de 50000$(asta acum vreo 15 ani), pt. o nava fiind nevoie de vreo 8 (toate au rol de backup in caz ca se strica pe rand unu cate unu).

Link to comment
Share on other sites

50000$ e o nimica toata iar calculatoarele functioneaza in sistem "vot". Fiecare gandeste solutia la problema iar la final se supune votului. Pentru evitarea situatiei de egalitate, numarul calculatoarelor este impar.

Link to comment
Share on other sites

Guest sergiu_q

care radiatii????ce tip de radiatii sunt in cosmos care sa aiba treaba cu miscarea electronului in semiconductor ?intrebarea despre radiatii e pe bune...chiar nu am habar despre radiatiile cosmice...la semiconductori ma mai pricep dar la radiatii cosmice ba.

Link to comment
Share on other sites

Din cite am citit eu in spatiu cosmic sint pe linga alte radiatii sint si radiatii nucleare(alfa,beta,gama),aceste radiatii influenteaza puternic semiconductorii,de exemplu la memoriile sint sterse.Dupa cum stii radiatiile UV sterg memoriile cu fereastra,asa si alte tipuri de radiatii pot afecta semiconductorii dar nu stiu de ce sint afectati acesti semiconductori.

Link to comment
Share on other sites

care radiatii????ce tip de radiatii sunt in cosmos care sa aiba treaba cu miscarea electronului in semiconductor ?intrebarea despre radiatii e pe bune...chiar nu am habar despre radiatiile cosmice...la semiconductori ma mai pricep dar la radiatii cosmice ba.

cauta despre radiatia cosmica in general. este radiatie de energie foarte mare care distruge lejer orice structura cristalina. de foloseste in laboratoare, in mod controlat pentru obtinerea de diferite efecte in semiconductori. o alto problema legata de spatiul cosmic este temperatura, care coboara puternic spre -50 grade Celsius. din acelasi motiv, ghidurile de unda pentru dispozitivele cu microunde se realizeaza dintr-o bucata. ceea ce este ridica multe probleme tehnice.tot de temperatura sunt legate si problemele de rezistivitate ale semiconductorilor, care la temperaturi nu mult sub zero celsius incep sa sufere modifiari majore datorita distributiilor termice ale purtatorilor majoritari.
Link to comment
Share on other sites

Guest sergiu_q

mda...destul de multe chestii naspa..dar temperatura nu e o problema ...because ...cipurile de uz general se simuleaza de la -50 la 125 grade celsius + modele f proaste ..iar cipul tre sa functioneze normal (eu lucrez cu niste tehnologii destul de vechi si nu am probleme.....iti dai seama ca la cipurile militare se folosesc numai chestii scumpe...si bune :) )

Link to comment
Share on other sites

ideea este ca modelul de functionare incepe sa aiba de suferit la temperaturile alea. nu e chestie de altceva. si apoi, in spatiu temperatura poate sa coboare si mai jos, (daca se defecteaza sistemul de climatizare.), asa ca trebuie sa iei in calcul si asta in explicatia ta.

Link to comment
Share on other sites

Guest MIG-29

Salutare!In general in aplicatiile spatiale se folosesc sisteme electronice "extinse" (nu stiu daca acesta este cuvantul consacrat in romana). Cu alte cuvinte se cauta sa se stea departe de SMD-uri. Cu alte cuvinte se mareste volumul in care este montata electronica si nu se merge pe tehnologie "mica".Se folosesc si sistemele pe baza de vot (de ex. naveta spatiala americana are trei calculatoare independente). Votul nu e folosit neaparat pentru corectia erorilor aleatorii generate de catre radiatiile cosmice ci pentru rezolvarea oricaror probleme ce ar putea sa apara in calculatoarele respective.Exista de asemenea sisteme ce au software de corectare. Cu alte cuvinte de la sol se trimite o comanda urmand verificarea ei. Se pot chiar reprograma complet "memoriile" aflate la bordul sondei spatiale aceasta putand repara eventualele erori ce apar din cauze "random".cineva se intreba aici ce fel de radiatii cosmice exista... orice tip de radiatie cunoscut omului exista in cosmos... de la energii mici pana la energii gigantice. Densitatea pe tip de radiatie si pe interval de energie variaza si este dependenta printre altele si de ciclul solar. De aceea apar probleme cu satelitii de comunicatii in timpul furtunilor solare!MIG-29

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines