Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Port-chei antisoc

norad

Recommended Posts

Am gasit obiectul asta la pagina:

http://www.dmail.ro/prodotto.php?cod=132345-103&np=5

Este un simplu creion de tensiune ? Eu cred ca da.

Pe net am vazut ca exista mai multe variante: electric shock eliminator, static shock eliminator si altele.

Poate imi indica cineva o adresa unde sa fie niste detalii privind constructia obiectului.

In principiu eu cred ca are (versiunea cu bec), o rezistenta de limitare a curentului si un bec cu neon (sau alt gaz rar) care consuma relativ lent energia statica acumulata. Adica, similar creionului de tensiune.

• Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

daca tii o surubelnita sau o cheie in mana si descarci energia statica prin ea,nu simti mai nimic,ca arcul electric va parea pe suprafata metalica,nu pe manao rezistenta ar putea merge ok :da dar sa atingi cu obiectul ala un obiect sintetic si sa zica ca acel obiect nu mai are energie :nebunrau: daca te freci de obiectul sintetic tot te incarci si te poti curenta

eu patesc des treaba asta cu "descarcatul"mai cu seama la coboratul din masina si aproape deloc la urcare,si ca sa fiu sincer e cam dificil sa folosesti o asemenea scula de descarcare electrostatica,ar trebui sa cobori fara sa atingi nimic(metalic de la masina) si dupa asta sa atingi caroseria cu "scula"meseriasa :rade: ;ca rezolvare la toata chestia asta...in timp ce cobor, tin mana pe portiera,partea metalica(daca nu uit :rade: )si abia dupa pun piciorul pe sol,in felul asta descarcarea nu se face la nivelul mainii,care are puternice terminatii nervoase,ci prin rezistenta incaltamintei,si nu se mai amorseaza nici un fel de scanteie-si cand te gandesti ca toate astea din cauza materialului sintetic de la husele de pe scaunele masinii... metoda merge sigur daca iti faci un obicei sa cobori din masina cu mana pe partea de sus la portiera,daca nu,... te obisnuiesti cu "scuturatul de la curent" :rade:

si eu ma curentez ... zilnic si de cate 10 ori pe zi la coborarea din masina :jytuiyu metoda prezentata mai sus este eficienta, se deschide portiera si cu o mana pe partea metalica se coboara din masina. Din pacate din graba de multe ori cobor si dupaia pun mana pe usa, si iar ma pisca de numa .....

Daca tot ai cheile in mana, inainte sa te curentezi tine cheia de partea metalica si atinge usa cu varful cheii ca sa te descarci. Nu vei simti socul electric pentru ca suprafata de contact intre mana si cheie este foarte mare si densitatea de curent e prea mica pentru a fi simtita la mana. Pe urma poti atinge usa direct cu mana, ca nu mai curenteaza, dar mai intai atinge-o cu cheia tinuta ca mai sus.

si eu ma curentez ... zilnic si de cate 10 ori pe zi la coborarea din masina :jytuiyu metoda prezentata mai sus este eficienta, se deschide portiera si cu o mana pe partea metalica se coboara din masina. Din pacate din graba de multe ori cobor si dupaia pun mana pe usa, si iar ma pisca de numa .....

:rade: am zis ca tre sa-ti faci un obicei,eu de ex am scapat,doar din graba cumva sa uit,in rest numa cu mana pe portiera,si nu m-a mai piscat demult... :rade:O sa incerc sa pun o tablita finuta pe partea care imi e mai la indemana sa manevrez portiera,ca vrand nevrand tot tre sa o deschizi cumva,si daca acolo e plastic o sa pun un electrod(tablita fina)legat la masa,in felul asta nu mai tre sa tii minte nimic...
  • 2 weeks later...

Salut.Eu ma "curentez" ca dracu,deja ma enerveaza,cand inchid usa sar in sus asta si cand ating platicul de la usa care este un plastic poros dar niste pori foarte fini.Am incercat cu o bucata de cauciuc legata de bara antiruliu si...minune,nu m-am mai curentat dar...sa uzat repede cauciucu si iara ma salta in sus.Am gasit la magazin de cumparat astfel de fasii dintr-un cauciuc mai rezistent de la 6 lei la 10,in functie de calitate.Pentru 10 lei merita cumparata si montata asa nu mai sar in sus cand ma dau jos din masina.Daca va aduceti aminte,batranele dacii avea legate astfel de cozi,unele chiar patru,probabil le legau asa...fara sa stie proprietarii care era defapt scopul.

• 1 year later...

Va salut,Am cumparat de la dealextreme.com doua brelocuri pe care le-am mentionat anterior.Isi fac treaba. Nu m-am mai curentat la coborarea din masina. Dupa ce cobor, ating partea metalica a masinii cu acest breloc si astfel electricitatea statica se descarca prin becul de neon si rezistenta.Am comandat 2 tipuri de breloc:- unul mai smecher (in poze luata cu telefonul)- unul cu bec cu descarcare in gaz si o rezistenta de 1 Mohm.Asadar, dupa cum am banuit este, de fapt, un simplu creion de tensiune.O sa pun poze si la cel pe care l-am desfacut.

O surubelnita de faza de 2-5 lei

Da,dar scula aia e dedicata,si e muuult mai eficienta decat banalul creion de tensiune,am auzit ca in urma succesului de piata vor scoate si varianta cu cristale si diamante pe carcasa,iar la interior cu procesor ce va calcula instantaneu gradul de incarcare cu electricitate statica,si va aduce corectii la valoarea rezistentei serie,lucru care banala scula de 2 lei nu il face,atunci sa vezi eficienta,la cat de curentati vor fi la buzunar,piscatul de la masina li se va parea un fleac,nici nu-l vor mai simti :rade: