Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator


ALEKS

Recommended Posts

Pun si eu la diverse fiindca tine de diverse. Am un Auto CD-Radio Blaupunkt de la care am si cartea (manualul service). Unul din circuitele integrate amplificatoare este defect si anume cel pentru canalul stang - zic eu ca e defect.

 

Defectul se manifesta foarte ciudat: canta ce canta cum trebuie si dintr-odata incepe sa paraie ca si cum s-ar auzi zgomot alb in difuzor. Baraie ce baraie si apoi canta iarasi cu zgomot alb pe fundal.

 

Daca fac scurt (doar un impuls) c-o surubelnita intre pinii 7 si 9 atunci aparatul canta cum trebuie pret de cateva secunde apoi taie sunetul sau baga zgomot alb. Daca mentin scurtul atunci sunetul paleste de tot.

 

Schema electrica de principiu din manualul de service este:

 

Posted Image

 

Orice idee este binevenita. Poate o idee de depanare - fiindca inca functioneaza in anumite conditii - nu de schimbare a integratului (desi in ultima instanta am s-o fac si pe asta).

 

De mentionat ca problema a aparut, cred eu, in urma conectarii defectuase a unui difuzor intre firele RF si RR, difuzor ce s-a ars instantaneu eliberand mirificul fum albastru.

 

Multumesc,

ALEKS

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Nu am avut inca timp sa-l scot de pe masina. Astazi m-am folosit de el cca. 1 ora in conditii normale dupa care a luat-o razna cu zgomot alb.Daca totusi zici ca integratul e de vina... am sa-l schimb. N-am depanat niciodata amplificatoare cu integrate fiindca nu m-au pasionat dar nu poate fi chiar asa de greu. Problema e ca piesele de pe laturi sunt SMD. Sper sa se mai gaseasca integrat din acesta.ALEKS

Link to comment

Am investigat problema, am scos Auto CD-Radio-ul de pe masina si l-am desfacut si apoi surubait. In urma masuratorilor am observat ca pe pinul 7 unde ar trebui sa am 6.8V am tensiunea asta doar pentru o bucata de timp. Usor, usor incepe sa scada pana pe la 3V (in timp, 20-30 minute), pe masura ce aparatul se incalzeste. In momentul in care tensiunea nu mai e 6.8V incep bazaielile de zgomot alb.Solutia rapida a mea a fost sa inlatur condensatorul si dioda de acolo si sa preiau cu un fir direct de pe pinul 7 al celuilalt integrat. Merge perfect dar in timp (de data asta mai mult timp) o iau razna ambele canale, daca desprind firul, unul se aude, celalalt bazaie.Deci...ALEKS

Link to comment

O solutie mai ieftina ar fi sa inversezi integratele intre ele,mai precis cel care merge in locul celui care nu merge,daca e bun,il lasi acolo si cumperi altul pt canalul ramas liber,daca tot nu merge inseamna ca nu e integratul de vina si se mai fac sapaturi :rade:P.S.Daca nu te bizui poti trece pe la mine si in 30 min te-ai lamurit(daca vii cu el "imprastiat"ca sa nu mai pierdem timp cu alte ...pregatitoare :rade: )

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines