Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
habarnam

Debouncing la butoane

Recommended Posts

daca pun un condensator de 100n in paralel cu un buton, scap de debouncing software?Daca a incercat cineva asa ceva, sa-mi spuna si mie, pls. Vreau sa fac maine cablajul, si nu prea am timp de teste. :oops: Conexiunea e clasica: intre pin si masa e butonul, o rezistenta de pull-up de 10k si condensatorul despre care va intreb in paralel cu butonul (intre bin si masa).

Link to comment
Share on other sites

Guest Cristiano_

Da, se poate scapa. Trebuie sa alegi R si C in asa fel incat timpul de incarcare de la 0 la Vp (tensiunea de la care o intrare va fi citita ca 1 logic) sa fie mai mare decat delay-ul folosit in software pentru debouncing. Vp depinde de tipul intrarii (TTL/ST) si de tensiunea de alimentare, si poate fi gasit in foaia de catalog.

Link to comment
Share on other sites

Care este teoria general a debounce-ului soft? Cat timp trebuie asteptat intre momentul cand "se pare ca acum butonul a fost apasat" si momentul cand, fiind din nou gasit apasat, se ia decizia ca intr-adevar e apasat? Probabil ca depinde de calitatea butonului dar mcar un range pt acest timp. Se poate face mai bine decat cu asteptare si o a doua citire? Legat de conectarea butonului la masa, cum este cu rez de pull-up interne (existente la 16F876)?

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare cea mai buna varianta soft. Altfel, se pot folosi condensatoare in paralel cu butoanele.Pt. varianta soft. ar putea sa fie citite tastele la interval de 10ms si daca exista 3-5 citiri consecutive asemanatoare, atunci se constata pozitia acestora.

Link to comment
Share on other sites

:tonqe: pentru un debouncing complet trebuie ca C-ul sa se incarce si sa se descarce lent (nu doar incarcare lenta) altfel un spike de 0 poate declansa o comanda falsa in soft. De asemenea deoarece intarzierile sunt mari (ms zeci ms) musai trebuie ca toate intrarile tratate cu C sa fie de tip ST(trigger schmitt) altfel vor apare comutatii multiple la trecerea lenta a tensiunii prin zona de indecizie a intrarii. Din aceasta cauza cand sunt multe intrari (fara ST) metoda software de debouncing este preferata.

Link to comment
Share on other sites

cred ca cel mai bine sa faci softwareo simpla asteptare de max 20mS este suficientsi citire iar si compararecei de la microchip au pus pullup ptr a pune cit mai putine componentesi te mai scapa de cablaj in caz ca vrei sa faci ceva mic

Link to comment
Share on other sites

Salut,Votul meu este ptr debaunsingul soft. Este usor de facut, daca ai un controler in montaj. Mai mult, daca ai tastatura matriciala (cu scanare pe linii si coaloane) e mai greu de pus cond. In soft o faci imediat.Am folosit intarzieri intre 10...40ms. 40ms am folosit recent unde comenzile se dau cu un fir pe care il atingi la masa, deci baunsing la greu. In plus, 40ms a fost un compromis rezonabil ptr alte intarzieri din montaj, asa ca am setat intreruperi la 40ms si le-am folosit ca etalon de timp.In cazul tau, habarnam, cred ca soft e indicata ptr ca scapi de o componenta: condul. In productie conteaza. Zic asta dupa ce am citit locatia in care te afli.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Baieti, va rog sa-mi spuneti si mie daca la desfacerea contactului apare asemenea problema.Eu inteleg ca atunci cand se inchide contactul, de fapt se face si se desface de mai multe ori, pana cand, in final, dupa circa 20 ms, se poate conta ca ramane "facut". Dar la desfacere am impresia ca nu ar aparea asemenea problema. Sigur ca pot sa gresesc. Cum este?

Link to comment
Share on other sites

Citeste in link-ul pus de mine mai sus.Acolo arata ca fenomenul de intampla si la desfacerea contactului.

Am citit link-ul si totusi am avut si am indrazneala de a pune intrebarea.Exista deosebire (mare) intre facerea si desfacerea contactului? Ambele situatii sunt la fel de "periculoase"?Luam cazul unui buton legat intre masa si intrare de pic, cu rez interna de pull-up activata.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines