Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare curent transformator sudura

junior

Recommended Posts

Am un transformator de sudura la care doresc sa micsorez curentul din sencundar a.i sa pot suda si elemente metalice mai subtiri .Am incercat cu electrod supertit de 2.5mm si practic pulverizeaza tabla de 0.8mm. Stie cineva cum s-ar putea realiza acest lucru ? De asemenea , m-ar interesa modalitatea de "taiere material " folosind transformatorul de sudura .In ce consta , cum se face s.a.m.d.

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• junior

4

• sho_gun

3

• Felis

3

• Dr.L

2

Top Posters In This Topic

modalitatea cea mai simpla pentru tine e sa inseriezi becuri auto in primarul Trafo preferabil din cele de 24V/100W(sau refaci trafo de sudura eventual il faci cu reluctanta variabila,(Miez reglabil) Cu becurile mecanismul este urmatorul :la rece rezistenta filamentului e mica si vei avea curent mare pentru amorsarea arcului voltaic.Dupa ce se incalzeste filamentul rezistenta creste si va limita curentul pe care-l absoarbe traful practic tensiunea din secundar scade cu raportul primar secundar in functie de tensiunea maxima de lucru a becurilor inseriate.

Interesanta idee insa ma gandeam daca nu ar merge sa inseriez un condensator cu infasurarea primara reactanta capacitiva a acestuia limitand si curentul ?

Interesanta idee insa ma gandeam daca nu ar merge sa inseriez un condensator cu infasurarea primara reactanta capacitiva a acestuia limitand si curentul ?

Interesanta si ideea ta si posibil de realizat cel putin teoretic ( la fel cum poate fi pusa si o bobina cu a ei reactanta inductiva ). Ma intreb insa care ar fi avantajul folosirii unei capacitati in locul unei rezistente ( bec ) ?

Nu sunt pe deplin lamurit unde se duce energia aia care nu se disipa pe condensator , dar nu asta e important .

O sugestie pentru problema initiala se poate gasi aici respectiv o comanda in primar cu 2 tiristoare in antiparalel.

Dr.L uiti un singur lucru cu limitare capacitiva nu vei beneficia la inceput de energia necesara amorsarii arcului de sudura. de aceea nu am recomandat-oÎn plus limitarea capacitiva e mult mai greu de determinat in practica.formulele de calcul pentru limitare capacitiva sunt:I=pt/220(pt=puterea trafului de sudura),Xc=Uc/I,C=1/2 pi f Xc.PS metoda cu bec e excelenta si atunci cand vrei sa improvizezi rapid un redresor pentru acumulatori auto(cu limitare a incarcarii).Vei avea si confirmarea vizuala a faptului ca un acumulator se incarca sau nu plus ca la finalul incarcarii vei sti ca sa incheiat incarcarea(la inceput becul va lumina puternic .la sfarsitul incarcarii va lumina din ce in ce mai slab pana se va stinge. end charging.)

Nu sunt pe deplin lamurit unde se duce energia aia care nu se disipa pe condensator ,

Inapoi in retea, ca energie reactiva. Si tot acolo si cea "produsa" de inductanta de scapari a trafului de sudura (asta e destul de mare in mod inerent, fiind un factor de protectie la acest tip de transformator. Spilul e ca cele 2 s-ar scade; problema e ca reactanta condensatorului nu se poate regla (prea usor) si ca acesta trebuie sa suporte un curent MARE, ceea ce necesita o constructie speciala (adica SCUMPA), motiv pentru care aceasta solutie nu se prea foloseste.Succes!

Lasati condensatoarele , si eu sunt curios cum se taie cu electrodul o piesa de metal .\Eu imi cumparasem un traf de sudura f mic , sarma din primar are 1mm , cea din secundar e plabant cred ca are vreo 3-4 , traful e scufundat in ulei pt racire , cu electrod de 2 merge bine cred , pana acum nu am mai sudat niciodata, de aceea nu stiu cam cum trebuie sa se comporte , arcul are maxim 2-3 poate si 4mm dar la asa distanta nu mai topeste din material ci doar mananca electrodul , am taiat cu el si tabla de 1 dar am si "sudat" fara prea multe gauri , din cate am vazut eu cheia taieri e distanta mica dintre electrod si piesa , asa sa fie????

Procedeul de taiere cu electrodul este destul de complex, si depinde de 'mana' celului care executa taierea. Conteaza pozitia piesei care o tai, astfel incat metalul taiat sa cada, nu sa se prelinga pe piesa, apoi trebui sa ai electrodul in permanenta in contact cu piesa si aplici o anumita presiune in electrod, nici foarte mare ca iti consuma electrodul rapid. Mai trebuie sa ti electrodul la un anumit unghi, nu prependicular pe piesa pentru a aputea rapid. Lucrurile astea nu prea pot fi explicate, prin experienta lucrand. Asa ca i-a aparatul de sudura si apucate sa tai, mai intai table mai subtiri, apoi incerci mai groase, pana o sa incepi sa prinzi ideea. :da

Procedeul de taiere cu electrodul este destul de complex, si depinde de 'mana' celului care executa taierea. Conteaza pozitia piesei care o tai, astfel incat metalul taiat sa cada, nu sa se prelinga pe piesa, apoi trebui sa ai electrodul in permanenta in contact cu piesa si aplici o anumita presiune in electrod, nici foarte mare ca iti consuma electrodul rapid. Mai trebuie sa ti electrodul la un anumit unghi, nu prependicular pe piesa pentru a aputea rapid. Lucrurile astea nu prea pot fi explicate, prin experienta lucrand. Asa ca i-a aparatul de sudura si apucate sa tai, mai intai table mai subtiri, apoi incerci mai groase, pana o sa incepi sa prinzi ideea. :da

Vad ca mi sus ai scris ca trebuie sa ti electrodul in contact cu piesa , si chiar sa apesi putin , pai si arcul unde se mai formeaza , nu se scurtcircuiteza ? o sa incerc joi cand ajung acasa , tabla de 1mm o taiam apropiind foarte mult electrodul de piesa .

Eu am auzit ca s-ar folosi electrozi de grafit imbracati cu pelicula de Cu .Corectati-ma daca gresesc . Pentru o sudura corecta in general electrodul trebuie pozitionat fata de material la un unghi de 45-90 grade , distanta dintre electrod si material ( deci arcul electric ) trebuie sa fie cam de aceiasi dimensiune cu diametrul electrodului .Daca arcul electric e prea mic => temperatura e prea mare si nu iese sudura calumea ; daca arcul e prea mare => piesa e prea rece si sudura iese prost.