Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inca un SE cu 6p3s


wwilly

Recommended Posts

Vreau sa ma apuc de construirea (reconstruirea) unui SE cu 6p3s. Primul meu SE era acesta:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=14846

De data aceasta doresc sa-l fac cat mai simplu gen Aritma, fara corector de ton fara selector de sursa de samnal. Doresc sa renunt la ele pt ca mi-ai au creat numai prbleme(potentiometrii si comutatoare de proasta calitate) si de data asta doresc un amplif "pure direct". As dori sa "storc" tot ce are mai bun un 6p3s in el. Din aceasta cauza doresc sa adresez cateva intrebari:

 

-Transformatorul de alimentare (altul decat cel cu problemele din proiectul precedent) asigura 230v ac, avand ca sarcina un bec de 40W/220V. In functie de asta as dorii sa ma ajutati in alegerea regimului de functionare a tetrodei finale. Adica cat sa fie curentul anodic, respectiv cat sa fie impedanta transformatorului de iesire. Cat sa fie puterea disipata pe anod (foaia de catalog spune 20.5W)? Se poate folosi lampa in acest regim (Pa=20W) sau nu este prea indicat a duce lampa in regimuri limita?

 

-Ce fel de negativare sa aleg? Negativare fixa, autobias cu Rcatod, sau merita incercata o sursa de curent constant cu LM7805 montat in catod ?

 

-Preamplificarea:Ce trioda imi recomandati? Dispun de 6n1p si de 6n2p, dar as cumpara daca spuneti ca se merita 6n8s sau 6n9s, acestea din urma imi plac mai mult ca aspect, se asorteaza mai bine cu tetrodele finale.

 

-In functie de ce trioda imi recomandati, ce regim de functionare este cel mai corect (Ua, Ia, Ranod, Rcatod) ? Un montaj SRPP in preamplificare se justifica? ce avantaje mi-ar aduce?

 

Pe moment nu imi vin in minte alte intrebari... Probabil pe parcurs! Va multumesc anticipat pt ajutor!

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Vreau sa ma apuc de construirea (reconstruirea) unui SE cu 6p3s. Primul meu SE era acesta:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=14846De data aceasta doresc sa-l fac cat mai simplu gen Aritma, fara corector de ton fara selector de sursa de samnal. Doresc sa renunt la ele pt ca mi-ai au creat numai prbleme(potentiometrii si comutatoare de proasta calitate) si de data asta doresc un amplif "pure direct". As dori sa "storc" tot ce are mai bun un 6p3s in el. Din aceasta cauza doresc sa adresez cateva intrebari: -Transformatorul de alimentare (altul decat cel cu problemele din proiectul precedent) asigura 230v ac, avand ca sarcina un bec de 40W/220V. In functie de asta as dorii sa ma ajutati in alegerea regimului de functionare a tetrodei finale. Adica cat sa fie curentul anodic, respectiv cat sa fie impedanta transformatorului de iesire. Cat sa fie puterea disipata pe anod (foaia de catalog spune 20.5W)? Se poate folosi lampa in acest regim (Pa=20W) sau nu este prea indicat a duce lampa in regimuri limita? -Ce fel de negativare sa aleg? Negativare fixa, autobias cu Rcatod, sau merita incercata o sursa de curent constant cu LM7805 montat in catod ? -Preamplificarea:Ce trioda imi recomandati? Dispun de 6n1p si de 6n2p, dar as cumpara daca spuneti ca se merita 6n8s sau 6n9s, acestea din urma imi plac mai mult ca aspect, se asorteaza mai bine cu tetrodele finale. -In functie de ce trioda imi recomandati, ce regim de functionare este cel mai corect (Ua, Ia, Ranod, Rcatod) ? Un montaj SRPP in preamplificare se justifica? ce avantaje mi-ar aduce?Pe moment nu imi vin in minte alte intrebari... Probabil pe parcurs! Va multumesc anticipat pt ajutor!

Doar o sugestie. Daca tubul nu e nou si poti (si mai ales stii) cum sa-i masori emisia, daca aceasta se incadreaza in 80%-100% merge orice fel de negativare. Daca emisia este mai slaba de 80% (si asta merge si la tuburi vechi rau, cu catod separat de filament) cea mai buna solutie este polarizare cu generator de curent constat in catod (LM317 sau orice schema cu un tranzistor, o rezistenta si o dioda zenner). Daca puterea maxima dispata de anod e 20W nici nu are rost sa te gandesti la mai mult de 10W-15W pe anod daca tii la durata de viata a tubului. Eu vad si azi cum merg amplificatoare in clasa A din 1930 cu filamentul subvoltat la 5V (tensiunea nominala 6.3V). 10W in anod nu inseamna si 10W sinusoidal. Daca obtii pe masuratelea (adica nu dupa ureche cum zic 98% din specialistii de pe forum) 5W din amplificatorul asta, cu distorsiuni mai mici de 1% la 5W si 15KHz te poti considera specialist tubist clasa I-a.
Link to comment

Multumesc, pt sugestie. Am 6 tuburi 6p3s, nici unul nu e nou nout, dar sigur nu sunt foarte uzate. Nu am catometru, si nu stiu cum se determina uzura lor. Pt partea finala m-am gandit la configuratia din imagine. Ma gandesc sa folosesc generator de curent, pt a putea schimba usor tuburile intre ele, fara a fi necesara ajustarea de fiecare data a biasului.Am ales un curent de 55 mA, care inmultit cu tensiunea anod-catod (aprox 280V), rezulta o putere disipata de 15WAs avea rugamintea de a ma ajuta in calcularea impedantei primarului TR de iesire, avand in vedere regimul de functionare al tubului, descris mai sus. 3.5Kohmi, este corect pt acest regim? Si cealalta intrebare: Cate spire trebuie sa aibe bobinajul pt reactia negativa din catod, daca secundarul pt 8 ohmi are 100sp? Tot 100? Ce se intimpla cu mai mult sau mai putine spire?

Link to comment

3k8_4k primar(Ua=280_300Vcc) si curentul ceva mai mare 65_70mA prin ANOD.Ambele scheme prezentate mai sus au impedantele perfect calculate in anod pt tensiunea de alimentare respectiva, baiatul care le_a conceput le are bine de tot ! si puterea obtinuta este pe masura 8W bravo lui.Reactie in catod finala(de acolo si cei 17Hz),... ce sa mai discutam ?.

Link to comment

Cu Ia=65-70mA, disipatia de anod este de 20-21W. Mai sus am primit recomandarea sa nu "fortez" asa de tare lampile. Deci cum e mai bine?Scuze ca va bat atata la cap, dar daca tot ma apuc de treaba...La schemele de mai sus , vad acelasi regim de functionare (Anod 400V, curent 45mA) dar transformatoarele sunt de impedante diferite. De ce?

Link to comment

Sa fortezi ce ? asta este regimul pt clasa A in conformitate cu datele de catalog ,in schemele prezentate este vorba de 18W putere disipata anodica.La 280V alimentare vei avea in anod cam 265V(depinde de primar traf in CC) si cu 70mA in anod inseamna cca 18,5W disipat anod ,la 300V(285V) si 65mA cca tot 18,5W disipat anod .Prima schema lucreaza usor in scurt ca sarcina(se practica), de acolo si 4,5% distorsiuni la 8W,a doua este perfect adaptata de acolo si 4,2% la 8W,difera usor distorsiunile in regim maxim cam asta ar fi traba.De ce sa tinem lampa finala intr_un regim lesinat ?(puterea disipata DE ANOD este produsul dintre tensiunea ANOD_CATOD X CURENT ANOD,TREBUIE AVUTE IN VEDERE TOATE CADERILE DE TENSIUNE DIN CIRCUITUL ANOD_CATOD,nu este produsul dintre tensiunea de alimentare si curent anod).Asa... fie vorba intre noi, iti spun eu pe prima varianta se obtin cam 6,5W cel mult (6k primar)cu 4,5% pe cea de a doua se obtin intradevar cei 8W(8k primar) la 6W aici distorsiunile fiind undeva la 3%.Ce n_ai mai inteles ?

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines