Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control motor pas cu pas prin port paralel si relee


Guest crokodilu

Recommended Posts

Guest crokodilu

Salut,Cu primul meu mesaj pe acest forum intru direct in subiect: as vrea sa controlez un motor pas cu pas prin portul paralel. Am gasit un proiect in Visual Studio pentru controlul portului paralel (pune 0 sau 1 pe fiecare din cei 8 biti de iesire ai portului). La-m testat si totul e ok, la iesire am fie 0V fie 3.25V cand bitul respectiv e 0 respectiv 1. Pana aici totul bine, insa in continuare trebuie sa controlez motorul pas cu pas. Deocamdata am doua motoare de la o imprimanta, nu m-am documentat asupra lor ca nu stiam daca merge partea cu softul, dar cum le pot controla rotatia respectiv viteza? Cel mai simplu, m-am gandit eu, e sa iau iesirile de la portul paralel si sa comand niste relee, care la randul lor sa alimentele "corespunzator" infasurarile motorului.Tin sa precizez ca nu vreau scheme ci placa hardware de-a gata, din comert de undeva. Exista una undeva? Ca eu nu am vazut.Pe aici pe forum am mai vazut topicuri legate de problema asta...dar intreb: nu este mai simplu cu relee decat folosind controllere speciale?In loc de motoare de imprimanta, nu se pot folosi unele mai mici de floppy disk sau de cd-rom? Astea sunt tot pas cu pas?O intrebare colaterala: nu se poate lega direct portul la motor? Nu are suficienta putere? Cand masuram iesirea din pin am observat ca nu iese nici un curent (ampermetrul imi arata -0.000 !?)...ce curent ar trebui sa fie cand bitul e pe 1?Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Controlerele gasesti pe http://www.hi-end.ro.

 

Motorasele din CD-Rom-uri, in general, nu sunt pas-cu-pas, poate ai tu vre-un model mai exotic.

 

Portul pararel nu poate sa alimenteze direct un motor pas-cu-pas; pentru asa ceva iti trebuie o sursa separata (de multe ori se obisnuieste ca motorul pas-cu-pas sa se alimenteze la o tensiune mai mare, DAR se limiteaza in curent)

 

Mai cauta pe forum, gasesti multe informatii referitoare la motoare pas-cu-pas (vezi pe la sectinuea cnc in special)

Link to comment
Share on other sites

Guest crokodilu

Motorasele din CD-Rom-uri, in general, nu sunt pas-cu-pas, poate ai tu vre-un model mai exotic.

Nu ma refer la motorul care invarte discul ci la cel care misca capul de citire/laserul? Sau nici acelea nu sunt pas cu pas?

 

Mai citesc pe aici, multumesc.

 

LE: Ok, am mai citit si vin cu o dilema

solutia cu relee comandate prin portul paralel (exemplu aici http://www.hi-end.ro/placa-cu-relee-p-2211.html) vs. solutia cu controller comandat prin portul paralel (de exemplu aici http://www.hi-end.ro/controller-cnc-cu- ... -2255.html sau http://www.hi-end.ro/driver-cnc-pentru- ... p-579.html)

Care e mai buna? Dece?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines