Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Continutul de metale pretioase in componentele electronice


Traian B

Recommended Posts

Incearca in regim de amator sa recuperezi macar 1g de aur (indiferent cate tone de cip-uri ai)si o sa zici dupa aia ca cel de pe piata e ieftin :rade: serios vorbind,e f dificil de separat din masa totala de "material" metalul mult ravnit,avand in vedere ca acea masa contine si alte metale pe langa "neferoase",cu alte cuvinte ce cheltui pe separare,e mult mai mult decat achizitia de pe piata a gramului de aur-da tentatia a fost si ramane mare cand e vorba de galben stralucitor :da

Link to comment
Share on other sites

Nu am spus ca extrag eu sau X, si inca nu este cazul sa-mi dai sfaturi despre asta...Sunt firme in Ro care se ocupa cu asa ceva, unele numai cu colectarea de componente/aparatura, astat de la amatori cat si de la alte firme.Tabelul poate fi util pentru ambele parti, deoarece da o idee despre ce sa cauti si cum sa le "pretaluiesti" (cum zicea I. Creanga).

Link to comment
Share on other sites

daca ai idee de vreo firma care "pretaluieste" dupa tabelul de mai sus(la noi,la romanica)da-mi de stire si promit sa nu mai dau la REMAT nici o capsula de IC(asta ca sa nu pomenesc de toata aparatura casata in toata tara) :freaza: Intamplator,am un coleg de serviciu care isi da doctoratul cu o lucrare despre recuperarea metalelor rare din componentele electronice,si mi-a mai povestit cate ceva in timp ce-l mai ajutam la una alta in materie de montaje electronice(de vreo 3 ani tot aduna capsule din aparatura casata,contacte din conectori,s.a.,la cate i-am dat si eu,am zis ca macar un inel ar trebui sa-mi dea din "toata cantitatea" :rade: )nu dau sfaturi nici tie si nici altora,nu mi-as permite chiar si numai din bun simt,da chestia e in faza mai mult decat incipienta la noi in tara(in sensul ca au auzit ca ar fi posibil,ca altii fac,de ce nu si noi...)ceva rezultate au avut japonezii,da pana si ei gandesc daca e rentabil sau nu....asa ca ...peste vreo cativa ani,poate o deveni operational si la noi mercurialul pt snopul de integrate,pana atunci...e criza :rade: Toate astea doar pt a mai pondera entuziastii :nebun: nu pt a ofensa pe cineva(scuze daca asta s-a inteles) :scarpin

Link to comment
Share on other sites

Am vazut la tv acum vreo 12ani o firma japoneza ...avea 3-4 angajati ...mai intii marunteau mecanic toate placile dupa care prin procedee fizico-chimice diverse separa ...obtiniind o caramida 2 pe zi si de aur....+ alte metale pretioase :da

Link to comment
Share on other sites

sigur ca este , stimate domn...s-a construit deja structura din beton a fabricii la frasinu , linga buzau...utilajele au sosit deja , acum se lucreaza la cablarea electrica a fabricii...stiu asta pentru ca sint clientii mei...fabrica apartine grupului de firme green-- si se numeste greenway , parca...ei vor recupera tot ceea ce inseamna materiale pretioase sau nu din aparatura electrica si electronica....daca nu ma insel , asta ar fi cam a 3a fabrica...prima se numeste greentech...a doua se numeste green fiber...iar asta cu recuperarea despre care vorbim noi se numeste greenway ,parca...ma voi documenta mai bine si va voi anunta...

Link to comment
Share on other sites

e posibil sa nu stiu eu,accept si asta, poate in cativa ani va functiona si la noi recuperarea de metale rare din deseuri electrotehnice si electronice,de fapt asta ziceam si eu,in ce priveste greenwai si greentech,lucreaza tot in reciclare dar PET si materiale plastice,din aduceri aminte,da poate ma insel...in ce-i priveste pe japonezi,scot ei caramida pe zi(poate)dar cum bine ziceai,prin metode fizico-chimice,fizice-maruntire,chimice-separarea chimica a aurului din diverse medii,asta presupune cianati,cianura-extrem de poluant,de asta spuneam ca se mai gandesc inca,desi ca metoda de separare,metoda chimica e cea mai facila(a se vedea si ce se intampla la Rosia Montana)in fine,vad ca tema preocupa si nu vreau sa intru in polemici cu nimeni,poate sunt mai sceptic,da tot nu mi-a zis nimeni care firma plateste dupa continutul de aur deseurile de componente electronice...acum,nu peste n ani.Si tot din scepticism nu cred ca vor functiona 3 fabrici cu acelasi profil la noi in tara decat daca ne angajam sa prelucram toate deseurile din europa(si nu numai)...da e doar o parere,de asta e forum :) avea cineva o vorba:la vara ma insor da ce fac la noapte? :rade:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest penesemi

Pofticios dar putin iluzoriu acest catalog, desigur depinde si cine l-a intocmit, producator ori procesator.

Ar putea fi totusi util ca un posibil sistem de referinta, cu conditia sa mai gasesti pe cineva care sa se refere la acesta, iar daca acel cineva ar fi din intamplare si cumparator satisfactia ar fi maxima.

Majoritatea componentelor de acolo contin metalele pretioase sub forma de straturi depuse, cantitatile recuperate nu se vor oglindi niciodata in cantitatile din catalog si viceversa, acest lucru il stiu, il spun, si-l aplica chiar ei, rusii.

Povestea-i mai stufoasa dar poate altadata, eventual dupa ce aflam si catalogul pentru componetele non urss.

Link to comment
Share on other sites

Sunt firme in Ro care se ocupa cu asa ceva, unele numai cu colectarea de componente/aparatura, astat de la amatori cat si de la alte firme.Tabelul poate fi util pentru ambele parti, deoarece da o idee despre ce sa cauti si cum sa le "pretaluiesti" (cum zicea I. Creanga).Este interesant intr-adevar, "dar daca ne-ati dat tigara dati-ne si foc!".Indicati va rog pentru noi, cei care avem stocuri de vechituri, cateva firme din Ro.Cu respect

Link to comment
Share on other sites

Guest penesemi

O firma care se ocupa cu colectarea de componente/aparatura - http://www.greenoffice.ro/index.html.

mda, firme deeeiste sunt mai multe de cand cu obligativitatea fenomenului si pe la noi, unele cu eco iar altele cu green drept prefix ori sufix, insa mi-e greu sa cred ca politica lor de functionare ar putea avea ceva in comun cu tabelul despre care povesteam p-aici.

Link to comment
Share on other sites

Guest razor1983

Uite eu cumpar astfel de piese. Daca aveti puneti-ma la incercare. Acel catalog este relevant intr-o oarecare masura sunt date luate din fisele tehnice ale producatoruilor asta nu inseamna ca atat mai scoti vreodata din respectivele piese. Incercati-ma cu tonele alea de i.C. si vom vedea sau cu tranzistori, conectori, eeprom-uri etc. Astept ofertele voastre de piese pe [email protected] si tel: 0742219242. Nu veniti cu chestii de genu am o placa cu nu stiu ce cat imi dai pe ea ca nu merita efortul . Ori veniti cu cantitati ori mai bine nu asa cum spunea cineva mai sus. Nu tone de C.i. Dar macar zeci de kg. Cumpar si placi de la comp. din unitate(placa de baza, video, audio, retea etc. fra sursa si placa monitor) de asemenea orice placa care contine c.i multe fara sa aiba radiatoare si condensatori electrolitici f. mari.

Link to comment
Share on other sites

as avea o intrebare si nu as vrea sa para tendentioasa...eliberati si factura ? va intreb pt ca in ideea ca le achizitionati doar ca persoana fizica,gestul nu e concludent pt discutia de fata,stiti f bine ca persoanele fizice de aici de pe site nu vor putea intruni conditiile impuse de d-voastra,cel putin nu f multe,si ca agent comercial,am obligativitatea sa prezint controlului de mediu felul cum am scapat (si)de aceste deseuri,ori daca ma apuc sa le povestesc cum ca un oarecare de nu stiu unde mi le-a cumparat pe toate....(no ofence)

Link to comment
Share on other sites

Guest penesemi

Acel catalog este relevant intr-o oarecare masura sunt date luate din fisele tehnice ale producatoruilor asta nu inseamna ca atat mai scoti vreodata din respectivele piese.

Q.E.D., catalogul nu are relevanta, sau cel putin in Ro...

 

as avea o intrebare si nu as vrea sa para tendentioasa...eliberati si factura ? va intreb pt ca in ideea ca le achizitionati doar ca persoana fizica,gestul nu e concludent pt discutia de fata,stiti f bine ca persoanele fizice de aici de pe site nu vor putea intruni conditiile impuse de d-voastra,cel putin nu f multe,si ca agent comercial,am obligativitatea sa prezint controlului de mediu felul cum am scapat (si)de aceste deseuri,ori daca ma apuc sa le povestesc cum ca un oarecare de nu stiu unde mi le-a cumparat pe toate....(no ofence)

Daca societatea dumneavoastra detine sau genereaza constant astfel de deseuri este necesar sa raportati trimestial acest lucru agentiei de mediu(tipul deseului, cantitatea, etc.). Puteti scapa de ele vanzandu-le, caz in care dumneavoastra veti emite factura deeeistei, sau le puteti preda moca/gratuit aceleasi deeeiste care va emite acte de preluare( a se vedea regimul deseurilor de anvelope pentru firme), sau tot moca, marea/mica debarasare.

Vanzarile-cumpararile de componente electronice intre persoane fizice nu sunt interzise, ca dealtfel milioane de tranzactii cu alte produse aflate in proprietatea persoanei fizice la un moment dat, produse care desigur sa nu intre sub incidenta celor prohibite de lege.

 

Se pare totusi ca ne indepartam de la topic, @razor1983 de ce nu pui cateva preturi si cantitatile minime la categoriile de componente pe care le-ai enumerat? ar putea fi util daca oricum tot discutam.

Link to comment
Share on other sites

Daca societatea dumneavoastra detine sau genereaza constant astfel de deseuri este necesar sa raportati trimestial acest lucru agentiei de mediu(tipul deseului, cantitatea, etc.). Puteti scapa de ele vanzandu-le, caz in care dumneavoastra veti emite factura deeeistei, sau le puteti preda moca/gratuit aceleasi deeeiste care va emite acte de preluare( a se vedea regimul deseurilor de anvelope pentru firme), sau tot moca, marea/mica debarasare

 

Scuze,am scris factura da cu un pic de bunavointa se intelegea la ce m-am referit,si multumesc de informatii,procedura actuala o stiu,tocmai de aceea ma interesam si de alta varianta decat cea din prezent,moca...in contextul discutiei pe tema continutului de metale pretioase...da aici se discuta orice numa' la subiect nu,maine poate o sa ma intrebe cineva de ce n-am sapca...si tot nu-mi va zice cine colecteaza oficial dupa lista amintita deseuri electronice,ca asa am vazut ca se gaseste raspuns:ete eu,asa...de-al dracu'

Mai mult nu o sa intervin,sunt de acord cu recuperarea deseurilor,chiar si cu lista postata la inceputul discutiei atata vreme cat se poate aplica oficial la noi in tara...pana atunci sa ne auzim cu bine.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines