Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reostat convertizor de sudura


Guest fanos

Recommended Posts

Guest fanos

Salutare la toata lumea! Am un convertizor de sudura care ma scote din minti. Convertizorul l-am procurat descompletat, cu firele taiate si cu multa truda ,l-am pus cat de cat, la cale. Problema e reostatul care era ars , fara nichelina. L-am rebobinat de vre-o doua ori dar se pare ca nu vrea sa tina. Stiu ca se poate face un variator cu tiristor dar nu stiu exact cum. Am tiristorul ,ceva rezistente, un potentiometru bobinat si... c-am atat. Poate cineva sa ma ajute sa-l realizez? Va rog!

Link to comment
Share on other sites

Guest Liviu-Ioan

Mai precis!Ce numesti convertizor de sudura?, si ce putere are?.(trafo?, punte diode?,...etc!).In principiu ai nevoie de un variator care se preteaza la sarcini inductive.(puternic inductive)

Link to comment
Share on other sites

Mai precis!Ce numesti convertizor de sudura?, si ce putere are?.(trafo?, punte diode?,...etc!)....

Batranii il mai numeau "triodina", dar denumirea corecta este convertizor de sudare, sub aceasta denumire s-au fabricat la UMEB convertizoarele rotative folosite pentru sudarea electrica in curent continuu. Reostatul la care se refera regleaza curentul prin bobinele de excitatie. Tensiunea pentru aceasta bobina e obtinuta de pe niste prize de pe bobinajul motorului (stator), si depinde de tipul convertizorului, la majoritatea este in jur de 90Vef. Aceasta se redreseaza cu 4 diode de 10-16A si se aplica infasurarilor de excitatie prin reostatul inseriat cu o rezistenta de putere ajustabila, pe care daca o omiti sau nu o reglezi corect ai sanse sa paradesti nu numai reostatul ci si infasurarile de excitatie. O rezistenta de protectie se mai pune si paralel pe infasurarea de excitatie.
Link to comment
Share on other sites

Guest Liviu-Ioan

Multumesc em2006 dar vroiam sa stiu ce numeste el prin convertizor.Adica ce are de fapt, pt. ca ma indoiesc sa foloseasca un convertizor rotativcare de regula erau cu alimentare la 380V, iar motorul electric destul de marecu pornire stea-triunghi.(aceste convertizoare erau relativ simplu de reparat).Apoi vrea un variator cu tiristor..., pt. acest convertizor?...Deci mai multe detalii.

Link to comment
Share on other sites

Guest fanos

Imi cer scuze daca nu m-am facut inteles! Da, e vorba de un convertizor de sudura rotativ, probabil de 15kW dupa spusele unor "batrani", nu avea/are placa de timbru, avea un "smoc" de sarme...L-am pornit cu chiu cu vai, sudez cu el pana mi se arde reostatul, aprox.3-4 ore. Am patit-o de doua ori. Cineva mai cu experienta , m-a "vrajit' cu variatorul cu tiristor,dar... atat. Stiu ca este realizabil in conditii de amator, si de aceea apelez la dumneavoastra si la experienta pe care o detineti. Sincer nu vreau sa-l "prajesc", cel putin nu inca. Am nevoie de el pentru sudura superbazica a unor grinzi de sustinere.

Link to comment
Share on other sites

Iertata-mi fie curiozitatea copilareasca, dar excitatia aia consuma ceva gen : 90V x 10A = 900W ? :speriat ...

De unde ai tras concluzia ca excitatia ar trage 10A?

Convertizoarele romanesti sunt intr-adevar echipate cu diode de 10A (din seria D10N), fara radiatoare. Tu ai baga 10A prin niste diode de 10A? In plus, in echipamentele industriale, nu numai cele vechi, o sa intalnesti supradimensionari generoase pt sporirea fiabilitatii.

 

In functie de tipul generatoarelor cu care sunt echipate, convertizoarele rotative despre care vorbim, trag pe excitatie un curent care de regula nu depaseste 3A-3.5A cu reglajul la curent de sudare maxim.

 

Si atunci convertizorul cu totul cat mai consuma !? 100kw?

Nu chiar atat. Valorile pt excitatie la care m-am referit mai sus corespund unor convertizoare de 14...21KW.

 

PS

De altfel ai pus foarte bine problema, ai vrut probabil sa subliniezi ca aceste convertizoare sunt deosebit de energofage. Asa este, ele apartin trecutului, nu mai au ce cauta in industrie, trebuie sa se retraga si sa lase loc convertoarelor statice (INVERTOARE DE SUDARE).

Link to comment
Share on other sites

Guest fanos

Poate cineva sa ma ajute, cu o schema de variator cu tiristor pentru convertizoare de sudare rotative, de cca 15kW?

Link to comment
Share on other sites

Fanos:

 

Daca ne ajuti cu niste masuratori la tensiunea de alimentare a montajului , adica ce "intra" in reostatul vechi, se poate chiar relativ usor...va fi ceva de genul variatorului de lumina de acasa...deja ne-a ajutat colegul emil cu niste date foarte utile.

 

em2006:

 

Stiu ca sunt energofage si de asemenea, gabaritul , greutatea si zgomotul :nebunrau: le fac cam nepotrivite cu anul in care suntem...mai ales daca nu le folosesti intr-o uzina socialista, unde toti lacatusii si sudorii au auzul afectat deja... :aut:

 

De supradimensionare stiu, dar faptul ca ai zis diode 10-16A m-a indus in eroare...

 

Si prin diode de Si10 sau D10 , dar cu radiator corespunzator, :nebun: trec 10A de multi ani ... E drept ca la temperaturile din agregatul sus-mentionat, supus la regim de santier si mergand vara pe soare torid, nu as incerca asta niciodata...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Aceste convertizoare au in general 7-10kw.Al tau ce turatie are(ochiometric)1500 sau 3000 rot/min?;cele la 3000 au 10 kw.Curentul de excitatie este undeva la 2-5 A ;ce nichelina(grosime) ai folosit?;poti folosi mai multe fire rasucite si merge perfect.Daca sunt alimentate asa incat sa aiba rotatia invers in momentul cand lipesti o sec electrodul,''se da cu capul de toti peretii''-glumeam,dar se smuceste tare de tot si consuma curent mare atat la excitatie cat si la sudura (parca se autoexcita).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines