Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
radu3g

Antena de receptie

Recommended Posts

nu merge un fir cat mai lung ci antena trebuie calculata in primul rand pe lungimea de unda adica 298 (viteza luminii) supra 28mhz (frecventa) si va da 10.64metri puteti folosi o antena care are jumatate din valoarea afisata de mine, 3 sferturi sau un sfert dar lungimea maxima care v-am zis-o mai devreme e cea mai potrivita, si sa nu uit, mai conteaza si impedanta antenei adaptata, dar fiind o statie cb cu antena J-pole nu cred ca e necesara adaptarea impedantei, daca ma insel rog pe cineva sa ma corecteze dar nu cred ca ma insel deloc.

Link to comment
Share on other sites

Buna . Draga radu3g, antena este un circuit acordat. Cu cat este mai "pe frecventa" si mai bine acordata, cu atat ai mai buna receptia si emisia. Pune o antena ML 145 de 1,5m, pe masina si acordeaz-o si vei vedea diferenta. Sunt si antene mai scurte, 80 cm. dar numai cu cablu de 50 Ohmi. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link to comment
Share on other sites

Mosu Tuti sunt antene si mai scurte (lungimea fizica dar cea electrica este minim lambda/4)iar treaba cu firul de care zicea cristi nu e chiar asa o antena trebuie acordata pentru a obtine un maxim de transfer a energiei neacordarea duce la aparitia undelor stationare in cablu si antena rezultatul fiind punerea in scurt din pct de vedere al radiofrecventei a finalului de emisie care se va incalzi puternic. In practica un raport de 1,4 e considerat bun

Link to comment
Share on other sites

Despre ce raport de 1,4 in practica este vorba aici?

La orice instalatie de radioemisie exista fenomenul de "unda reflectata". O parte din puterea pompata de final prin cablu spre antena se intoarce in emitator. Cauzele fenomenului sunt multiple si putine din ele se pot elimina complet. Orice neadaptare, imperfectiune de material, nelinearitate sau nesimetrie, plus influenta solului, temperaturii, etc... duc la aparitia de unde reflectate.Esential pentru ham-ii obisnuiti este sa aiba cat mai putina "reflectata". Cunoasterea cel putin orientativa a puterii care se intoarce in emitator e o necesitate, pentru ca o "reflectata" mare duce la "decesul" prematur al finalilor, chiar si la puteri modeste ale aparaturii. raportul de unde stationare sau SWR-ului (Stationary Wave Ratio), care se poate masura comod cu aparatura destul de simplu de realizat. SWR-ul, sau daca vreti VSWR (V-ul ne spune ca e un raport de tensiuni) defineste de fapt fractiunea, din puterea totala data de etajul final, care se intoarce prin linia de alimentare in emitator.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines