Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mix

Amplificator Clasa D

Recommended Posts

Sal. S-a gandit cineva sa construiasca un amplficator in comutatie? Nu stiu daca s-a mai discutat dar propun sa deschidem un topic despre astfel de amplificatoare. Sunt foarte interesat sa imi construiesc unu.

Link to comment
Share on other sites

pai in shema postata de alex mm nu e acelasi lucru la care m-am referit. Ar fi trebuit sa aiba generatorul de semnal triunghiular, comparatorul etc... Ma refer la un amplificator cu PWM. :freaza:

Link to comment
Share on other sites

nu e nimeni interesat sa se discute despre asa ceva?Pana la pasti ma voi documenta cu tot ce se poate si ma apuc de el.Tin sa mentionez ca vreau sa il fac pentru masina cu smps evident.Daca a mai realizat cineva poate ma ajuta cu niste scheme... IRS2092 ar fi capabil pentru un amplif de peste 500w si eficienta 90-95%(rezultate obtinute pe diyaudio) :da

Link to comment
Share on other sites

mersi andiy.E f. bine prezentat. insa eu caut ca partea de amplificare audio sa fie cu PWM. Printre avantaje se numara si caldura degajata de tranzistorii mosfet, iar in comutatie stim cu totii ca e mai mica. Deci radiator mult mai mic.

Despite the complexity involved, a properly designed class-D amplifier offers the following benefits: * Reduction in size and weight of the amplifier, * Reduced power waste as heat dissipation and hence smaller (or no) heatsinks, * Reduction in cost due to smaller heat sink and compact circuitry, * Very high power conversion efficiency, usually ? 90%.

Link to comment
Share on other sites

normal ca am vazut schema. Numai ca aia nu e in comutatie. Ala e amplificator in clasa B push-pull.

 

Un amplificator in clasa D (digital) lucreaza asa

Posted Image

 

Eficienta ridicata

Posted Image

 

Nu vreau sa sacai lumea dar vreau sa inteleaga ce vreau

Link to comment
Share on other sites

as fi bucuros. IR2092 e singurul pe care il stiu deocamdata. Costa cam 55 ron finalii + integratul. Sau cu porti logice CMOS ar iesi mai ieftin decat 20ron (IR2092). Poate ne strangem mai multi ca vreau sa cumpar de la TME

Link to comment
Share on other sites

Eu m-am uitat doar in fuga pe ea, dar ultimul AO e cu reactie pozitiva si iti face semnal dreptunghiular la iesire.Si daca tot ar fi in clasa AB, de ce atata bataie de cap pentru comanda mosfetilor ? Grila nu trebuie sa o tragi asa violent la masa decat la comutari rapide, pt amplificatoare liniare se punea un simplu repetor pe emitor si gata.Ao-ul din fata lui vad ca incearca sa integreze semnalul si sa aplice corectia.MA rog, m-am uitat rapid ca eram pe fuga, cum sunt dealtfel si acum. Vremea e prea frumoasa afara. :dans: Daca are altcineva alta parere il rog sa o posteze. Eu trebuie sa plec. Voi studia schema mai in amanunt cand ma intorc.

Link to comment
Share on other sites

mersi djlove :d nici nu stiam de site-ul ala :freaza:

Si daca tot ar fi in clasa AB, de ce atata bataie de cap pentru comanda mosfetilor ?

Daca sa presupunem ca este in comutatie la iesirea amplificatorului trebuia sa apara un filtru, altfel curentul alternativ de sute de khz se duce direct in difuzor. Nu are nici dead time. Intr-adevar U1A este oscilator.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines