Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest pil

Unde gasesc nichel pur ?

Recommended Posts

Salut,

 

Vreau sa fac o mini instalatie de nichelare pentru a nichela niste ligurite de pescuit pe care le fac din cupru . Vedeti aici tot procesul : http://www.youtube.com/watch?v=A0xFlIQ9MhQ

 

Problema principala este ca nu pot sa gasesc nichel pur pe nicaieri. Am tot intrebat si se pare ca nimeni nu stie nimic. Poate imi dati si mie o idee unde sa il gasesc.. poate chiar in unele electronice, baterii ... etc. Eu sunt din Rm. Valcea si se pare ca aici in oras nu exista niciun atelier care sa nicheleze. Astept sfaturi de la voi.

Link to comment
Share on other sites

Nu este nevoie sa folosesti nichel pur. Cred ca este suficient sa ai o sare de nichel in baie. La anod poti folosi si alt metal.Ai grija ca multi compusi ai nichelului, de exemplu oxidul de nichel, sunt toxici.

Link to comment
Share on other sites

baile pentru nichelare sau cromare utilizeaza doar saruri ale acestor metale nu utilizeaza si electrozi ai metalelor respective ci banali electrozi de grafit.(Pentru o aderenta mai buna a nichelului se prefera intai cuprarea la multe din materiale.Chiar si cele plastice care se cupreaza chimic.Pentru nichelare superficiala se pot utiliza si retete de nichelare chimica)PS In industrie sunt folosite pentru acoperiri metalice baile pe baza de cianuri metalice.La acele materiale insa sigur nu ai acces deoarece au un regim special de aprobare datorita toxicitatii lor

Link to comment
Share on other sites

Mai oameni buni... nu mai vorbiti fara voi... Nichelarea se face cu anod de nichel. Bine, se poate face si cu anod inert dar e neeconomic pentru ca se consuma rapid solutiile si scade calitatea acoperirii. (se depune nichelul) Sarurile de nichel din solutii sunt mai scumpe decit nichelul.

Iata un exemplu. (nu e singurul) L-am gasit la prima cautare pe Google. Puteai sa faci si tu asta inainte sa postezi.

http://lori.academicdirect.org/free/Cur ... helare.pdf (capitolul 1 aliniatul 2) (si mai sunt referiri la anod, dar din pacate trebuie sa citesti...)

Link to comment
Share on other sites

Parerea mea e ca acele lingurite sa fie facute din otel inox . stratul de nichel de pe piesa de cupru fiind vulnerabil la contactul cu pietrele deci la zgariere si lovire.daca otelul inox se lustruieste cu putina cenusa sau cu mal de la marginea apei va straluci suficient sa fie vazut de peste , oricum chiar si nichelul trebuie lustruit din cauza depunerilor de saruri din compozitia apei. Fir intins !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines