Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
ALEKS

"Lampi" din Rubin 102...

Recommended Posts

Intr-un timp am extras o multime de tuburi dintr-un televizor Rubin 102. Majoritatea le-am pastrat pentru ca-mi erau utile. Am mai pastrat si 3 tuburi din amplificatorul audio de putere. Doua dintre acestea sunt identice, dar din pacate nu se mai distinge modelul. :roll: Suspectez ca sunt ECL86.Daca cineva stie, il rog din tot sufletul sa confirme. Din tot aparatul, sunt singurele tuburi identice (la dimensiunea pe care o au - ca un 6P15P la dimensiune, doar ca anodul este sub forma de inel, deci nu "farfurioara", iar sub anod exista doua "aripioare" metalice). Ma gandesc ca ar putea fi un eventual punct de reper acest fapt...

Link to comment
Share on other sites

Rubin 102 are final audio 6P14P (EL84) si ca preamp trioda din 6F1P (ECF80). 2 x ECL86 nu prea aveau ce cauta in Rubin, doar daca nu s-a apucat vreun depanator sa faca ceva substitutii savante. Lampile rusesti oricum erau foarte zdravan scrise, asa ca daca nu se mai vede nimica pe ele probabil nu sint rusesti.Chestia aia care e inel sau farfurioara nu e anodul ci suportul pt. "getter" sau degazator sau cum s-o traduce, care poate avea are forme diferite si la acelasi tub. Anodul e chestia aia tubulara lunga, eventual cu decupaje, de culoare gri metalic, care inconjoara grilele.Pune o poza de aproape cu ele ca s-o compar cu lampile mele, poate seamana cu vreuna.

Link to comment
Share on other sites

Ehee... cred ca de foarte, foarte mult timp traiesc cu o "anatomie" gresita a tuburilor electronice... Imi pare rau ca am gresit, dar cum bine spunea cineva, mai bine mai tarziu (inveti) decat sa nu vrei niciodata!

 

http://tinypic.com/4lo7tf

 

Si inca:

 

http://tinypic.com/4lo7yb

 

Scuze pentru calitatea defectuasa. Mai mult nu se poate cu aparatul meu! Sper sa se poata elucida misterul. Am gasit 6P15P care este amplificator video daca nu ma-nseala memoria (ai mentionat 6P14P). Cat despre marcaj, probabil ca suspectez pe cel ce s-a jucat in lipsa mea cu tuburile si drept consecinta marcaju s-a evaporat in neant (mai uita omul tuburile pe masa de lucru...).

Link to comment
Share on other sites

Am vazut pozele, cred ca freewebs.com are o jena cu link-urile externe.

 

99% ca sint EL84 fabricate de Telam/Polam din Polonia.

Uite poze la Jogi (http://www.jogis-roehrenbude.de):

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/EL84/Telam.htm

http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/EL84/EL84.htm

 

Eu am un EL84 Telam exact ca ale tale cu nervura intre decupajele din anod si cu jumatatile de anod sudate si marginea indoita (asa mi se pare ca vad si in poze). De asemenea radiatoarele ("aripioarele") prinse pe grila 1 au forma de fluture.

Am si citeva EL 84 tot Telam/Polam ca in pozele lui Jogi, fara nervura intre decupaje si jumatatile de anod prinse prin material indoit in decupajele de pe margine.

ECL nu sint sigur, pentru ca la triode-pentode sint doua structuri anodice alaturate, una mai mica si una mai mare.

 

Am vazut pe schema lui Rubin 102V (B in ruseste) ca sint 2 6P14P=EL84, unul final audio si unul final cadre (la Rubin 102 si 102A, cadrele erau cu 6P18P), ceea ce explica de ce ai 2 bucati de EL84. 6P15P e final video la toate modele.

Sheet-uri pt toate (EL84, 6P14P, 6P15P, 6P18P etc.) gasesti la Frank's Electron tube Pages

 

Sper ca te-am ajutat ... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Multumesc frumos! M-am uitat si eu pe fotografiile de pe site si nu am ajuns decat la concluzia ta! Ai dreptate! Deci sunt fericitul posesor al doua tuburi EL84 (imi doream sa am asa ceva, fara a fi fortat sa iau de la Vitacom sau de la AudioTriodes). Stiam ca EL84 este echivalent cu 6P14P (in ultima vreme am intreprins cautari pe Internet dupa indicativul acestui tub). Inca o data multumesc pentru informatii!

 

Acum, in sinea mea, si eu speram sa fie EL84 pentru ca am descoperit urmatoarea schema (pare-mi-se desenata de domnul Andrei T.) pe FTP.

 

http://tinypic.com/4lnm1k

 

La aceasta schema ar trebui sa stiu ce curent absoarbe montajul (pentru a sti ce sa comand la Petra in materie de transformator). De asemenea, util mi-ar fi calculul transformatorului de iesire (pe care-l voi comanda tot de le Petra, chiar daca nu este recomandata utilizarea transformatoarelor toroidale in amplificatoare cu tuburi). Din cate stiu eu, cei de la Petra vor tensiunile si curentii, si cam atat (nu stiu de numarul de spire).

Link to comment
Share on other sites

Mi-au venit tuburile EL84 in varianta ruseasca, 6P14P pe care le-am comandat de la AudioTriodes.com. Pot spune ca ma declar pentru a treia oara multumit de serviciile lor. Tuburile sunt imperecheate si caracteristicile de transfer sunt tiparite in doua culori (verde rosu) pe o foaie anexata la pachet.

 

http://tinypic.com/5pirh5

http://tinypic.com/5pisy8

http://tinypic.com/5pit00

 

Voi trece la executarea schemei de mai sus. Am calculat si transformatoarele de iesire (toroidale; le voi comanda la Petra):

 

Miez: 15W

Upri = 180V

Ipri = 36mA

Usec = 7.2V

Isec = 0.9A

 

Cine mai poate face calculele (transformarea raportului impedantelor in raportul tensiunilor, cunoscandu-se Ra = 5000ohm si Rdifuzor = 8ohm) sa comparam rezultatele?

Link to comment
Share on other sites

Lampa audio? Eu stiam ca e final video la televizoarele cu lampi. Cred ca merge utilizata si in audio daca ii respectam cerintele din catalog. Deocamdata ma concentrez asupra schemei de mai sus si ma gandesc inca la transformatoare...PS: Semnatura ta imi place foarte mult, dar daca-mi permiti sa fiu putin critic, ar suna mai bine "Lampile dauneaza grav tranzistorilor!"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines