Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator+ups


Guest kira

Recommended Posts

Saalutare.Am o problema destul de mare.De curand am instalat un generator Kipor kde12sta3 pentru cladirea in care lucrez.El functioneaza ok dar cand trec instalatia pe generator ups din locatie legate la calc nu fac trecerea pe priza.Fac un zgomot de genul "clank" si nu fac comutare cum fac atunci cand pica curentu si isi revine.Generatorul este trifazat.Ce pot sa fac?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Cred ca e o problema data de nivelul tensiunii furnizate de generator si mai ales cum se modifica la cuplarea sarcinii (ups-urilor); verifica daca distributia sarcinii este echilibrata pe cele 3 faze. Incearca cu un singur ups, apoi adauga pe rand mai multe (tinand cont de echilibrarea pe faze) si vezi daca la un anumit moment apare aceeasi problema. Sigur puterea consumatorilor (+randament ups) nu depaseste puterea generatorului? Daca e limita s-ar putea sa fie nevoie sa conectezi secvential ups-urile (poate unele modele permit modificarea timpul de revenire pe retea).

Link to comment
Share on other sites

Verifica si frecventa generatorului in sarcina.E posibil sa oscileze cu cativa hertzi,suficient ca sa nu lucreze ups-urile.Poti sa simulezi o intarziere mai mare cu un contactor AC3 si un releu de timp sau poti creea mai multe circuite de intarziere cu timp variabil pentru a nu avea cuplarea simultana a ups-urilor.De obicei atunci cand un generator atinge limita si nu mai poate mentine parametrii se opreste automat.

Link to comment
Share on other sites

Banuiesc ca nu variaza frecventa cu valori de ordinul Hz-lor; asta ar insemna variatii de turatie de +/- 40-50rpm, situatie care s-ar simiti fonic; o buna parte dintre UPS-uri accepta de regula o plaja de minim 47-53Hz, deci n-ar fi o problema.

Link to comment
Share on other sites

nu am masurat tensiunile deoarece nu pot trece pe generator din ccauza ca am foarte multe echipamente de retea in cladire

Link to comment
Share on other sites

La generator nu ai optiunea de pornire periodica? Daca poti seta optiunea la timp minim,ar trebui sa nu treaca de pe retea pe generator dar sa existe tensiune in tablou la contactorul generatorului.Pe panoul generatorului ar trebui sa existe aparate de masura digitale pentru tensiune si amperaj.La pornirea in gol verifica ca tensiunea sa nu depaseasca 250-255 V (poate trece ups-ul in protectie de supratensiune si asa e posibil sa auzi doar "clank").Nu am inteles daca ups-urile trec pe baterie si piuie sau doar fac "clank" in momentul cand se comuta pe generator.Din toate ups-urile nu ai unul cu afisare electronica sau cu program de management in care arata parametrii?Daca exista panou electronic pe generator si ups-urile au bateriile bune atunci pentru cateva minute poti trece manual pe generator si sa urmaresti tensiunea si amperajul pe faze din panoul generatorului.Testul il poti face in perioada de minima activitate in care poti sa testezi generatorul,in gol si in sarcina,notand parametrii pentru cele 2 situatii.E bine sa ai si un voltmetru atunci pentru a verifica corectitudinea tensiunilor de pe panoul generatorului.Daca tensiunea trece de 250V(253V este 230+10%) vezi daca poti sa scazi putin tensiunea din panoul generatorului,pentru ca eu banuiesc ca la pornirea ups-ului in cateva fractiuni de secunda,inainte de a cupla consumatorii la retea,el verifica daca tensiunea se incadreaza in parametri.Daca se incadreaza in 230V +/- 10% (sau cum este el reglat) atunci el cupleaza consumatorul altfel ramane pe baterie si piuie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Redeschid acest subiect deoarece si eu as vrea sa folosesc un asemenea generator+ups care sa porneasca automat la intreruperea energiei electrice, fara a se intrerupe curentul la trecerea de la retea pe ups+generator(pe benzina) . Mai exact este vb de un cnc maricel conectat la un pc. Puterea maxima consumata ar fi undeva la 3..3,5Kw, monofazat , dar nu cred ca atinge usor aceste valori.

Link to comment
Share on other sites

Cu generatorul nu e grav,ca gasesti de 5kW. Dar cu UPSul e problematic...trebuie sa tii cont si de curentul de pornire al motoarelor si daca permit o intrerupere de 5-10ms sau nu,ca sa stii ce tehnoligie de UPS ai nevoie (stand-by la care becul palpaie cand trece pe acc sau dubla conversie,care e cat se poate de imun la perturbatii).Cele stand-by,mai ales daca sunt cu traf pe tole,tolereaza bine suprasarcinile mici,pe cand cele dubla-conversie sunt foarte stricte cu suprasarcinile.Totodata,daca generatorul nu furnizeaza o unda curata si CNCul are nevoie de unda curata,trebuie folosit un UPS dubla-conversie (din motive evidente).Unele UPSuri stand-by nu trec pe retea daca forma de unda e prea incorecta (depinde de sensibilitate si daca si cat se poate seta)Atentie ca la UPS te intereseaza doar puterea in W. Cea in VA e doar marketing si complet inutila!Partea buna e ca nu trebuie sa aiba acumulatori mari sau noi,ci sa tina 30 sec pana intra generatorulCa si costuri...o sa te coste mult... numai UPSul sh ar fi 10-15-20 mil!Si un generator de 4-5kW cu pornire automata...depaseste 20-30 mil lejer!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines