Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
eduard_florentin

Decodor stereo

Recommended Posts

Acel pin este un punct de test.La receptionarea unui post stereo pe pinul 10 vei avea 19Khz.Cauta un post puternic care stii ca emite stereo.Apoi reglezi semireglabilul de langa decodor pana cand ledul STEREO se va aprinde.Fara semnal pe punctul de test trebuie sa ai aproximativ 19Khz(frecventa VCO-ului din PLL).Acest semnal de 19khz se numeste "pilot".El este transmis peste "muzica".Nu il auzi pt ca este 10% din deviatia maxima de frecventa si in plus are o frecventa destul de ridicata, urechea nu il poate sesiza(il atenueaza si circuitul pt. dezaccentuare).Cu ajutorul semnalului pilot decodorul se sincronizeaza cu codorul din studio.Astfel este posibila refacerea purtatoarei semnalului DSB L-R (38Khz).Semnalul L-R extras se aduna cu semnalul L+R(care il poti asculta si cu un aparat mono), rezultand un semnal stereo.

Link to comment
Share on other sites

Daca te intereseaza cum lucreaza un decodor stereofonic iti sugerez sa studiezi ce este scris in cartea "Circuite integtrale liniare" vol I, aparuta la Ed Tehnica in jurul lui 1980.Acolo este descris BA 758. Lasi la o parte schema electrica a integratului + formulele matematice aferente si te concentrezi pe (de) codarea lui L si R.Principiile descrise se folosesc la toate integratele decodoare. Evident ca fiecare fabricant le realizeaza altfel, cu 2 sau cu 19 tranzistoare, pt ca doreste sa obtina alte caracteristici, dar ideea de baza ramane.Stiu ca ti-am recomandat o carte veche, dar poate ai bafta sa o mai gasesti. Si cred ca pretul va fi de maxim cateva beri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines