Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
slave2anubis

Tranzistori Ge

Recommended Posts

am fost zilele astea pe la un "fellow" electronist si mia aratat niste tranzistori extraordinari de frumosi din Al cu partea de jos aurita si in plus sunt si M (Motorola) si imi spune ca sunt din productia anilor '70 si ca sunt cu pastila de Ge. Cand i-am vazut m-am indragostit imediat si ma apucat un sentiment retro de mam gandit ca am sa fac un amplif cu acesti tranzistori ilegal de frumosi! Acum problema este ca nu prea am gasit scheme care sa merite efortul adica sunnt ptra simpliste as dori ceva mai elaborat cu alimentare simetrica si asa mai departe! Mentionez ca nu vreau sa fac vreo namila de ampli ci unul de camera si de ascultare 10-20W sunt de ajuns!Va invit sa imi propuneti scheme si poate si alti tranzistori de Ge care vreti sa ii vindeti! :dsaf

Link to comment
Share on other sites

iti faci de lucru numai.AStia se ambaleaza mai usor decat cei pe siliciu asa ca ai grija ce radiator folosesti.In principiu eu cred ca ar merge orice schema atat timp cat nu depasesti limitele maxime ale pieselor si tii cont de diferentele dintre Si si Ge.

Link to comment
Share on other sites

Mai usor de gasit sunt tranzistoarele cu germaniu romanesti. Cele mai puternice (30 W) si recente (anii 80) sunt AD130, 131 si 132.

Intr-adevar, in 1970 tranzistoarele erau frumoase. Era o epoca de aur a componentelor. Rezistentele romanesti de 0,25 W aveau picioarele argintate, BC-urile romanesti aveau picioarele aurite, etc. Dupa razboi era o criza grava a cuprului si a cositorului. Componentele aveau terminale din fier si, in aparatele de radio rusesti, erau sudate electric pe cose si pe socluri. Am injurat de multe ori cand primeam la reparat asemenea aparate.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines