Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vasile eugen

cum comand displey cu 7 seg

Recommended Posts

salutare as dori sa conectez un displei cu 7 seg la un avr ,dar in manualul de la bascom nu am gasit nici un model de comenzi decit pentru LCD,an inteles ca se poate face in doua versiuni :camanda directa pentru fiecare segment sauprin intermediul unui driver decodor cu 7 segmentedispun si de drivere pentru decodor cu 7 seg, dar nu pot sa inteleg cum sa fac comenziileva multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

pentru 7 segmente poti folosi sn 7447(cdb 447)la +5v sau mmc 4511,mmc 4543 (cd 4511,4543)la +12v,folosind intrarile in cod binar

mersi ,da cunosc circuitele integrate si le detin dar nu inteleg cum sa fac comenziilede exemplu daca vreau sa fac untermometru sau un temporizator pe displey sa sa-mi fie transmise datele
Link to comment
Share on other sites

http://www.elforum.info/download/file.php?id=24102&mode=viewviewtopic.php?f=35&t=29786&st=0&sk=t&sd=a&start=390download/file.php?id=25229&mode=viewSimplu.Il conectezi la un port al atmega si in portul respectiv scrii valoarea pe care vrei sa o afisezi dupa ce ai convertit-o in BCD.Daca vrei iti dau si un exemplu de soft scris de mine .

Chiar m-ar ajuta ceva exemple .Problema este ca nu stiu cum sa fac convertirea in BCD si comenzile pe port cum sa le fac am incercat sa comand cite un port pentru fiecare segment dar in zadar. Vreau sa fac pentru mine un termostat si un selector de canale dar mai simplu fata de ce aveti postat pe forum(cel cu lcd si Display cu led), dar m agindeam ca in loc de releele de la intrere sa folosesc CD4066 sau CD4053,si acelea sunt tot cu conversi BCD ,dar mai dureaza pina am sa mai invat.Daca doresti sa ma ajutati cu ceva exemple nu m-as supara.
Link to comment
Share on other sites

salutare as dori sa conectez un displei cu 7 seg la un avr ,dar in manualul de la bascom nu am gasit nici un model de comenzi decit pentru LCD,an inteles ca se poate face in doua versiuni :camanda directa pentru fiecare segment sauprin intermediul unui driver decodor cu 7 segmentedispun si de drivere pentru decodor cu 7 seg, dar nu pot sa inteleg cum sa fac comenziileva multumesc anticipat

Dupa ce m-am chinuit aproape o jumatate de an eu am reusit sa fac un cronometru de o ora cu attiny2313 pentru UVBox-ul meu cu afisaj led cu patru digiti totul setabil din doua butoane de fapt trei, unul pentru reset.Am reusit sa comand afisajul direct din MC cu ajutorul a 4 tranzistori fara ajutorul unui integrat. Idea este ca avind 4 digiti nu ai cum sa-i alimentezi pe toti odata, nu-ti ajung pinii Mc-ului, asa ca-i alimentezi pe rind, multiplexare parca se cheama asta.[attachment=0]1.pdf[/attachment]
Link to comment
Share on other sites

Foarte simplu in Bascom faci asa :...........................................'citesti variabila temeperatura si apoiX = Makebcd(temperatura) 'astfel convertesti la BCDPorta = X 'astfel afisezi...........................................Se poate face si prin multiplexare , am facut chiar asa ceva, dar nu-ti recomanda daca in program lucrezi cu intreruperi lungi ca incepe sa clipeasca afisajul ....Uite si programul pentru schema mea , dar numai astea 2 linii de cod sunt cele care fac treaba restul nu au legatura cu afisarea pe afisaj cu 7 segmente.

Link to comment
Share on other sites

salutare as dori sa conectez un displei cu 7 seg la un avr ,dar in manualul de la bascom nu am gasit nici un model de comenzi decit pentru LCD,an inteles ca se poate face in doua versiuni :camanda directa pentru fiecare segment sauprin intermediul unui driver decodor cu 7 segmentedispun si de drivere pentru decodor cu 7 seg, dar nu pot sa inteleg cum sa fac comenziileva multumesc anticipat

Dupa ce m-am chinuit aproape o jumatate de an eu am reusit sa fac un cronometru de o ora cu attiny2313 pentru UVBox-ul meu cu afisaj led cu patru digiti totul setabil din doua butoane de fapt trei, unul pentru reset.Am reusit sa comand afisajul direct din MC cu ajutorul a 4 tranzistori fara ajutorul unui integrat. Idea este ca avind 4 digiti nu ai cum sa-i alimentezi pe toti odata, nu-ti ajung pinii Mc-ului, asa ca-i alimentezi pe rind, multiplexare parca se cheama asta.[attachment=0]1.pdf[/attachment]
ca si schema imi pot configura dar cum fac comenziile in BASCOM, sau eventual daca doresti sa-mi dai softul sa-l,vad, am incercat si eu de mult timp, chiar mi-am scos si manualul de la BASCOM la imprimanta ,dar cu displee cu 7 segmente nu este
Link to comment
Share on other sites

ok,danzup,cu senzorul incerc eu sa ma descurc dar problema este convertirea rezultatului pe display,indiferent cum as face comanda direct pe segmenti sau cu decodificatorul ,comenziile cum le fac.Se face prin definirea pinilor sau configportd.0=a...configportd.6=g si config digit"x"

Link to comment
Share on other sites

ok,danzup,cu senzorul incerc eu sa ma descurc dar problema este convertirea rezultatului pe display,indiferent cum as face comanda direct pe segmenti sau cu decodificatorul ,comenziile cum le fac.Se face prin definirea pinilor sau configportd.0=a...configportd.6=g si config digit"x"

Repet :cu aceste 3 linii doar ai facut afisarea pentru schema mea !Ce nu intelegi ?Config Porta = Output Dim ce_ai_de_afisat_in_zecimal As ByteX = Makebcd(ce_ai_de_afisat_in_zecimal)Porta = X
Link to comment
Share on other sites

Programul tau ar trebui sa fie asa:Config Porta = OutputConfig port la care ai conectat senzorul = Input Dim ce_ai_de_afisat_in_zecimal As ByteDeclare Sub CitiretemperaturaDeclare Sub AfisareDo Call CitiretemperaturaCall AfisareLoopDeclare Sub Citiretemperatura'aici citesti temperatura si rezultatul il livrezi in ce_ai_de_afisat_in_zecimalEnd SubSub AfisareX = Makebcd(ce_ai_de_afisat_in_zecimal)Porta = XEnd Sub

Link to comment
Share on other sites

Daca tot e deschis topicul, am si eu o intrebare:cum pot face in bascomAVR comanda unui display cu multiplexare ?conectarea se va face la uC pe doua porturi, portul A sa zicem are iesire BCD cu decodor la 7 segmente iar portul B are tranzistoarele de comanda a catozilor displayului (sa zicem 7 digiti)

Link to comment
Share on other sites

Daca tot e deschis topicul, am si eu o intrebare:cum pot face in bascomAVR comanda unui display cu multiplexare ?conectarea se va face la uC pe doua porturi, portul A sa zicem are iesire BCD cu decodor la 7 segmente iar portul B are tranzistoarele de comanda a catozilor displayului (sa zicem 7 digiti)

cand ajung acasa am sa postez un program in bascom in care comandam asa ceva .dar daca nu ai rabdare pana atunci uite cum se face :'===========Afisare ==========================Portb = &B0000001Porta = valoare_de_afisat_in_BCD_digit_0Waitms 100Portb = &B0000010Porta = valoare_de_afisat_in_BCD_digit_1Waitms 100Portb = &B0000100Porta = valoare_de_afisat_in_BCD_digit_2Waitms 100.......si asa mai departe ....Portb = &B1000000Porta = valoare_de_afisat_in_BCD_digit_7Waitms 100'===============================================Acesta este un exemplu : sigur intarzierea de 100ms e prea mult ! tgrebuie calculat . Eu aici doar arat un principiu la genul : cam asa se face .
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.






×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines