Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Aender84

Scurtare furtun cu leduri la mai putin de 1m

Recommended Posts

Guest Aender84

Salutare tuturor forumistilor... Am o intrebare pentru cei ce sunt cu mai multe cunostinte decat ale mele in ale electronicii... Probabil cunoasteti acele furtune cu leduri (sau becuri... nu sunt inca foarte convins ce anume sunt). Ideea e ca in mod normal, acele furtune se taie din metru in metru, dat fiind faptul ca sunt formate din 34 becuri (in cazul meu) legate in serie si apoi din metru in metru legate segmentele in paralel. Ce vreau eu sa fac, e sa scurtez un segment la mai putin de un metru si nu stiu cu ce sa compensez becurile pe care le scot. Babeste am legat in serie niste rezistente pe care le-am cumparat cam aiurea cu valori intre 72 si 130 ohmi si am ajuns astfel la vreo 2.1kohmi moment in care becurile mi se aprindeau normal. Cand am incercat sa inlocuiesc acele rezistente inseriate cu una de 2.6kohmi, a inceput sa imi iasa fum din rezistenta. Va rog sa imi sugerati cum as putea face sa nu imi mai iasa fum din rezistenta si nici sa nu mai folosesc 15 rezistente inseriate.Multumesc mult.

Link to comment
Share on other sites

Guest Aender84

Ok... si cam de ce putere ar trebui sa cer acea rezistenta? macar o plaja de valori....Rezistentele ar fi cea mai buna solutie sau este nevoie sa folosesc altceva?Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Mai da-mi te rog niste date si iti calculez eu rezistenta.Ai spus ca ai 34 de becuri. Probabil ca le bagi la priza. Scrie undeva cat consuma fiecare bec sau ce putere are?Exemplu:=======Daca sunt becuri de 0.3A, treaba sta cam asa:220V/34=6.47V pe bec. Asta suna a becuri de 6.3VFiecare bec are o putere de 6.47V*0.3A=1.94WSi o rezistenta echivalenta de 6.47V/0.3A=21.5 OhmiIn consecinta, fiecare bec pe care il scoti va trebui inlocuit cu o rezistenta de 22 Ohmi/3W. Daca scoti mai multe becuri (N), in locul lor trebuie sa conectezi o rezistenta a carei valoare este N*22 Ohmi si putere de N*3W. Deci daca scoti 4 becuri, va trebui sa pui o rezistenta de 4*22=88 Ohmi si 4*3=12W. Valoarea o pui pe cea mai apropiata din cele standard. De ex ptr 88 rezultat din calcul as pune 91.Daca valoarea curentului sau a puterii pe bec e diferita, calculul se reface.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Guest Aender84

Multumesc mult pentru rasuns Cirip. Problema e ca nu pot sa vad pe becuri nici cat consuma nici ce putere au. As tinde totusi sa cred ca intr-adevar sunt becuri si nu led-uri, dat fiind faptul ca rezistenta pe circuit se modifica de la 163ohmi cand sunt scoase de sub tensiune, la aproximativ 73Kohmi cand le bag in priza.Alimentarea se face intr-adevar la priza... o sa incerc sa caut o alta rezistenta... de scos, voi scoate 27 de becuri, deci sa inteleg ca imi trebuie o rezistenta de aproximativ 600ohmi si o putere de 81-100W? Gasesc in comert astfel de rezistente? se cheama in vreun fel? ca eu ce am gasit erau dintr-alea mici care su numeau doar rezistente...O alta intrebare ar fi... daca in urma calculului, rezistenta pe care trebuie sa o conectez ar fi de ~600ohmi, de ce cand le-am inseriat pe cele pe care le aveam si am obtinut una de 2.1kohmi becurile tot luminau mai puternic decat era normal?

Link to comment
Share on other sites

rezistenta pe circuit se modifica de la 163ohmi cand sunt scoase de sub tensiune, la aproximativ 73Kohmi cand le bag in priza.
Sunt curios cum masori rezistenta cand becurile sunt in priza. Ceva nu-mi suna bine in toata afacerea asta.

 

Alimentarea se face intr-adevar la priza... o sa incerc sa caut o alta rezistenta... de scos, voi scoate 27 de becuri, deci sa inteleg ca imi trebuie o rezistenta de aproximativ 600ohmi si o putere de 81-100W? Gasesc in comert astfel de rezistente? se cheama in vreun fel? ca eu ce am gasit erau dintr-alea mici care su numeau doar rezistente...
Stai putin. Vrei sa scoti 27 de becuri din 35? Pai deja ne incadram la alt articol de lege. Ce ti-am propus eu era valabil daca scoteai 1...2...5 becuri. Daca scoti mai mult de trei sferturi, trebuie schimbata solutia fundamental. Probabil trebuie traf sau un cond in serie.

 

O alta intrebare ar fi... daca in urma calculului, rezistenta pe care trebuie sa o conectez ar fi de ~600ohmi, de ce cand le-am inseriat pe cele pe care le aveam si am obtinut una de 2.1kohmi becurile tot luminau mai puternic decat era normal?
Calculul este scos din burta atata timp cat nu stiu exact ce ai acolo. De aia am si pus titlul: "Exemplu". Daca curentul consumat e in realitate mai mic, valorile se schimba. De exemplu, daca ceea ce ai spus mai sus si anume ca rezistenta e de 73K atunci cand sunt in priza e adevarat, atunci curentul consumat ar fi 220/73K=3mA, ceea ce suna extrem de putin.

 

Ceva e in neregula in toate masuratorile astea si pana nu dai mai multe detalii si mai ales info credibila, mi-e greu sa merg mai departe. Nu cumva sunt becuri baioneta, din alea telefonice de 50mA? Poti sa faci o poza de calitate, de aproape ca sa vada colectivul?

 

Cirip

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines