Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

are cineva o explicatie...?

Guest narcis

Recommended Posts

Guest narcis

Salut,Am si eu o problema...dupa ce am reusit sa programez un atmega8 (sa aprind niste leduri, controlez motorase DC, pas cu pas, etc) am zis sa fac si o cumanda din butoane pentru stanga-dreapta la aceste motorase, problema este ca nu reusesc sa folosesc "input". Adica nu imi face nimic asa cred, sau poate imi face ceva, pentru ca imi ameteste microcontroller-ul si cand ma apropi cu mana de el incepe sa mi se aprinda ledurile aiurea ceva de gene.Problema este ca in simulare imi merge deoarece fisierul hex pe care il introduc in programul de simulare Proteus ruleaza ok...dar de ce nu imi merge su un realitate.Oare am probleme cu programatorul si nu face bine "arderea" pentru ca tranzistorii sa-mi deschida cand trebuie circuitul?Care e ciruitul corect pentru a da semnal de la un buton? (tensiune->buton->pin) sau(tensiune->rezistenta->buton->pin si buton->masa)Programul il realizez in bascom.multumes...

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• nana

1

• danzup

1

Top Posters In This Topic

deci circuitu il poti face in 2 moduri pin buton masa cel mai indicat si nu ai nevoie de rez de pull up neaprat, dar atunci setezi pinu activ pe 0, sau modu 2 vcc, buton o rezistenta pin sau poti folosi direct rezistenta de pull up interna ca rezistenta limitatoare de curent da neaparat sa pui rezistenta, pinu pe care il folosesti in setezi ca intrare din registri, eu nu folosesc BASCOMU ci code vision avr care are o interfata grafica in care setez pini si imi dau valorile registrilor.

Probabil prinde brum. Activeaza pull-up rezistors pentru pinii de intrare. Si tot pentru aceiasi pini trebuie implementata soft o functie de debouncing.