Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bld

Unelte pt decupat tabla de aluminiu

Recommended Posts

Salutare.

 

Sper ca am postat cam pe unde trebe. Pentru urmatorul meu robotel vreau sa construiesct un sasiu din tabla de aluminiu de 1mm. Ma gandesc ca poate este cineva pe-aici care sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: cu ce scule/unelte/masini se poate decupa o bucata de tabla de 1mm grosime ca in poza de mai jos:

http://www.huv.com/miniSumo/seeker2x/Seeker2x-BasePlate-01.jpg

 

Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

Salutare.Sper ca am postat cam pe unde trebe. Pentru urmatorul meu robotel vreau sa construiesct un sasiu din tabla de aluminiu de 1mm. Ma gandesc ca poate este cineva pe-aici care sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: cu ce scule/unelte/masini se poate decupa o bucata de tabla de 1mm grosime ca in poza de mai jos:http://www.huv.com/miniSumo/seeker2x/Seeker2x-BasePlate-01.jpgNumai bine!

Cred ca e timpul sa-ti aduci aminte de traforaj, dupa acea pila si masina de gaurit.
Link to comment
Share on other sites

Exista traforaj pentru taiat tabla? Stiu ca cu aproape 20 de ani in urma cand eram si eu elev in scoala primara foloseam traforajul la taiat placaj din lemn de vreo 5-6mm grosime, dar nu-mi aduc aminte sa fi taiat tabla la traforaj :jytuiyu Hehe, mai am si acu traforaju cu care lucram prin clasa a 4-a, a 5-a :da

 

Am auzit de foarfeca de taiat tabla, dar nu-mi imaginez cum as putea face decuparile interioare cu foarfeca :nas:

 

Am vazut aseara in Praktiker un Dremel 300 series, dar individul care era acolo la raft a fost cam sovaielnic cand i-am zis ce vreau sa fac cu el. In plus costa si vreo 240lei (cam multisor, mai ales ca va fi folosit doar ocazional si pentru perioade de ordinul a cateva zeci de minute) asa ca am ezitat sa-l cumpar.

Link to comment
Share on other sites

Desi practic topicul nu s-a mai "miscat de un an de zile", constat - nu fara bucurie - ca el este foarte vizitat. La ora cand m-am hotarat sa postez acest mesaj contorul forumului indica cifra de 1305 vizite. De aceea iata in continuare o metoda simpla si mai ales foarte ieftina de a face decupari de orice forma in piese de tabla cu grosimea de pana la 10 mm si uneori chiar mai groase. Se poate vedea in atasament o forma de decupare combinand atat profil circular cat si rectangular.[attachment=0]Decupare.png[/attachment]Conturul final al piesei este cel desenat cu negru si se traseaza cu unelte de trasat specifice - compas de trasat plus subler special pentru trasaje. Cu acelasi subler se traseaza luand deschiderea cotata in figura cu x, un numar antecalculat de gauri pe un contur paralel aflat la distanta x/2 de conturul de decupat. se inseamna punctele de intersectie rezultate cu un punctator - care in lipsa de alceva se poate improviza dintr-o scula din otel rapid rupta, cum ar fi un tarod, un burbhiu de centruit sau chiar un burghiu normal. Cu un burghiu de centruit gauri - dintre cele folosite de strungari - se adancesc punctele obtinute cu punctatorul, astfel incat conul rezultat sa nu depaseasca limitele viitoarelor gauri. Se alege din trusa de burghie elicoidale unul mai rezistent - spre exemplu in figura s-a ales un burghiu cu diametrul de 5 mm. Se ascute burghiul, cu care apoi se strapung toate gaurile astfel incepute. Se alege, s-au se improvizeaza o dalta corespunzatoare ca dimensiuni dintr-o scula rupta din otel rapid, se ascute aceasta dalta sub un unghi nu mai mic de 45 grade si se taie toate puntitele ramase intre piesa si deseul care trbuie sa cada din ea. Daca piesa este prea groasa pentru strapungere directa, dupa ce dalta a patruns in total pe ambele parti pe o portiune cat mai mare - vom sti cat anume in momentul cand batand cu ciocanul in dalta conturul exterior al piesei incepe sa se deformeze sau cand ne-avand unde se deplasa acesta incepe sa extrudeze frontal (se umfla) - se aseaza pe un contur cuprinzator - spre exemplu (in cazul de fata) un fragment de teava cu diamertul interior mai mare decat conturul de decupat si se bate usor cu un dorn si un ciocan corespunzator ca dimensiuni in deseu, pana incep sa se foarfece puntitele. Dupa ce se desprinde intregul deseu, se indreapta daca este cazul piesa cu ciocanul, apoi se prinde intr-o menghina de banc si cu pile corespunzatoare ca profil se ajusteaza conturul pana la linia trasata initial. Controlul formei se poate face cu un sablon trasat si decupat cu atentie dintr-un prespan cu grosimea de 0,3...0,5 mm. Cei care au si stiu sa utilizeze AUTOCAD-ul, pot folosi un sablon intocmit cu acest program si tras la imprimanta la scara 1:1.Procedeul descris mai sus este valabil atat pentru table din aluminiu, cupru sau alt metal neferos, cat si pentru table din otel.

Link to comment
Share on other sites

Daca in ultimul timp technologia a luat avansuri rapide si uimitoare, sculele parca incep sa fie la indemana oricui care vrea sa realizeze lucrari hobby si chiar profesionale.

http://images.google.ro/imgres?imgurl=h ... WQmwP8yuU1

 

Panza pentru lemn se inlocuieste cu panza pentru metale (existenta in seturile de panze).

Cu o asemenea masina am reusit sa tai metal pana la grosimea de 6 mm (ungere seu de animale)

 

Iar cu asta devine o joaca.(programul e mai greu de facut, dar satisfactia si precizia te motiveaza)

http://it.tinypic.com/view.php?pic=2d8jsck&s=6

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines