Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare neon la "schema" de alimentare a unui bec economi


Postări Recomandate

Salut. Mi-e cam lene sa caut, posibil sa se mai fi discutat, dar a alimentat cineva un neon de 18W la schema electronica a unui bec economic de 20...24W?Ca am un bec la care s-a spart tubul si ma gandesc ca mai e buna schema. Si ma intrebam daca s-o putea. Teoretic ar trebui sa mearga, dar mai stii...Numai bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vroiam doar sa stiu daca merge si daca are rost sa ma mai deranjez sa lipesc niste fire. D-aia nu am mai stat sa caut. Multumesc pentru raspunsuri. Maine o sa va zic ce-a iesit, ca am vreo 3 astfel de becuri arse dintre care si un Osram. Apropo, se vede diferenta ca de la cer la pamant intre Osram si celelalte la piese si montaj in general.

Link spre comentariu

Are dreptate Dr.L. Trebuia sa cauti putin. Eu am testat cu electronica de Philips, Osram si ceva No Name. Am comparat cu stralucirea tubului alimentat cu droselul original. (aprinse simultan) Diferentele au fost nesemnificative dupa timpul de stabilizare a regimului termic. E foarte posibil ca unele scheme sa nu mearga bine dar eu nu am patit. Ai grija ca toate becurile economice au in partea de alimentare o rezistenta serie de 10-20 ohmi care nu e pe cablaj, e bagata in varnisul (izolatorul) care duce spre contactul central al duliei. E bine sa o pui si tu. E un fel de protectie. Daca aia e decalibrata prin incalzire, tubul poate sa lumineze slab. In mod normal, functioneaza mai bine fara aia, dar ea te protejaza (se arde mai repede ca o siguranta) in cazul in care se strapunge vreun tranzistor.Astept sa ne spui rezultatele experimentelor.

Link spre comentariu

Vezi ca rezistenta aia chiar se vede greu. Pare o sirma bagata intr-un tub izolator de la cablaj la contactul central al duliei. De obicei dezlipesti sau tai firul de pe cablaj, dulia o arunci si nu mai dai jos tubul izolator cu pricina. Rezistenta ramine in dulie. E din aia mica (de 0.25W probabil). Incape intr-un izolator subtire.

Link spre comentariu

Am incercat azi osram-ul si unul no name. Ambele mergeau ok. Parca cel no name facea figuri la unul din capetele neonului la inceput, apoi mergea ok. Nu are niciunul nicio rezistenta, au in schimb niste tubulete de sticla cu un fir subtire in ele. La Osram era pus pe firul spre centrul duliei, la celalalt e pe placaj si scrie sub ea Fuse, deci sunt sigurante alea. Cam atat e de zis despre ele. Aa.. inca ceva. Un tip de aici zicea ca el a aprins cu electronica asta si neoane de 60W. Multumesc tuturor pentru pareri si imi cer scuze pentru faptul ca nu am cautat inainte.

Link spre comentariu

eu? pai am folosit o electronica pt tuburi de 36w tubulare,nu economicesi am pus o bobina de la un bec economic(reactanta mai mica) ca sa lumineze ca pe droser,altfel lumina slabpe un balast de 15-20w de bec economic am pus tuburi de 6-8w(luminau corect),tub de 18w(lumina slabut) si un tub de 36w(abea lumina,asta daca se aprindea) si cu ultimul tub am reusit sa ard tranzistorii (mje13001,parca) :rade: puterea unui balast se poate aproxima dupa tranzistori(cel putin in cazul bipolarilor din seria mje13001-13005. 13007 n-am intalnit pana acum la neoane)

Link spre comentariu

in becurile mele economice am intalnit 13003 doar intr-o capsula cat jumate din cea de BD,cu posibilitatea cositoririi 'radiatorului' de pcbin droserele pt tuburi de 18w(normale) se folosesc predominant 13003 (in capsula de BD si de BC) iar in cele de 36w,alea mai ieftine au 13003(si droserele care abea lumineaza si alea calumea) si 13005,in cele mai calitative(vito)pe ultimul l-am modificat eusi mai e inca o chestie,cum poti aproxima ce tub duce balastul economic:masori rezistenta vechiului bec(ca un filament ar trebui sa mai fie intact) si vezi ece tub de neon are rezistena apropiataeconomicele mele aveau rezistena aproximativa cu cea a unui tub de 8wcu ale tale ai sanse sa aprinzi bine tuburi de 18w

Link spre comentariu

Dr L tot ii da inainte ca el nu a "aprins" bine tub de n W cu balast de la bec eco de n+/-2W. Nu stiu ce marca de bec a fost "donatoare", dar eu am folosit in majoritate jeguri cinezesti ieftine (de la becuri Hua-wei de 22W - 5RON sau becuri de pe la magazinele alea "38", (3,8RON bucata, care au crapat destul de repede, majoritatea insa prin arderea unui filament) Mie imi ard "tare" tuburi de 18/20W cu balast de 22W (alea de 5ron) (chiar se inegresc cam repede!) Intra pe "balast electronic", s-a dezbatut acolo pe vreo 10 pagini.Sunt curios cum vor functiona tuburile de 36/40W pe care le-am alimentat din balasturi de 36 (upgradate cu condensatoare mai mari la filtrare: o lampa de 2 X 40 cu cate 10-15 micro pe fiecare balast - 2 separate - iar cealalta alimentand 2 balasturi cu alimentarea comuna (redresare cu punte 3PM si 2 condensatoare inseriate de cate 22 de micro)In oras am in bucatarie o lampa de 1 X 40W cu aprindere instant (la asta am inlocuit condensatorul de aprindere, inseriat cu filamentele, strapuns 6,8 nF, de la 630 la 1600 Volti) (celelalte lampi le am la tara, la socru-miu si sunt utilizate mai rar, cu exceptia celei din baie)Sunt multumit de aprinderea instantanee; ar mai trebui ajustat curentul prin tuburi, pentru durabilitate mai buna. Uite asa ne valorificam oarece cunostinte, indemanare si "aparatura reciclabila" mai inteligent decat "desteptii" aia care le baga in tocator...Toate cele bune!

Link spre comentariu

Am inlocuit droserele cu montaje electronice la baie si bucatarie ieri. Parca e o foarte foarte mica idee mai putina lumina. Parerea mea e ca din cauza ca e tubul mult mai lung si astfel are o "impedanta" mai mare fata de cele economice. Dar nu ma deranjeaza ca oricum mi se parea prea multa lumina in baie cu un neon de 18W.Alta observatie e ca necesita cateva minute de functionare ca sa ajunga la luminozitatea maxima. Asta e tot. In rest se aprinde instantaneu si merita cu prisosinta efortul de a inlocui vechiul sistem. Si nu mai bazaie deloc. E o liniste in baie... :101 . Sunt foarte multumit de ce inlocuire. Acum astept sa se mai arda un bec economic ca sa pun aprindere si la al doilea neon din bucatarie, ca acolo sunt doua care se aprindeau dintr-un singur droser.Cine vrea ii donez vehile drosere, condensatorul de corectie al factorului de putere si 3 startere. :limb: Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări