Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Rulian

Soft start cu probleme

Recommended Posts

Guest Rulian

Am realizat un circuit de soft start dupa schema asta:

 

http://sound.westhost.com/project39.htm

 

 

Am un toroidal de 1000VA. Am pus rezistente de 100 Ohm in paralel.

 

 

Am modificat rezistenta de R1 27K la 130K pentru un timp mai lung de activare a releului.

 

 

Concluzia....cand porneste mai am putin si o sa distruga boxele.

 

 

Ce imi sugerati?

 

 

 

Multumesc anticipat.

 

 

Ti-am editat eu titlul (Sharky)

Link to comment
Share on other sites

Concluzia....cand porneste mai am putin si o sa distruga boxele.Ce imi sugerati?Multumesc anticipat.

iti sugeram sa fii foarte atent pe viitor si sa pui titluri concrete la topicurile pe care le deschizi. pt ca, atunci cand o sa vada moderatorul titlul 'putin ajutor' probabil nici n-o sa-l citeasca, dar o sa-l inchida direct, si pe buna dreptate. ar trebui sa citesti regulamentu.legat de problema ta, iti mai dam o sugestie. descrie cu lux de amanunte problema. din cate ai spus tu, noi putem presupune orice, inclusiv ca ai legat boxele direct in secundarul transformatorului. :sparge: bafta!
Link to comment
Share on other sites

Am realizat un circuit de soft start dupa schema asta:

 

http://sound.westhost.com/project39.htm

 

 

Am un toroidal de 1000VA. Am pus rezistente de 100 Ohm in paralel.

Cate rezistente, ce putere au?

 

 

Am modificat rezistenta de R1 27K la 130K pentru un timp mai lung de activare a releului.

 

 

Concluzia....cand porneste mai am putin si o sa distruga boxele.

Aici nu inteleg ce vrei sa zici, cum adica iti distruge boxele?

 

 

Ce imi sugerati?

 

Cred ca era normal sa postezi la accesorii audio, soft startul nu tine de amplificatoare( asta chiar daca face parte din ele)

 

Multumesc anticipat.

 

 

Ti-am editat eu titlul (Sharky)

Link to comment
Share on other sites

soft startul se foloseste atunci cand ai o sursa foarte mare (traf mare) si condensatori de capacitate mare la filtraj, astfel la pornire sursa va trage un curent mult mai mare decat curentul nominal si o sa sara sigurante sau sa se distruga ceva. insa un soft start nu elimina dezechilibrul din amplificator atunci cand il pornesti, deci ai nevoie si de o intarziere la pornire adica un circuit cu un releu care cupleaza boxele la iesirea amp-ului la cateva secunde dupa ce a fost pornit, asta ca sa nu-ti bage tensiune continua in boxe (cred ca asta e problema ta).

Link to comment
Share on other sites

Guest Rulian

Ok scuze pentru titlu.Sunt total amator.Or fi 2 montaje diferite (multumesc) dar eu nu stiam deci am folosit denumirea de acolo.Montajul face cuplare prin releu cu intarziere. Are 100ms intarziere. Am marit timpul si degeaba.Ideea e ca am facut calculele cum au spus ei pe acolo dar tot baga brum.3 rezistente de 16 W fiecare 100 Ohm in paralelDaca are cineva ptin timp sa se uite si sa-mi explice ce se intampla?Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Partea cu releul ?i rez de putere se monteaz? pe 220Vca, nu are ce brum s?-?i bage decît dac? ai pus montajul lîng? intr?rile amplifului. Sau e vorba de bîzîitul trafo la conectare, pîn? intr? în regimul normal de func?ionare?

Timpul e prea mic, nu ?tiu cum l-ai m?surat, dar un minim de 3 secunde ar fi indicat. Ori e schema gre?it?, ori ai gre?it ceva, ori ai trz ce comand? releul str?puns.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rulian

Am pus R1 la 670 K. Declanseaza la 2,5 secunde daracelasi brum (bazait trafo) care impinge membrana de la difuzor in fata cam pentru o jumate de secunda.Dupa asta nu are zgomot de fond pentru ca printre altele traful nu e foarte aproape de intrari.Ce pot sa mai fac?

Link to comment
Share on other sites

Aha, acum m-am l?murit, ai nevoie ?i de un modul de protec?ie care s? conecteze difurile cu întîrziere, dup? ce conecteaz? releul soft-startului trafo. Cele 2 în combina?ie î?i asigur? o pornire curat? a amplifului.Timpul îl puteai m?ri mai u?or din valoarea condensatorului.

Link to comment
Share on other sites

poti sa mai faci un montaj de intarziere cu releu ca si cel de mai sus, la care pui rezistenta de exemplu pt 3 secunde, si prin acel releu cuplezi iesirea de la amplificator la boxe.edit: se pare ca zal a fost mai rapid :P

Link to comment
Share on other sites

Guest Rulian

Ok.Incerc sa merg pe soft startul facut de tine.Dar, protectia pentru boxe si implicit delay-ul nu pot sa-l fac pentru ca statia e pentru calculator, sistem de 5 canale. In primul rand nu am spatiu sa mai bag alte montaje plus relee.Totusi va rog explicati-mi de ce asta facut de mine nu functioneaza cum trebuie. Pana la urma principiul e acelasi iar delay am .

Link to comment
Share on other sites

Ce ai facut tu e un soft start pentru transformator, nu are nici o legatura cu ce ti-a dat zal. Ca sa nu mai ai brumul in boxe la pornire ai nevoie de intarzierea conectarii boxelor in circuit, nu a transformatorului. :daUite aici o schema cu mai putine componente, cea care am postat-o eu viewtopic.php?f=35&t=33606&st=0&sk=t&sd=a&start=15 Ai nevoie de 3 module ca cel de acolo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines