Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea Preamplificatorului Direct de la Etaju Final

moro

Recommended Posts

am zis ca ma las de integrate in circuitele de preamplificare adika nu ma mai complic cu TDA1524A TCA5500 etc ma rog nu am fost satisfacut de niciunul dintre ele ... cum am mai vazut pe aici pe forum ca sa discutat despre tda1524a ca are un fasait ... intradevar are desi mai mult de 70% era fake in fine .....

am mai vazut variante de preamplificatoare facute cu operationale din 1900 Toamna (BA741) si ori am eu ureke proasta dar suna chiar mai bine de cat alea cu C.I

adevaru e ca TL072/82 sunt mult superioare la zgomot acelor AO741

asa ca am vaz o schema dragalasha peaici pe forum si anume cea postata de nig_ro si anume cea de aici http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=4609

asa aaa :roll: am si uitat care era scopul acestui post :)

eu ma gandeam sa alimentez preamplificatorul acela direct de la sursa amplificatorului final si anume prin intermediul unor rezistentze de limitare si niste diode zener de 15 v deoarece preampliful acela nu consuma mai mult de 50 mA faza e ca mi sa mai zis de la unu altu ca nu e bine sa le alimentez de pe sursa amplif final deoarece acolo se produc caderi de tensiune ce provoaca fluctoatzii si bla bla .... ma gandeam ca daca o satabilizez cu acele zenere ar mere

voi ce spunetzi?

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• moro

2

• csl1131

2

• Purple

1

• Sharky

1

Top Posters In This Topic

incearca , si vezi... :d acum serios vorbind...ceva de genul ala ar merge, da... asta pt ca tu ai alimentare simetrica la alea, ca daca aveai numai simpla nu mergea...(parca)oricum eu am mai vazut asa alimentat...adica dinala tlxxx sa fie alimentat direct de la sursa de la amp-ul final...numai vezi ce zenner pui, ce rez pui, si dupa zenner sa pui si un condensator de o valoare mareeee(in comparatie cu cat trebuie sa filtreze) de ex 2200uF si in paralel pui si cele are sunt aflate in schema aia...poate exagerez cu 2200 ajunge si MULT mai putin..dar oricum 5-10.000 in plus nu e mult..si daca reduce si ff putin zgomotul atunci se merita..chiar daca tu in mod normal il auzi ffffff greu......cel putin eu asa zic...

si eventual sa pui o dioda in serie cu montajul..daca va fi o cadere de tensiune pe etajul final se va separa fata de condensatori de filtraj ai preamplificatorului

Guest crissir

Alimentarea preamplificatorului din amplificatorul final trebuie facuat asfel:1. Infasurare separata pe transformatorul de retea al amplif urmata de redresor, stabilizator;2. O solutie mai buna folosirea unei surse absolut independente adica si traf separat, redresor si stabilizator ptr preamplif;3. Cea mai buna dezvoltarea unui preamplif cu totul si cu totul separat de amplif de putere, traf, redresor, stabilizator. Cea mai practicata din pacate de constructorii amatori, de obicei, alimentarea prin reducerea tensiunii cvasicontinue de alimentare a amplif. ce prezinta un riplu mare si zgomot destul de mare mai ales ptr preamplif cu sensibilitate sub 200mV, genu renumitului TDA1524. De ce face asta constructorul amator: ptr ca de obicei face intai amplif, si apoi se gandeste si la o preamplif, un comutator electronic ptr mai multe intrari... Solutia cea mai buna de preamplif este sa se utilizeze ao de s/n mare si cu jfet-uri pe intrare de obicei, si cum am mai spus contruirea independenta a unui preamplif. A construi un preamplif uneori este state of de art decat a unui amplif, ai trantit stk-ul, tda-ul(care sa te asiguri ca e original) un traf toroidal si gata. Dar preamplif si integrarea lui in lant, adaptare impedante evitarea unor bucle de masa... este intr-adevar state of de art. CAND FOLOSITI TDA1524, asigurati-va ca ii diminuati sensibilitatea la vreo 400-500mVrms, si atunci o sa obtineti performante mai bune, dar fasaitul nu va disparea oricum. Dezavantajul major al preamplif cu operationale este acela ca acel control se face cu potentiometre duble si de obicei ele se uzeaza si devin surse de zgomot...

Mai draga , ala care a zis:Nu va legati de femeia mea 8) :oops: Foarte de acord cu ce a zis crissis, dar o mica completare: fi foarte atent la circuitele de masa din toata "instalatia" , adica masa unica de alimentare si drod(sarma) groasa pentru ea , altfel vei zice ca nu e buna schema , cand de fapt e masa...Sunt de acord ca e o arta sa "iei" :wink: masa . Of, cate ore -mama mia...

De ce face asta constructorul amator: ptr ca de obicei face intai amplif, si apoi se gandeste si la o preamplif, un comutator electronic ptr mai multe intrari...

perfect adevarat....si eu sunt de acord ca amp-ul final e mai usor de facut corect decat preamplificarea....si inca ceva...multi se gandesc sa alimenteze asa pt ca e mai ieftin...si intradevar e mai ieftin..ca nu mai tre sa aiba alt traf, sau alta infasurare separata(care de ex la petra,daca vreo alta infasurare dubla pretul creste cu aproape 10%,nu conteaza ce infasurare e) si in unele cazuri iese mai ieftin daca ia un traf dinala ieftin....ca doar numai fff mic curentul trebuie sa il dea....

mda .... sunt de acord cu crissir referitor la ce a zis de potentiometrele alea la preamplifurile cu AOintradevar asa am patzit eu ceva de genu cu un electromuresh de 2x15W nu stiam de unde vine un fasait asa .... la urma urmei din prostie sa constat ca de la potentziometrii deci concluzie finala este prima ideie la care mam gandit acea cu traf separat si stab se pare ca e mult superioara celei dea2a adika aia cu alimentarea de pe sursa amp final