Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu pornirea unei surse ATX


Recommended Posts

salutare.am patit o problema ai rar intalnita pana acum(cel putin de mine).o sursa atx nu mai vrea sa plece. am incercat-o si pe calc si pe "direct"(firul verde conectat la o masa). nu vrea sa plece.intra curent in ea(cat am putut eu sa urmaresc pana ka niste trafuri).daca cineva s-a ocupat de asa ceva sau a mai patit si poate sami dea si mie un sfat ii multumesc anticipat.ps:un fost coleg de al meu patise parca asa ceva si s-a dus la unucu ea si cica ar fi o problema de la o dioada de putere zenner. din pacate nu mai pot lua leg cu ei sa vedem ce si cum.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Intr-o sursa ATX exista 2 surse distincte.Una care genereaza 5 V asa numit si tensiune stand-by care este de la catva mA pana la max 1 sau 2 A. si alimenteaza o parte din chipset-ul calculatorului si eventual RAM-ul daca ai activat optiunea STR (Suspend to RAM) din utilitarul de configurare a calculatorului (CMOS Setup).

 

Cealalta sursa este ca si celelalte surse (surse AT) doar cu mici diferente care sunt:

Este deobicei de putere mai mare si pe langa +5V -5V +12V -12V are inca o tensiune de 3.3 V(fir portocaliu) si tensiunea standby. Ambele surse sunt surse in comutatie (SMPS- switching mode power suply) unde tens. de la intrare este redresata si filtrata (facut curent continuu) si aplicat la 2 tranzistori (sau un tranzistor la standby)care lucra in regim comutator.(inchid si deschid primarul transf. cu o frecv de cca. 25-50 Khz) Acesti tranzisotri sunt comandati de un circuit specializat care este deseori alimentat chiar din tensiunea standby.La sursa standby am intalnit dioda redresoare intrerupta si nu mai alimenta nici circuitul regulator din sursa cea mare.

 

Verifica siguranta de pe intrare daca este arsa ,inainte sa-l inlocuiesti masoara puntea redresoare, dace este in regula masoara condensatoarele electrolitice de filtraj (sunt doua in configuratie de dublor de tensiune cand exista comutator 110 - 220 deci mare atentie si la pozitia comutatorului) daca sunt in regula urmeaza identificarea tranzistorilor daca sunt de tip bipolari se extrag si se masoara.Daca siguranta a fost arsa mult ca sigur ca una dintre cele descrise mai sus au avut o functionare anormala.Dupa acesti pasi se poate inlocui siguranta CU ACELASI TIP . Daca siguranta este buna si sursa tot nu functioneaza si pe condensatoriide filtraj este aprox 350 - 400 V inseamna ca sursa este blocata.Circuitul regulator blocheaza sursa (o opreste) daca are suprasarcina la iesire sau anumite surse se blocheaza daca dupa un mic timp de la pornire nu detecteaza toate tensiunile necesare .In cazul asta poate fi defecta o dioda de comutatie (de putere ,se foloseste la redresare) defecta pe partea secundara a transformatorului ,un stabilizator de tensiune negativa defect sau altceva ce poate fi intrerupt sau cu rezistenta mica la masa.

 

 

Succes !

Link to comment

salut again.merci mult pentru lamuririle tale. au fost foarte generoase.am cautat si fuzibilul e ok, tensiunea pe condensatori e cam 350 V (o mica paranteza- pe alternativ ii masor? pe alternativ au 350 v iar pe conrinuu cam 127 si daca da de ce? merci). cred ca am gasit si problema.am gasit un zenner de 6,2V ars. ma duc maine sa-mi iau una si sa o schimb. sper sa mearga si sa nu mai fie altceva.numai bine, adrian.

Link to comment

salut psanyi.am mai sapt la ea. :)si am gasit si un comutator de pe langa un traf (cred ca la sursa stand by de care ziceai) si el busit.am cautat pe net ceva asemanator si nu gasesc. tipul e EF(electric fuji)7N C3549, am datasheetul la el.stii cumva cu ce il pot echivala si cam cat costa?eu la magazin nu l-am gasit cred ca dau o comanda la buc sa vad daca il gasesc sau ceva echivalent. astept reply. merci.

Link to comment

salut psanyi.am mai sapt la ea. :)si am gasit si un comutator de pe langa un traf (cred ca la sursa stand by de care ziceai) si el busit.am cautat pe net ceva asemanator si nu gasesc. tipul e EF(electric fuji)7N C3549, am datasheetul la el.stii cumva cu ce il pot echivala si cam cat costa?eu la magazin nu l-am gasit cred ca dau o comanda la buc sa vad daca il gasesc sau ceva echivalent. astept reply. merci.

Nu stiu dar nu am gasit pe net nici o componenta de genul (EF)7N C3549. Nu stiu despre ce poate fi vorba ...In legatura cu tensiunea pe condensatorii de filtraj. Daca ai un consumator(cand functioneaza sursa) tensiunea este normal ceea de retzea -2 V.Daca nuai consumator condensatorii se incarca si tensiunea e mai mare.Pe condensatori electrolitici care sunt pentru filtraj in mod normal masori tensiune pe curent continuu ... Succes :)
Link to comment
  • 2 months later...

salut psanyi.mai am o problema in leg cu sursele atx.am o sursa vecheeee atx(de vreo 3 ani) si a fost destul de folosita...ca indiciu cand am desfacut-o era praful in ea cam un cm :) ). care e problema cu ea....dupa ce am curatat tot (la inceput nu pornea deloc) ea incearca sa plece dar se opreste cam dupa 5 secunde. ce crezi ca ar fi? ce anume o blocheaza? initial am crezut ca e un scurt, dar la o prima vedere nu e ...asta daca nu o fi un tz sau dioda....tu ce zici?multumesc, adrian.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines