Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare Frecventmetru E-0204


Postări Recomandate

In primul rand verifica cu osciloscopul semnalul de la intrarea in P1 ( cablu ecranat intre p1 si p3 ). Daca nu e ce trebuie sa fie vezi in p3 care e problema. Daca semnalul e ok verifica comutatoarele de la baza de timp. Vezi sa nu fie ceva trasee intrerupte la ele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc pentru citirea mesajului si pentru sugestii

 

djvas: Am urmarit semnalul sinusoidal de joasa frecventa, de la intrare pana la iesirea formatorului si apoi la intrarea pe placa P1 -  perioada semnalului injectat se pastreaza.

 

grosu99: Versatesterul  lucreaza in gama de la 40 la 1000 Hz (verificat cu osciloscopul)

 

Restul verificarilor sugerate le voi face saptamana viitoare

 

Link spre comentariu
La 23.01.2021 la 16:41, alexis1 a spus:

 

djvas: Am urmarit semnalul sinusoidal de joasa frecventa, de la intrare pana la iesirea formatorului si apoi la intrarea pe placa P1 -  perioada semnalului injectat se pastreaza.

 

Normal ca perioada se pastreaza.... Era de verificat daca la intrarea in P1 semnalul este cat de cat compatibil TTL astfel incat sa poata fi numarat

Link spre comentariu

Semnalul este de nivel TTL. Am facut o poza dar nu a iesit prea clara, asa ca nu o postez.
In orice caz, astazi l-am demontat, din nou si am verificat condensatoarele de pe placa 3,  cele doua electrolitice cu tantal si condensatorul de 1 uF de pe placa 1. Toate erau bune. Am verificat baza de timp si de asemenea am gasit-o in regula. Am verificat si oscilogramele care apar in cartea tehnica, fara sa gasesc ceva in neregula. Intr-un final am actionat in mod repetat comutatorul de memorie de pe panoul posterior si am constatat ca aparatul indica corect. L-am demontat si am gasit contactele fixe foarte oxidate,iar "calaretii" (contactele  mobile) destul de deformati. Am curatat si am arcuit contactele si aparatul pare sa mearga bine (atasez doua poze in care se masoara o frecventa de cca 50Hz si una de cca 500Hz).Ma bucur ca nu a fost vreun circuit de tipul 74S112 (in aparat sunt 4 circuite rusesti echivalente K531...) pentru ca nu dispuneam de nici unul. Multumesc inca o data pentru sugestii 

DSCN3372.JPG

DSCN3371.JPG

Link spre comentariu

Multe TTL-uri rusesti au corespondent in seria 74xxxx sau poti pune chiar ceva CMOS (ttl compatible) ca sa nu iti mai consume asa mult. Cel mai scump integrat ar fi fost prescallerul de la Plessey (e pe canalul B... asta daca are si nu e facut discret cu o gramada BFY90-uri si diode zenner imperecheate fiindca nea Nicu le taiase importurile drastic si la noi nu se producea asa ceva fiindca erau mai greu de facut ECL-urile).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu o nelamurire ... la schema originala cu 74S196 pinii 3 si 4 ai acestuia sunt legati impreuna . Va si spun ce sunt astea pt cine nu are chef sa deschida datasheet-ul. Sunt intrarile programabile A si C.  Care este logica ? ca eu nu o inteleg ...

 

num1.jpg

Link spre comentariu

Vedeți ca întrările TTL lăsate în aer se comportau ca și cum ar fi legate la V+. Studiați schema electrica interna de la porți. 

Daca puneți integrate mai moderne, echivalente funcțional, trebuie musai sa legați întrările la plus pt ca schema interna difera. 

 

Link spre comentariu

M-am uitat și eu în foaia de catalog, are dreptate sesebe.

Așa are sens lăsarea lor în aer atâta timp cât au pull-up intern. De ex. pt. low level input pe data ai -1,6mA (la 0,4V).

Rămâne întrebarea de ce sunt conectate împreună... când puteau să stea și separat. Oare s-au gândit și la alte variante mai "moderne" să poată fi conectate cu o rezistență pe spatele cablajului către 5v?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări