Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divizor 10 sau 100 pana la 500 Mhz


Guest pif

Recommended Posts

Salut,sunt interesat de un divizor cu 10 sau 100 care sa mearga pana pe la 500mhz pentru a fii folosit la un frecventmetru mai vechi pe TTL care masoara max 100mhz,daca stie cineva de unde se poate procura va multumesc anticipat.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Un prescaler care divizeaza cu 100 semnalul de pana la 1,3Ghz aplicat la intrare este publicat in Tehnium nr.1 din 1990.Am revista in format electronic, unde sunt prezentate mai multe divizoare, dar are 4,5Mb. Atasez numai partea care intereseaza.Pentru intraga revista, yo8rze(at)gmail.com. Circuitul divizor ( U664) este usor de gasit prin selectoarele TV-urilor mai vechi .Succes!

Link to comment

Daca mai stii pe undeva aparatura veche de masura si control cauta un frecventmetru tip E0204 dezmembrat si poti folosi divizorul cu 10 de la intrarea de 50 Ohmi a acestuia. Acest divizor functioneaza pana la frecventa de 500Mhz conform cartii tehnice. Sau daca ai rabdare si piese poti sa incerci sa-l faci singur fiind cu componente discrete usor de gasit. Anexez cartea tehnica a frecventmetrului ca sa vezi schema despre care e vorba.

Link to comment

Sincer, ma indoiesc ca se poate realiza usor in regim de amator. Pe linga faptul ca are un qatralion de bfy90, trebuie imperecheati atit ei cit si diodele zenner. De asemenea topologia circuitului este foarte importanta si este bine de realizat un cablaj asemanator cu cel folosit de proiectant. Cindva am avut si eu o tentativa de a realiza unul dupa care cu mai mult succes, cind am avut un drum pe la fabrica am cumparat de la baieti 2 bucati. Alt dezavantaj este faptul ca foloseste 3 tensiuni de alimentare si consumul este marisor. Si divizeaza prin 5*2, deci mai trebuie si un bistabil dupa tranzistori. Incolo, este intradevar foarte sensibil si stabil in functionare, insa 500 mhz ii atingea doar in visele proiectantilor, peste 300 incepea sa dea rateuri. Mult mai util mi s-a parut etajul de intrare pina la 60 mhz, pe care l-am reprodus dupa original si il folosesc si acum. Datorita circuitului de control al amplificarii are o dinamica excelenta - de la citiva milivolti pina la aproape 10 V, chestie care nu prea o gasim la multe astfel de aparate indiferent cine le produce! Deci cel mai simplu este de gasit un prescaler dintr-un selector de tv mai vechi.

Link to comment

U664 se gaseste la o firma ( PM). Totusi, pretul de acolo ,,imbie" la o cautare atenta la centrele de reparatii Radio-TV unde cu siguranta exista componente de TV mai vechi. Mentionez ca eu folosesc acest prescaler ( in versiunea de divizare cu 64) si sunt extrem de multumit. Faptul ca fara semnal oscileaza si afiseaza aleatoriu o valoare pe display, fapt specificat de producator, nu ma deranjeaza ( se poate monta un condensator pe undeva...); in momentul aplicarii unui semnal la intrare de cel putin 15mV nu mai oscileaza si afiseaza frecventa semnalului respectiv.73 si toate cele bune!

Link to comment

hmmmm.....ai dreptate, Emil :rade: Oricum, schemele pot fi utile si pentru alti colegi interesati.

Mie mi-au fost utile. Am un E0204 facut bucati si nu stiam ca are modul ptr 500MHz si ma bate gindul sa-l folosesc in frecventmetrul meu in locul lui U664B. Cine are nevoie de celelalte sa-mi dea un pm, sint disponibile.
Link to comment

Multumesc pentru raspunsurile primite si cu siguranta nu ati vorbit singuri,am gasit o solutie mai simpla prin folosirea unui divizor cu 100 produs de fosta I.P.R.S si anume DP111 care urca pana pe la 250Mhz, partea proasta e ca nu am decat 1buc.,oricum va multumesc incaodata pentru raspunsuri si sa auzim numai de bine.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines