Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sunt bune mpp astea???

GooD of BaSS

Recommended Posts

salutare.De mult ma tot gandesc sa realizez un CNC si am tot strans tot felul de lucruri necesare realizarii printe care si urmatorele mpp si as vrea sa stiu daca sunt bune de ceva am doua motoare asa [thumbnailpop]http://i43.tinypic.com/6dv2us.jpg[/thumbnailpop] si unul mai mare asa [thumbnailpop]http://i43.tinypic.com/2m4epfm.jpg[/thumbnailpop]din cate am vazut acestea au cate 200 de pasi si scrie pe doua ca sunt de 0.5 A si unul e de 1A si toate trei motorele au 4 fire mai mult nu stiu.acestea mai aveau pe ele at cand le-am cumparat si niste encodere(cred) astea [thumbnailpop]http://i39.tinypic.com/fkazc0.jpg[/thumbnailpop] care erau pe o placuta de tabla cu gauri prin ea [thumbnailpop]http://i43.tinypic.com/6t32mo.jpg[/thumbnailpop] si ce mi se pare ciudat la ele este ca in spate au ca o volanta o chestie care mi se pare destul de grea si vreau sa stiu daca ar avea vreo influenta asupra evolutiei motoarelor la un CNC ,eu nu stiu la ce au fost folosite inainte.mai am si cate 3 integrate L298 si L297 pt drivere .Am schema dar daca ma puteti ajuta cu valorile putinelor piese de acolo ca peste tot unde am gasit schema nu erau si valorile.Poate ma ajuata Vasile ca am vazut pe HI-END drivere cu L297/298 si imi spune ce diode a folosit si celelalte piese si daca vrea sa impartasesca si cablajul :freaza: (parca era pe undeva pe aici...)

• Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• GooD of BaSS

10

• Badman

7

• 89-CEC

2

pai si despre astea ce parere aveti ,daca puteti avea una , din ceea ce scrie pe ele si cum arata ca altceva nu stiu mai mult despre elecam ce cuplu ar avea....au doar 4 fire merge L298 ca si controler???si i legatura cu valorile pieselor din chema cu L298/297 care ar fi??? :hdgfhgdf

• Administratori

nu pot sa imi dau seama ce sunt, probabil sunt bipolare si asa ca le poti controla cu L298Schema completa o gasesti in datashetul integratului L298 sau L297

• Administratori

fa schema din datashet ca asta pusa de mine tot e pe dos si daca o sa ai probleme nu o sa sti de unde sa incepi. ai valorile in datashet

• 3 weeks later...

am facut schema din datasheet oarecum sa zicem ca merge, dar in ce sens ,in sensul ca motorul bazaie cand face pasul ,dar axul motorului nu se misca deloc ,in motor se aude tac tac tac.... dar pasul nu se face, axul sta nemiscat.am incercat sa inversez polaritatea uneia dintre faze si nimic.am alimentat la 12v.si se intampla asa.Am crezut ca poate e tensiunea mica si apoi am alimentat la 24 si poc, pa controler ce-i de facut.ps ->VASILEda-mi totusi schema ta sa o incerc incurcata cum e ea te rog tare mult,de fapt valorile pieselor ma intereseaza ca schema o am ai postat-omultam fain

• Administratori

piesele sunt cele dein datashet si la schema aia, doar trebuie sa te uiti in datashet si sa vezi care ce valoare areEu cred ca nu ai dat curentul destul de asta nu facea pasi, ala se regleaza din semireglabil care are valoarea de 2K in shema mea

am facut schema din datasheet oarecum sa zicem ca merge, dar in ce sens ,in sensul ca motorul bazaie cand face pasul ,dar axul motorului nu se misca deloc ,in motor se aude tac tac tac.... dar pasul nu se face, axul sta nemiscat.am incercat sa inversez polaritatea uneia dintre faze si nimic.am alimentat la 12v.si se intampla asa.Am crezut ca poate e tensiunea mica si apoi am alimentat la 24 si poc, pa controler ce-i de facut.ps ->VASILEda-mi totusi schema ta sa o incerc incurcata cum e ea te rog tare mult,de fapt valorile pieselor ma intereseaza ca schema o am ai postat-omultam fain

Este normal sa se manifeste asa daca ai folosit doar schema prezentata de producator,ca sa functioneze trebuiesc "ajutate" din extern cu TTL in CLK,precum si ENABLE cu "1"logic(acestea doua sunt importante),sau daca nu direct controlate prin portul paralel de la PC.Gasesti cu ajutorul lui gogu destul material referitor la modul de conectare precum si mici programe cu care le poti"controla"

dar prin portul peralel am inercat cu programul k-cam si cum am mai spus in motor se auzea tacaitul fiecarui pas insa motorul nu il facea

• Administratori

cand alimentezi controlerul motorul se blocheaza ?Deja m-au exasperat pozele astea cat o zi de plug, le-am modificat, cine vrea sa le vada mari poate da click pe ele

pt poze scuze vasile cat despre motoare ai dreptate at cand alimentam si era conectat la portu paralel si nu ii dadeam comanda de step axul motorului de misca mai greu decat de obicei