Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Exista vreo banda pentru comunicatii in spectru imprastiat ?


Recommended Posts

Eu sunt unul din pasionatii de comunicatii in spectru imprastiat.Regulametul permite ? Iau un caz simplu. Construiec emitator + receptar ambele cu sinteza.Sineza este legata de un micro controller care ii da frecventa de emisie/reeptie dupa un anumit algoritm, iar in fiecare secunda frecenta se modifica in acelsi ritm si la emisie si la receptie.Cum ar fi in 27MHzTimpul de c 1s 2s 3s 4s ....... Canal Reptie 19 40 20 18Canal Emisie 19 40 20 18Evindet va trebuie sa exista din cand in cand si o sincronizare emisie-recepte.

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Benzile ISM de 868MHz, 2.4GHz, 5.7GHz. Pentru radioamatori si 27MHz nu cred ca este legal. Oricum indicativul trebuie bine precizat de fiecare data, cam greu in spectru imprastiat. Si ocupa banda mult mai mare decat este legal.Exista transceivere integrate foarte configurabile care pot realiza FHSS in benzi ISM si dau cam 10mW, reglabil, de exemplu CC1100.

Link to comment
  • 2 months later...
Guest aitzgergh

Ceea ce descrii tu este o comunicatie cu salt de frecventa nu cu spectru imprastiat.Exista doua tipuri de "protejare" a comunicatiilor folosind "repartizarea" semnalului pe o banda mai mare decat cea ocupata potrivit teoremei Niquist.Cele doua sunt:-FHSS-DSSSPrima este cea cu salt (Freq. Hoping Spread Spectrum), in care un canal discret de comunicatie se gaseste pe o frecventa precis determinata la un moment dat.A doua metoda consta in digitizarea semnalului audio (codec) si combinarea cu un cuvant de o lungime fixa pentru obtinerea unei benzi foarte mari pe care o ocupa semnalul. De regula, acest semnal "largit" se va gasi sub pragul de zgomot al receptoarelor.La receptie se "scade" cuvantul de lungime fixa si se obtine semnalul modulator.Nici una din variante nu este OK dpdv al regulamentului de comunicatii de amator.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines