Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme LCD laptop


DiCK

Recommended Posts

Sal tare!Am un laptop HP nx9005 caruia nu ii mai merge monitorul....:(( defapt nu se mai aprinde iluminatul...imi poate spune cineva ce ii pot face sau daca ii mai pot face ceva?Stiu ca monitoarele LCD sun iluminate cu neoane alimentate dintr un invertor..... la laptop este la fel sau sunt leduri.... sau alte chestii???

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tot neon + invertor. Ambele se pot schimba, invertorul mai usor, neonul... daca n-ai mai facut-o, nu iti recomand (am incercat o singura data pe un laptop "de sacrificiu" si am zis ca nu mai fac - desi a mers).Din ce stiu daca apelezi la un nene care stie ce si cum, te costa de ordinul a 30-50 de euro.

Link to comment

Tot neon + invertor. Ambele se pot schimba, invertorul mai usor, neonul... daca n-ai mai facut-o, nu iti recomand (am incercat o singura data pe un - desi a mers).Din ce stiu daca apelezi la un nene care stie ce si cum, te costa de ordinul a 30-50 de euro.

nu sunt expert in electronica dar nici paralel.... am mai depanat LCD uri Auto... zimi te rog ce insemna "laptop "de sacrificiu" si am zis ca nu mai fac" la ce te referi?? ca sunt greu de schimbat neoanele ..... implica mari abilitati practice.... implica nervi de otel... etc.????daca sunt arse unde gasesc neoane ivertoarele le pot gasi in comert? da un sfat te rog... multumesc pentru replay sa auzim de binePS: 30 50E nu cred ca e asa mult da nu stiu nici un nene care sa faca chestia asta
Link to comment
  • 2 weeks later...

nu sunt expert in electronica dar nici paralel.... am mai depanat LCD uri Auto... zimi te rog ce insemna "laptop "de sacrificiu" si am zis ca nu mai fac" la ce te referi?? ca sunt greu de schimbat neoanele ..... implica mari abilitati practice.... implica nervi de otel... etc.????daca sunt arse unde gasesc neoane ivertoarele le pot gasi in comert?

Pai sa o luam asa :- lucrez intr-un service de calculatoare- am schimbat tuburile de neon de la unele notebook-uri dar numai cu altele de la notebook-uri defecte.- in comert nu am gasit nici invertoare si nici lampi ptr notebook-uri , in schimb am gasit invertooare pentru monitoarele tft desktop. Acestea sunt cu rezonatoare piezo in loc de transformator si sunt ceva mai mari decat cele de notebook dar f scumpe ( 180 ron bucata ). - am ales alta metoda , pun leduri albe smd in loc de lampa :da pe care le alimentez la 12 v. Imi ia cam vreo 6 ore sa fac un lcd cu led-uri smd.- hiba este ca nu am gasit o metoda de a cupla un montaj la conectorul invertorului original pentru a folosi semnalele de CE ( chip enable ) si DIMMER in vederea controlului intensitatii luminoase din semnalele native de pe placa.Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat in acest sens il rog sa o faca.Multumesc.
Link to comment

@simmy : exista o mica , sa zicem , "hiba" . In partea de jos unde vin ledurile ( in zona task-barului ) lumina vine putin zimtata dar la 5-6 mm incolo se unifica si devine uniforma.Efectul e datorat unghiului de dispersie a led-urilor. O sa fac o poza cu urmatorul notebook venit la "modificat". Cei carora le fac aceasta modificare sunt instiintati de aceasta hiba si dau cu subsemnatul ca sunt de acord. Omul prefera sa aiba putina umbra in taskbar decat sa nu poata folosi notebook-ul. Am adoptat aceasta metoda pentru ca pe unde am cautat nu am gasit lampi de notebook sau invertoare asa mititele.Oricum , solutia da rezultate si sunt chiar bune.Folosesc leduri smd puse la 1 sau 1,5 cm distanta in functie de unghiul de iluminare. Uzual intra intre 40 si 50 de leduri SMD.Gradul de iluminare este multumitor. Se vedea cam la 75 - 80% din puterea maxima a unel lampi ccfl.

Link to comment

nu sunt expert in electronica dar nici paralel.... am mai depanat LCD uri Auto... zimi te rog ce insemna "laptop "de sacrificiu" si am zis ca nu mai fac" la ce te referi??

Era un laptop vechi si calarit, nu era mare bai daca il terminam de tot.Abia am reusit sa extrag neonul fara sa fac ecranul bucati (sint nu stiu cite straturi care uniformizeaza lumina si n-aveam chef sa le desfac) si fara sa sparg tubul nou. Ala nou era un pic mai scurt asa ca a ramas cu niste pete intunecate jos in colturi.
Link to comment

Iata doua din tipurile de leduri smd folosite. Comparativ am pus si led-uri albe de 1w , piranha , un power led de 10w si un led luxeon.Deasupra vedeti o anda de cablaj flexibila autoadeziva cu perechi de leduri serie paralel care se alimenteaza direct la 12 V si cel mai sus setul de 50 de leduri smd pentru viitoarea modare. Pentru ca nu am pe nimeni care produce cablaje flexibile prin zona sau in tara , m-am hotarat sa folosesc cablaj de test care va fi taiat cu cutterul exact intre randurile de gauri. Voi lipi ledurile smd exact ca in imagine. Am pus cel mai mic led smd pe pozitie ca sa va dati seama cam in ce fel o sa vina pozitionat.Voi posta poze si cu montajul final. Nu gasesc rezistente smd pentru diferite valori ca sa fac montajul mult mai mic :(Daca se poate ca cineva sa ma ajute sa facem si un montaj pentru comanda stralucirii si de asemnea sa isi ia CE ( chip enable ) din invertorul vechi ( comanda de pornire a invertorului ) ar fi excelent.Danke

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines