Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

centrala electrica

ERIK_

Recommended Posts

salut.am si o intrebare,as vrea sa-mi montez o centrala termica electrica si am vrea sa stiu daca este convenabil am vazut una de 24kw.ma intereseaza cam ce consum de curent as avea pe luna pt o suprafata de 100 m2

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• danb1974

1

• d2134

1

• TEDDY R

1

• ERIK_

1

Depinde de unde esti. Daca esti de pe la Miercure Ciuc, Joseni sau Intorsura Buzaului e grav. Mai bine vinzi casa si te muti la tropice inainte de a deveni dator vindut la RENEL. Daca stai intr-o zona cu clima mai blinda scapi mai ieftin.Inainte de a te hotari socoteste ca trebuie sa consumi 7-8 kWh pentru a produce aceiasi caldura care se produce cu 1 Nmc gaz natural.

Daca esti ca mine la bloc la ultimul etaj fara izolatie si fara acoperis, n-are rost. Mie pe perioada 6 - 31 dec. mi-au calculat la gaz consum echivalent de 3800kw (acu ca se calculeaza si gazul in kw)

Citeam undeva ca , pentru un apartament de 2 camere si 50m, ar fi suficient un sistem cu boiler de 2kw si o pompa de recirculare(cam 80l capacitate). Se estima ca ar costa cat un calorifer electric cu 12 elementi. Prin extrapolare banuiesc ca ar fi suficient un sistem cu doua rezistente de 2 kw care sa functioneze la capacitate maxima pana cand ajunge apa la temperatura dorita, dupa care sa ramana un singur element care sa lucreze termostatat. In blocul in care stau e montata o centrala electrica de scara si costul caldurii este la jumatate fata de anii in care caldura era de la CET. Confortul termic fiind mai bun decat in cazul CET. Dealtfel cu o centrala de 24kW nu cred ca te descurci din cauza instalatiei electrice de apartament( daca e vorba de apartament in bloc). Din ce stiam consumul casnic e calculat undeva la 2,5kW/ora, iar instalatia e un pic supradimensionata fata de acest consum estimat, insa nu la 24kW!

• 1 month later...

un calcul foarte aproximativ ar zice ca ai nevoie de 50-60 W/metru cub, asta depinde de suprafata vitrata, de grosimea peretilor, izolatia peretilor.... etc. randamentul la o centrala electrica se ia in calcul ca fiind apropiat de 100%, deci daca are 24kW termici va consuma 24kW electrici, faci calculul de volum si de aici cred ca te descurci, dar vei avea nevoie de trifazat.

La apartamentul meu de 50mp, etajul 2/4, bloc comunist din placi de beton, neizolat, fara termopane mi-a iesit un necesar cam de 10kWh. Calculul l-am facut cu un soft specializat, care tine cont inclusiv de grosimea tencuielii.