Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum aflu la un tranzistor care e Emitorul si care e Colector


Recommended Posts

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:101 Taraneste.Cu aparatul de masura. Pe partea cu masuratul rezistente.Cu degetul faci contact intre baza si.... Cand se modifica conductibilitatea intre E si C - si uite ca ai gasit C.Daca nu merge insisti. Mai schimbi scala la aparat, iti umezesti degetul... (ii faci reglajul).Daca factorul de amplificare e foarte mic e posibil sa insiti ma mult.P.S. sper sa nu fie cu suparare modul de abordare.
Link to comment

Nu e mai simplu cu un aparat de masura digital, cu priza din aia pentru tranzistori? :nas: , tranzistorii mici au factor de amplificare mare, in consecinta asta ar trebui sa indice si aparatul, iar cei mai mari au facorul de amplificare mai mic si deci la fel, ar trebui sa indice si aparatul, daca aparatul nu-i de acord atunci tranzistorul e conectat gresit. :dans:

Link to comment

ia încerca?i asta cu un eft sau un asz, ?i povesti?i-mi câte tranzistoare "defecte" a?i aruncat dup? aia!!! :ras:

Sau mai exact cu un tranzistor cu germaniu. De obicei cele de putere au factorul de amplificare mic, care arata ca si un 2N3055 care este cu siliciu (si din astea sunt multe cu beta mic).Pe vremea cand aveau valoare sa fii sigur ca nu se arunca ci sa masura si rasmasura (si uite ca ajungeam la un rezistor intre baza si colector).Pentru majoritatea era greu sa faca rost de altu' in locul celui defect si spera ca totusi e inca bun.
Link to comment

eu mai aveam o regula ciudata care o aplicam in momentele de criza, rezistenta BC este ceva mai mica fata de rez BE :nebunrau:

Confirm asta, întotdeauna la siliciu e mai mica rezistenta directa b-c fata de b-e, verificata pe ''diode'', dar merge si cu orice ohmmetru. La trz Darlington e o problema: au de regula rezistente interne intre b-e care pot indica o rezistenta mult mai mica, însa se poate verifica direct jonctiunea b-c a trz prefinal, a nu se confunda cu dioda montata invers, între e-c, ptr protectie. Totusi exista destule cataloage ptr trz care au notatia pe ei si destul material pe net ca sa aflam de exemplu cum sînt dispuse terminalele la unele capsule ale trz care nu mai au notatie sau e incomplecta. De retinut ca în unele capsule exista si alte tipuri de semiconductori. Exemplu TO92 - trz bipolari simpli sau Darlington, trz fet, surse stabilizate miniatura de 100mA (78L12...), surse reglabile (TL431), tiristori, diversi senzori, etc. La fel TO126 - trz bipolari simpli sau Darlington, surse stabilizate miniatura de 500mA, tiristori, triace, senzori magnetici, etc.
Link to comment

Nu e mai simplu cu un aparat de masura digital, cu priza din aia pentru tranzistori?

Cînd îl ai, da, e bun. Fluke-u' meu de la lucru n-are a?a ceva ?i crede-m? c? n-a fost ieftin.
Cu 25-30 lei se gaseste fara probleme un aparat care sa aiba si priza din aia special pentru tranzistori, si chiar daca majoritatea nu au o acuratete satisfacatoare totusi diferenta dintre conexiuni se poate distinge, dar eu cred ca problema asta nu exista cu adevarat decat la tranzistorii mici cu capsule gen TO18, TO92, deoarece la cei mai mari sunt destule detalii in pdf-urile lor ca sa nu existe dubii :nas: .Mari@n :da
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines