Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre film negativ


ALEKS

Recommended Posts

Am si eu niste filme negative (developate) si un aparat semi-automatic de proiectat diapozitive pe perete. Se poate trece filmul in pozitiv si apoi sa-l incapsulez in diapozitive, pentru a-l putea vedea prin aparatul de proiectie ?O intrebare cam stupida dar tinand cont ca am aparatul de proiectie... de ce n-as vedea niste poze in acest format ?ALEKS

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am facut chestia asta la Casa Pionierilor cu film alb-negru.In principiu, se pune filmul developat emulsie la emulsie cu un film virgin. Se expune la lumina si se developeaza. Cu film alb-negru e destul de usor, mai ales daca sti cit sa-l iluminezi. Cu film color e mai complicat fiindca conteaza si compozitia spectrala a luminii.Alta metoda, care insa necesita aparatura, e fotografierea negativului. Se fixeaza negativul in rama de diapozitiv si se fotografiaza cu un aparat cu inele pentru macro si masurarea luminii TTL. Asta ar trebui sa iasa din prima... Dar trebuie ca negativul si aparatul sa fie fixate pe un stativ special.

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

orice pelicula negativa se poate trece in pozitiva. Decat fotografiera lui, nu e mai simplu sa apelati la un laborator foto care sa va scaneze negativele si sa le transpuna digital ? d2134- eu nu am inteles prima varianta pe care ati explicat-o de a pune " filmul developat emulsie la emulsie cu un film virgin, se expune la lumina si se developeaza."Conteaza la "color" compozitia spectrala a luminii ? sua conteaza Expunerea corecta pe fiecare canal princiap de culoare? Rosu albastru galben ?.

Link to comment
  • 2 weeks later...

eu nu am inteles prima varianta pe care ati explicat-o de a pune " filmul developat emulsie la emulsie cu un film virgin, se expune la lumina si se developeaza."

Adica se face o copie similara cu obtinerea unei fotografii pe hirtie, numai ca in acest caz nu mai maresti ci faci la contact.

Conteaza la "color" compozitia spectrala a luminii ? sua conteaza Expunerea corecta pe fiecare canal princiap de culoare? Rosu albastru galben ?.

Da, conteaza lumina si depinde de tipul emulsiei, adica daca e de "lumina de zi" sau lumina de "bec cu incandescenta". Daca folosesti un fim "de zi" la lumina de bec, ai o tenta maronie. La aste digitale se face balanul de alb pentru a echilibra cele doua temperaturi de culoare.ALEKS exista scaner care poate sa-ti transpuna filmu, fotograma cu fotograma, in format digital.
Link to comment

existau niste dispozitive care prindeau filmul la capatul unui burduf si se putea copia imaginea de pe film cu un aparat cu vizare prin oboectiv. Daca nu ai poti pune filul pe o sticla plana, il luminezi de dedesbt cu lumina reflectata preferabil si deasupra fotografiezi cu un aparat cu vizare directa prin obiectiv la care ai pus inele intermediare sau lentile aditionale si fotografieyi obtinand negativul negativului ca sa zic asa.

Link to comment

Am un aparat numit diaduplicator

Copiaza de pe diapozitiv,tot pe film diapozitiv,Dl.are film negativ,pe care doreste sa-l transforme in diapozitiv.Solutia ar fi gasirea unui atelier fotografic,care mai foloseste metoda manuala de copiere color,dar cred ca va fi cam scump,deoarece este foarte multa manopera la filtraj.
Link to comment

Daca imi mai aduc aminte, poate sa copieze de pe diafilm pe film normal, ca pentru asta l-am cumparat; in alte vremuri, fotografia color era un lux si foloseam pentru ocazii, filme dia care se developau numai la Bucuresti; luni pot da un raspuns, sper sa aflu cum functioneaza. Daca nu e bun, am si scaner cu adaptor, HP 3670.

Link to comment

Daca imi mai aduc aminte, poate sa copieze de pe diafilm pe film normal.

Da si dupa developarea filmului negativ,puteati copia pe hartie,deci prin filtrare.Doar filmul diapozitiv nu trebuie filtrat,dar trebuie tinut cont de temperatura de culoare pentru care a fost sensibilizat,naturala sau artificiala.
Link to comment

Am scanat instructiunile de utilizare.

Da si in cazul filmelor negative,apar dominante,diferite in functie de lot.In cazul filmelor negative,este necesara filtrarea,indiferent daca copia este pe hartie sau pe film negativ.[attachment=0]Dia.jpg[/attachment]Am facut fotografii color si Dia si pe hartie,acasa..Cunosc procesul de developare/copiere,atat la filme(negativ si dia),cat si la hartie.Daca cel care face copierea,are un analizor de culoare,procesul de filtrare este mai scurt,fiind redus numarul de probe,sau chiar eliminat,in cazul in care negativul a fost expus tot in aceleasi conditii de iluminare.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines