Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECTARE PCB

Guest mugureltalpiga

Recommended Posts

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

din cate stiu exista deja topicuri cu tema asta...oricum iti voi spune cum fac eu:1) scot schema pe imprimanta sa o am in fatza cand ma apuc de treaba2) in corel am facuti conectorii conform dimensiunilor pentru diferite tipuri de capsule (cele pe care le-am intalnit pana acum) si la fiecare capsula nou intalnita mai adaug (conectorii au si gauri in ele care sa ma ajute la gaurire sa imi dirijeze burghiul)3) plasez conectorii pe o foaie noua in corel4) trasez coneziunile si le "sudez" cu conectorii (weld)5) setez otuline la forma rezultata de 1mm6) plasez un chenar umplut negru in spatele schemei astfel incat totul sa fie negru doar spatiile dintre circuite sa fie separate de outline7) scot la imprimanta laser toata poveste pe o foaie de hartie lucioasa rupta din revista8) tai pcb-ul apasand cu varful cutter-ului pe parte cu cupru dirijat de o rigla metalica (se apasa destul de tare si se trece de 10-15 ori) dupa care o pun pe marginea mesei in drept cu taietura cu partea cu cupru in sus si ma apas pe partea "in aer" ca sa o rup si slefuiesc putin fata cu cupru cu smirghel cu granulatie 2000 ( ca sa faca rugozitati pe suprafata de cupru ca sa adere bine tonnerul)8) hartia o tai dupa chenar si o asez pe pcb9) pcb-ul cu hartia suprapusa il incalzesc cu fierul de calcat timp de 4-5 minute presand usurel10) dau jos hartia (daca nu se dezlipeste usor trebuie tinuta jumatate de ora in apa calda dupa care o frec cu degetul sa se dea jos)11) o pun in baie de clorura ferica incalzita (cca 50 grade - o incalzesc tinand vasul in apa calda). corodarea dureaza cam 15 minute timp in care o agit din cand in cand12) dupa ce s-a corodat bine o spal, sterg13) frec tonnerul sa se dea jos cu acetona (trebuie insistat un pic)14) slefuiesc iar putin cu acelasi smirghel circuitul rezultat15) gauresc conectorii pentru elementele de circuit cu burghiu ales in funtie de diametrul pinilor16) fac lipiturile cu letcon si fludor 60%/40%17) acuma ar trebui dat cu o solutie circuitul ca sa il protejeze de oxidare desi eu n-am facut asta pana acumaam inteles ca se folosesc ori solutii din comert ori sacaz diluat in benzinaps: daca nu ai imprimanta laser poti face traseele cu marker permanent rezistent la apa (ohp) dar atunci suprafata de corodat va fi mult mai mare iar solutia de clorura ferica se va satura mult mai repede corodand o masa mult mai mare cupruspor la treaba!

Guest mugureltalpiga

Da corect, imi place. Asa fac si eu, exact ca tine. cu laser, foaie de-asta ordinara si tot tacamul. este o metoda "necomestibila" dar da rezultate. cat despre oxidare, cauta in magazinele de electronice din orasul tau si vei gasi sprayuri cu lac de la Kontact Chemie sau orice alt producator. TOT RESPECTUL, eu care credeam ca sunt singurul ce folosese aceasta metoda.Am si eu pe aici unul de-al meu!!!

dap...metoda e buna si cred ca o folosesc multi doar ca nu prea-s activi ei pe forum... din pacate multi sar peste partea cu smirgluitul suprafetei de cupru inainte de tranferarea tonnerului cu fierul de calcat si atunci rezultatele sunt ciudate si discrediteaza metoda. daca suprafata de cupru e prea neteda tonnerul ori se va intinde daca pe hartie a fost imprimat cu densitate si contrast foarte mari, ori va lasa trasee transparente care la corodare vor fi afectate... eu am avut doar 2 rateuri (primele 2) reparabile cu metoda asta dupa care nu am mai gresit desi cred ca am facut undeva in jur de 40 de pcb-uricele mai subtiri trasee si spatii dintre ele care le-am facut cu metoda asta au fost de 0.3mm

Am in plan un invertor 12-48 la 220 V cam 5 KW.Ma intereseaza ceva indicatii de genul: ar fii indicat sa faci ...., sa nu te puna cel de sus sa faci ..... (pentru proiectat PCB-ul)Sute de A pe tensiunea prietenoasa zeci pe tensiunea mai putin indulgenta, traf de separare, optocuploare .... adica 220 separat de partea de joasa tensiune.Pe partea de putere pe cablaj (in caz ca este) ingrosat cu cositor, preferabil lipit ceva sarma de cupru. Etc ...Si sigurante gasesti cam greu pentru caruta mai mare cu "amperi".Inca nu am trecut de de bariera de 100 A. Sudatul nu se pune.P.S. Degeaba ai o racheta daca o folosesti pentru arat.

Guest mugureltalpiga

5kW la 12V iti da un curent i=p/u de 416A, pentru acest lucru eu iti propun altcevaPCB-ul pe care ti-l vei proiecta sa cuprinda doar partea de comanda si comutatie a elementelor de putere.Tranzistoare, tiristoare, igbt-uri, mos-fet-uri sau ma rog, tot arsenalul din partea de forta pe care le ai in proiect vor veni pe radiatoare.Toata forta o vei realiza prin cabluri si borne de alimentare care se gasesc in comert si se pot monta pe carcasa.Astfel Nu vei avea probleme cu PCB-ul, intreruperi, incalziri locale nedorite sau mai grav vre-o flama prin circuite.Daca ar fi dupa mine eu asa l-as proiecta, forta prin cabluri iar comanda pe cablaj. Multumesc pentru intrebare si oricand sunt dispus la discutii de genul acesta.Mult succes

Foloseste cineva Proteus?Pe foaie de matematica am facut multe circuite imprimate, insa in proiectarea pe calculator sunt la inceput... Astept parerile voastre despre softul de mai sus(Proteus 7 Professional), eventual indicatii, sfaturi care sa ma ajute sa las creionul si sa folosesc tastatura :)Va multumesc!

5kW la 12V iti da un curent i=p/u de 416A, pentru acest lucru eu iti propun altceva

PCB-ul pe care ti-l vei proiecta sa cuprinda doar partea de comanda si comutatie a elementelor de putere.

........

Merci pt sugestie.

12V in mod normal pana in 100 A si timp foarte scurt mai mult. De aici raman cam 1Kw daca calculam si pierderile.

La puteri mai mari preferabil alimentarea de la 48V(4*12) sau mai mult.

Nici nu vreau sa ma gandesc la pierderi (randament) la 416A (in teorie,cred ca de fapt real trece de 500).

Sistemul de prindere la partea de forta e sa fie cu suruburi, adica sa corespunda tipul de incapsulare la semicondutori.

din cate stiu exista deja topicuri cu tema asta...

oricum iti voi spune cum fac eu:

1) scot schema pe imprimanta sa o am in fatza cand ma apuc de treaba

................

Imi place metoda folosita pentru masca in corel.

Clorura ferica nu e necesar sa o incalzesti. 15 minute la 50 grade C inseamnca ca concentratia solutiei clorura ferica(FeCl3) este mica.

Impotriva oxidarii solutii cel mai des folosite ocazional e sacaz dizolvat (in benzina, alcool ....), asta ajuta si in momentul cand faci lipiturile.

P.S. mugureltalpiga am o propunere (e valabil si pentru Vasile ca si idee pentru alte sectiuni din forum mai ales la sectiuni unde au rol si de tutoriale)

Descrierea la cum sa faci 1 cablaj a lui srdjan este buna sa fie mutat (copiata) in primul post din sectiune cu precizari si completari. Nu toata lumea foloseste aceasi metoda la desenat cablajul. Din momentul ce ai desenul de acolo metoda poate fii valabila.

• 1 month later...

Foloseste cineva Proteus?Pe foaie de matematica am facut multe circuite imprimate, insa in proiectarea pe calculator sunt la inceput... Astept parerile voastre despre softul de mai sus(Proteus 7 Professional), eventual indicatii, sfaturi care sa ma ajute sa las creionul si sa folosesc tastatura :)Va multumesc!

da folosesc eu proteus daca vrei te pot ajuta !!Sincer nu am facut decat odata experimentu cu foaie matematica si nu ma mai risc a 2 oara.. proteusu nu prea indicat sa te apuci de el decat daca folosesti in prealabil partea de simulare VCM. se gasesc unele biblioteci si packageuri cam greu sau deloc si trebuiesc facute de "mana" de expl eu caut disperat de vre-o 3 zile o capsula de LQFP32 si nimic...dar daca vrei iti recomand eagle ... am auzit ca e mult mai complet insa eu nu il folosesc ca m-am obisnuit cu proteusu :sparge: