Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de verificat Bobine...

vasy_gsm

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vasy_gsm

3

• fane

2

• Craciun

1

• Flor

1

Top Posters In This Topic

la adelaida craiova aveau un kit pt asa ceva. eu am apucat sal fac dupa oschema de de pe net dar cred ca e mai eftin sal iei gata . E facut dupa aceiasi schema. dupa ce te obisnuiesti cu el da destul de bine in practica. mai este data o schema in rev depanatoru in nr. dela 4la 15 nu mai styu sigur , amtestao si merge chiar bine dar nu semai gaseste integratul. daca il gasesti ti-o recomand.

Puteti folosi si un Q-metru. Folositi drept primar inductor o bobina cu cateva zeci sau sute de spire infasurata pe o bara mai lunga de ferita corespunzatoare la astfel de frecvente. Frecventa o puneti cat mai joasa, cam 1000-10.000 Hz, dar prin incercari ajungeti sa vedeti daca merge si mai mult. Alegeti condensatorul potrivit si masurati Q-ul..Introduceti bobina de verificat (scoasa evident de pe miezul ei propriu) in celalalt capat al feritei si veti observa o scadere a Q-ului. Scaderea va fi cu atat mai mare cu cat sunt spire in scurt mai multe.In principiu se poate construi un oscilator pe o bara de ferita care sa-si inceteze oscilatia daca se introduce si o singura spira in scurt.Alta metoda este de a bobina vreo zece spire peste sau langa bobina banuita si capetele se duc la bornele L ale Q-metrului. Comparativ cu o bobina buna se poate trage o concluzie. Se poate simula scurtul facand o spira auxiliara in scurt si observand modificarile.

• 2 months later...

la adelaida craiova aveau un kit pt asa ceva. in rev depanatoru in nr. de la 4 la 15 nu mai styu sigur, am testao si merge chiar bine dar nu se mai gaseste integratul. daca il gasesti ti-o recomand.

Eu am fost la plesneala la fostul IPRS. Si cand i-am intrebat daca au mi-au zis "Cate vreti" M-am gandit ca imi dau leafa pe un an per bucata, asa ca am raspuns imediat cu :"Cat costa?Da luati mai multe, sa ne asigurati si noua salariul? CAT? "15.000 lei ROL , adica 1.5 RON "M-a costa benzina mai mult. Aveau niste monitoare verzi la, sa zicem, PC... Vindeau si tomberoane de gunoi...Asta acum vre-o 2 ani...Cred ca mai am un IC prin sertar..M-a apucat jalea. Avusesem colegi, prieteni in IPRS, Micro, ICCE.. Acum sunt in Australia, SAU, Canada,..Am facut jucaria din Depanatorul si am bagat-o in aceasi carcasa cu cea din Australia.Trebuie sa te obisnuiesti cu ce masori, pt ca la trafo linii de la Tv alb negru montajul din Austrl aprinde doar galbenele...cel din Dep il folosesc complementar. FlorP.S. Am schemele pt ambele, inclusiv cablajele...Doritorii sa ma caute.