Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie supraincarcare

Guest Mar2u

Recommended Posts

Sal all si la multi ani!As vrea sa stiu si eu cum pot sa fac un montaj pentru a evita incalzirea excesiva la un transformator in ciuda faptului ce il tin in scurt cu o rezistenta!Innainte de rezistenta se poate pune ceva care sa ia sarcina si sa se incinda in locul transformatorului!Ma gandesc la o dioda ceva la care sa pot pune un radiator!Ms frumos!

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Se poate limita incalzirea prin 2 moduri:1.) Scazi curentul de sarcina2.) Protectie de supraincalzire (thermal fuse)1.) Ca sa scazi curentul de sarcina poti sa maresti rezistenta, sa pui o dioda in serie care va scadea tensiunea medie pe rezistenta cu jumatate, astea sunt cele mai usor de facut.2.) Poti sa montezi pe traf o siguranta termala, bimetalica care intrerupe primarul cand temperatura trece de ex. de 80C asta revine cand se raceste la 50C, sau faci un montaj care deconenteaza sarcina cand se depaseste o temperatura limita.Ce putere are traful, ce tensiune, ce rezistenta ai pus acolo? Poate traful se incalzeste din cauza pierderilor in intrefier.

Traful zice ca scoate: 22 VAC /250 va ab 2 min/ 18min si are miez de ferita! Iar rezistenta (de fapt este o bobina fara miez ) care eu urmaresc sa se incinda ! Pana la punctul in care sa nu se arda!

In mare parte nu inteleg ce vrei sa spui, masoara rezistenta bobinei tale, ca poate este prea mic.Traful daca are 250VA si secundarul are 22V atunci curentul maxim care poate duce este de aprox. 10A, asta inseamna o rezistenta minima de 2.2Ohmi, daca legi rezistenta mai mica, risti sa arzi traful.