Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificare receptor ultrasunete folosind Amplif Operational

Recommended Posts

De o luna ma lovesc de o problema:

Am un emitator si un receptor de ultrasunete. Emisia o fac cu un pic, frecventa 40khz.

La receptie, semnalul trebuie amplificat, dar nu reusesc.

Ma chinui cu un LM833, asa cum am vazut aici: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_6.htm

Dar nu reusesc.

Am incercat si varianta cu intrare inversoare, si cea noninversoare.

Cum ma leg la un AO, am vazut aici: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt16_2.htm#4

Tot nu merge. Pe iesire in da tensiune maxima, adica cea de alimentare.

Ce-i fac?

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

care tensiune de alimentare maxim? o m?sori pe ie?irea amplificatorului???5 sau 9 vol?i??... pentru c? atât amplificatorul cât ?i formatorul se alimenteaz? cu 9 vol?i, iar picul cu 5...?i ce ai folosit din schem?, numai amplificatorul, pân? la cele 2 diode, sau ?i amplificatorul formator???sau ai decis s? faci toat? schema ?i nu-?i prea merge???în cazul ?sta, dat fiind c? folose?te un pic, ar cam fi trebuit s? postezi la pic-uri...

Pe iesire in da tensiune maxima, adica cea de alimentare.

Ce-i fac?

Intai si intai postezi exact schema pe care ai realizat-o. "Cam ca aia din link" nu e suficient de precis.

Banuiala mea este ca nu ai pus cond de separare galvanica in intrare si ti-o ia in sfecla punctul static al operationalului. Dar, fara sa vad exact ce ai facut, nu pot spune mai mult.

Cirip

Imi cer scuze ca nu am fost mai exact.Am 2 montaje. Unul de emisie, pe care l-am verificat cu un osciloscop si merge, si unul de receptie, unde am amplificarea.Amplificatorul operational este alimentat cu un 7809.In schemele atasate, la Vi am pus receptorul de ultrasunete si la Vo aparatul de masura. Pe aparat imi arata tot timpul 8.9VRi este o rezistenta de 1k si Rf un semireglabil de 250k.

Desenele sunt in continuare incomplete. Lipseste modul de conectare al sursei de alimenatre, care este esential. Ghicesc ca ai alimentat la sursa simpla cu minusul la masa. In acest caz nu are cum sa mearga. Schemele de amplificatoare postate merg numai cu alimentare diferentiala. Atentie e numai chestie de configuratia schemei. Asta nu inseamna ca AO nu merg bine mersi si cu alimentare simpla, dar trebuie polarizate corect.De asemenea, "receptorul de ultrasunete" nu imi spune nimic. Ce tip este? Electret, piezo, cu bobina mobila, are electronica in el? Ai un link la foaia de catalog a receptorului de ultrasunete, sa vedem ce caract electrice are.Cirip

free_fiber,Apreciez intentia de a coopera, dar nu cred ca vorbim aceeasi limba. Eu cerusem cum ai conectat sursa de alimentare la operational, nu schema sursei cu 7809.Uite, ca sa n-o mai lungim, conecteaza operationalul ca in schema atasata. Dupa ce faci montajul, masoara tensiunea la iesirea operationalului. Ar trebui sa ai jumatate din tens de alimentare. Daca e asa, cica ar merge. Daca nu, mai chibzuim.Cirip

Cirip, mersi mult pentru schemita.Am facut montajul, folosind 22n in loc de 100 si 1uF in loc de 4.7 (nu aveam piesele).Cu toate astea, chiar face ce zici tu, adica la iesire am jumatate din tensiunea de alimentare.Ce fac in continuare, ca semnalul receptionat sa fie direct proportional cu iesirea amplificata?

• Administratori
The ultrasonic signal which was received with the reception sensor is amplified by 1000 times(60dB) of voltage with the operational amplifier with two stages. It is 100 times at the first stage (40dB) and 10 times (20dB) at the next stage.

As for the dB (decibel), refer to "Logarithm Table".

Generally, the positive and the negative power supply are used for the operational amplifier. The circuit this time works with the single power supply of +9 V. Therefore, for the positive input of the operational amplifiers, the half of the power supply voltage is appied as the bias voltage. Then the alternating current signal can be amplified on 4.5V central voltage. When using the operational amplifier with the negative feedback, the voltage of the positive input terminal and the voltage of the negative input terminal become equal approximately. This is called virtual grounding. So, by this bias voltage, the side of the positive and the side of the negative of the alternating current signal can be equally amplified. When not using this bias voltage, the distortion causes the alternating current signal. This technique is often used when using the operational amplifier which needs two kinds of powers in the single power.

As for the operation of the operational amplifier, refer to "Operation explanation of the triangular wave oscillator".

Ce fac in continuare, ca semnalul receptionat sa fie direct proportional cu iesirea amplificata?

Intrebarea e cam shui pusa. Cine e iesirea amplificata? A operationalului? Pai aia e proportionala cu intrarea fara sa faci nimic. Ideea e ca daca ai juma din alimentare la iesire, operationalul amplifica liniar si ar trebui sa apara la iesire semnalul receptionat de traductor (ceea ce numesti receptorul de ultrasunete). Problema e ca pana la functionarea completa asa cum vrei mai e cale lunga. Avand in vedere ca nu prea intelegi principiul de functionare, de ce nu faci toata schema si apoi depanezi? Pe bucatele merge facuta si testata cand stii la ce sa te astepti de la fiecare bloc in parte, dar asa ... In fine. E decizia ta. Ce doresti sa faci mai departe?Cirip

Iesirea din amplificatorul operational este jumatate din tensiunea de alimentare a integratului tot timpul, indiferent daca emitatorul si receptorul sunt fata in fata sau nu.Ce vreau: sa am la iesirea din amplificatorul operational un semnal primit de la receptorul de ultrasunete (semnal care este sinusoidal, cu frecventa de 40khz) de maxim 12V, pe care il voi baga intr-un comparator pentru a-l face dreptunghiular de 5V iar apoi sa-l bag in PIC. De acolo ma descurc.Multumesc cirip pentru ajutorul acordat.