Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor programator Willem

Recommended Posts

Pentru a rescrie un bios am reusit sa construiesc un programator Willem (PCB3) , dar dupa teste am reusit programarea doar a PIC-urilor si memoriilor din seriile 24x ,25x si 93x (serial), in schimb cind am incercat programarea pe ZIF cu adaptor PCL32 pentru A290021TL sau 27C512 nu am reusit nici citirea lor .Sistemul meu este VISTA , am setat DIP12 dupa cum mi se cerea in soft , circuitele electrice sunt verificate si sunt ok la fel si circuitele integrate din componenta programatorului. Portul paralel setat din bios pe PPE. Eu nu stiu ce sa-i mai fac ,rog pe cei care au experienta in Willem sa ma scoata si pe mine la liman.Oricum va multumesc si va urez tuturor un nou an cu sanatate si tot ce va doriti in viata , iar recesiunea economica sa ne ocoleasca .

• Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Este evident ca ceva NU ESTE ok, chiar daca spui ca ai verificat. Inainte de toate, cauta un eprom chior, 27C256 sau 512. Incearca sa-l citesti. Daca nu merge, trebuie trecut la testul hardware, intrucat comunicatia cu LPT merge, daca ai scris PIC. La testul hardware se bifeaza/debifeaza fiecare casuta ce corespunde unui pin din ZIF. Cu un multimetru/osciloscop se verifica daca pe inul acela AI REALMENTE valoro 0/1 logic. Inainte de a trece la teste de adrese samd se controleaza sursa. Conform documentatiei si variantei constructive, se verifica tensiunile in functie de pozitia jumperilor FARA vreun cip montat. Daca e cablaj facut e posibil sa existe ori o intrerupere ori un scurt, ori o punte pusa gresit. Scuze de polologhie, dar ceva evident nu e ok. Trebuie re-reverificat, altfel te apuci sa arzi cipuri inutil....Si, apropo, ce versiune de soft folosesti la programator?? Utilitarul allowIO te poate ajuta sa treci de limitarile sistemului de operare, dar daca ai citit/scris pic comunicatia e valida.Bafta!Costel

Salut Costel,De o saptamana am verificat cablajul cel putin de 10 ori. In plus am folosit atit tester de semnal ,multimetru analogic , si sonda pt verificarea frecventelor de ceas ce opereaza in diferitele procese de lucru (scriere.citire si verificare), ca softuri am incercat varianta 4,5 -5,0 si 5,5 dar acelasi rezultat a fost obtinut cu toate.Aici am pus poza hardware...

Scuze, vorbim de versiunea PCB3?? Uite la http://www.willem.org/ Software info/windows versions.Eu am folosit versiunea 097ja fara mari probleme. Pentru Eprom e garantat 100% ca merge. Nu stiu daca suporta flash, dar incearca cu ACEL soft inainte de toate.Bafta!CostelL.E. -

FLASH Memory 29F64, 29F128, 29F256, 29F512,29F010, 29F020, 29F040, 29F08029F001,29F002, 29F004, 29F008, 29F016, 29F032

Asta spune willem ca ar suporta. Daca folosesti IC-Prog nu stiu daca vede mai mult. La IC-Prog oricum trebuie sa folosesti allowIO. Parerea mea e sa incerci cu softul willem bifat pe PCB3 un eprom chior, sa nu mai cauti defecte. Apoi urmeaza partea cu flash...

Salut,Eu am incercat urmatoarele : - A29021 T ( bios PC de la AMIC ) - 49LF002A ( SST) - HT27C512 (HOLTEK)La unul din ele (nu mai stiu care )a citit prima linie si atit.Mai trebuie sa stiu daca atunci cind lucreaza bine la ,,Loop Peak,, apare si linia pe care se opereaza in momentul acela , si mai este ceva -de unde trec softul pe PCB 3 daca pe el apare PCB 4.5 , 5.0 sau 5.5 , intreb pentru ca am gasit softuri care nu vroiau sa deschida un BIN sau sa salveze continutul unei citiri

Aseara ti-am dat link catre willem. Asta ar fi softul cum se prezinta el pe XP si functioneaza. Versiunea 097JA. Ca sa schimbi intre PCB3 si Willem, singurele vazute de aceasta versiune, se da click pe patratelul central din bara unde scrie PCB3. Citeste un EPROM intai! apoi treci la flash! Daca nu vrei, nu vrei.Bafta!Costel

Te rog nu te supara , dar daca nu am lucrat cu acest hardware este logic ca sunt in bezna , problema este ca vreau sa invat dar cind faci ceva nou este greu chiar daca in realitate este usor.Am luat toate softurile si acum le incerc pe Vista sa vedem ce iese ,oricum apreciez sfaturile bune care mi-au fost date.

Suparare??? De unde pana unde? Insa fiind ceva nou, pe care TOTI l-am bibilit la vremea noastra e bine sa o iei usor si calm. Versiunea 097JA ar trebui sa mearga, practic e ultima pentru PCB3. Daca merge acel soft, o sa vezi tab-ul de test despre care vorbeam. Te duce direct la pinul zif, mai direct NU se poate. Bafta!Costel

Am terminat de verificat toate versiunile pe care le am gasit si (inclusiv ,,J ,, ca,, JA nu am gasit-o) , si toate dau eroare la adresa .0000000 . Se deschid ( versiunea ,,J,, spune ca nu poate deschide primul dll) ,selectez circuitul , pot schimba PCB3 in WILLEM dar cind dau citire nu face nimic , sa nu se pupe cu VISTA? In alta ordine de idei : cind se foloseste setarea PCB3 si cind WILLEM ? Eu mai fac sapaturi pt versiunea JA .

Sunt 2 versiuni COMPLET diferite, prin faptul ca se adreseaza la doua pcb diferite! Daca ai PCB3, atunci trebuie sa lucrezi EXCLUSIV cu aceasta versiune! Este in primul rand modul cum softul adreseaza placa. Cauta utilitarul "allowIO.exe". Pe xp asta da posibilitatea de a lucra direct cu porturile. Insa, inainte de asta, mergi in versiunea J la tabul TEST H/W, SI PE RAND BIFEAZA/DEBIFEAZA cate un pin din zif asa cum e reprezentat in stanga. Evident ca trebuie sa verifici cu un multimetru pe pinul acela daca se schimba 1/0 realmente.Bafta!Costel

Scuze ,Am gasit versiunea ja si nu sunt probleme a ramas sa pun cele doua rezistente cum arata desenul si mai vedem , am facut si testul hardware si cred ca sunt pe drumul cel bun si anume ;pe coloana ..Data Out.. in toate casutele am starile logice 1 si 0 (cind bifez sau debifez) ZIF-ul ,insa la ..Address Out.. regasesc starile doar la prima casuta pe celelalte 3 este 0 , acum incerc sa verific portul sau montajul .Ce parere ai este corecta constatarea ? :cry: